Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
є)розд3.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

3.10. Утримання штучних споруд

3.10.1. Колія на мостах, в тунелях, на естакадах і на підходах до них повинна утримуватися особливо ретельно відповідно до вимог цієї Інструкції та «Інструкції по утриманню штучних споруд».

Особливу увагу необхідно звертати на місця сполучення устоїв мостів із на­сипом підходів, де можливі потайні поштовхи, і повинні вживатися заходи щодо не­допущення їх появи.

3.10.2. На мостах з мостовим полотном на дерев'яних поперечинах для нор­мальної роботи і збільшення терміну служби мостових і протиугонних (охоронних) брусів необхідно забезпечувати щільне обпирання рейок на мостові бруси, а брусів - на поздовжні балки (ферми), вчасно ремонтувати бруси, не допускаючи розвитку тріщин, а також зачищати задирки з антисептуванням зачищених місць. Тріщини, що з'явились у поперечинах, повинні бути засвердлені, при наяв­ності виколів у полицях поперечини підлягають заміні. Утримання і ремонт брусів проводиться у відповідності з «Інструкцією по утриманню і ремонту дерев'яних шпал і брусів».

Лапчасті і інші болти повинні знаходитися в правильному положенні і бути щільно підтягнутими. Не допускаються нещільності обпирання рейок і мостових брусів понад 1 мм.

На мостах з мостовим полотном на металевих поперечинах особливу увагу необхідно звертати на стан болтів і металу поперечин в місцях їх обпирання через можливу появу тріщин, нещільностей, послаблення заклепок і болтів, а також на стан ізолюючих деталей для забезпечення надійної роботи автоблокування.

Болти прикріплення поперечин, рейкових підкладок і охоронних пристроїв повинні бути затягнуті. Слабкі заклепки замінюються високоміцними болтами. Всі елементи мостового полотна на дерев'яних чи металевих поперечинах необхідно утримувати в чистоті. Рекомендується застосовувати для цього пневмоочищення.

3.10.3. На мостах з мостовим полотном на залізобетонних плитах необхідно стежити за станом плит, включаючи гідроізоляцію, а також за станом прокладного шару або іншої конструкції сполучення плити із балками прогонових споруд і за­повнення швів між плитами, повинна здійснюватися перевірка затягування високоміцних шпильок до нормативного зусилля. Болти, що прикріплюють контркутники та рейкові скріплення до плити, мають бути щільно затягнуті.

3.10.4. На мостах з мостовим полотном на баласті і в тунелях необхідно сис­тематично і вчасно прибирати із поверхні баластного шару шлак, пісок, бруд то­що; навесні, перед початком танення снігу, очищувати баластну призму на мос­тах від решток забрудненого снігу; слідкувати за правильним відводом води із баластного корита на мостах та із баластної призми в тунелях; вчасно очищувати водовідвідні труби і інші водовідвідні пристрої. При значному забрудненні треба очищувати або замінювати баласт.

В обводнених тунелях необхідно звертати особливу увагу на попередження утворення пучин. Лід на колії та в тунелях треба обколювати і видаляти із тунелю.

Для попередження інтенсивної корозії рейкової колії в тунелях, особливо на електрифікованих ділянках (при постійному струмі), необхідно звертати особливу увагу на попередження обводнення баластної призми і надійну електроізоляцію рейок від баласту. Для цієї мети необхідно утримувати в постійній справності во­довідвідні лотки, вчасно очищувати щебінь від забруднення, перевіряти справ­ність ізоляційних втулок і прокладок, а також рейкових з'єднувачів, ретельно чис­тити від забруднення баластну призму і шпали, особливо в місцях розміщення рейкових підкладок тощо.

У випадку значної атмосферної корозії рейки (крім поверхні кочення) і скріплення рекомендується змащувати сумішшю мазуту з солярною олією, фар­бувати асфальтовим лаком або застосовувати інші захисні покриття.

3.10.5. На мостах із зрівняльними приладами всі болти і притискувачі по­винні бути щільно закріплені в правильному положенні, а поверхні тертя вістряків і рамних рейок змащені.

Лафети зрівняльних приладів повинні щільно опиратися на мостові бруси або металеві поперечини.

Необхідно перевіряти і регулювати положення вістряків, яке повинне відповідати температурі повітря, що визначається відповідно до «Правил і техно­логії укладання та заміни зрівняльних приладів на мостах». Допускається збільшення відстані від вістря вістряка до риски не більше 20 мм. Зменшення табличних розмірів не допускається. При максимально низькій температурі шири­на колії біля вістря вістряка повинна бути не більше 1540 мм.

Окремі зношені деталі зрівняльних приладів необхідно вчасно за­мінювати.

Забороняється тримати на мостах зрівняльні прилади, що мають такі не­справності:

а) вищерблення вістряка на довжині більше 200 мм, при якому створюється небезпека набігання гребеня колеса (вищерблення менше 200 мм повинне бути зачищене);

б) злом вістряків, рамних рейок, лафета;

в) вертикальний знос вістряків і рамних рейок більше, ніж вказано в п. 2.9.13 цієї Інструкції.

Виміри вертикального та бокового зносу вістряків і рамних рейок виконуються тими ж інструментами, що і на стрілочних переводах. Вертикальний знос вістряка та рамної рейки вимірюється в місцях, де є зазори між лафетом і містками.

Боковий знос вістряків і рамних рейок вимірюється на 13 мм нижче поверхні кочення в перерізі, де ширина незношеного вістряка складає 20 мм. Боковий знос рамних рейок вимірюється також біля початку вістряків.

3.10.6. Металеві прогонні споруди, опорні частини мостів і підферменні пло­щадки, ферми та опори дерев'яних мостів, а також кріплення порталів тунелів, дренажні пристрої, водовідвідні лотки і інші пристрої в тунелях необхідно утриму­вати у відповідності з вимогами «Інструкції по утриманню штучних споруд».