Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
є)розд3.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

3.7. Утримання земляного полотна

3.7.1. Основною причиною порушення стійкості земляного полотна є зниження його міцності через насичення поверхневими та грунтовими водами, а також руйнування паводковими і зливовими водами. Для попередження появи та ліквідації існуючих несправностей в земляному полотні і його спорудах необхідно виконувати наступне:

а) по основній площадці земляного полотна – зрізати з узбіччя нашарування старого баласту, ґрунту і бруду; планувати узбіччя з ухилом у бік від колії; видаляти рослинність, усувати тріщини;

б) по укосах насипів і виїмок – ліквідувати тріщини, розмиви, спливи, западини на укосах, вчасно виправляти одерновку і інші види укріплень; очищати від снігу укоси малостійких і хворих насипів та виїмок до початку його танення; прибирати за межі виїмок наносний грунт і бруд, вийнятий при очищенні кюветів, лотків і дренажів; прочищати виходи дренажних прорізів. Забруднений баласт, що потрапив на укіс насипу, необхідно планувати так, щоб він не перешкоджав стіканню води;

в) з забезпечення нормального відводу поверхневих вод – утримувати кювети, нагірні, забанкетні канави, лотки, перепади, швидкотоки і інші водовідвідні споруди в стані, що забезпечує відведення води від земляного полотна на перегонах і станціях, не допускаючи застою води на колії і у водовідводах; виправляти одерновку і інші види укріплень дна та укосів водовідвідних споруд. Після проходу колійного струга негайно прибирати грунт біля виходів з кюветів. Навесні та восени вчасно готувати земляне полотно і його обладнання для проходу весняних вод і паводку. Узимку обколювати наледеніння в кюветах, канавах, лотках, перепадах і швидкотоках.

Спостерігати при таненні снігу за ділянками, в яких можливе переповнення кюветів і канав, мати у таких місцях мішки з піском або місцевим ґрунтом для захисту баластного шару від підмиву, а також дошки для побудови в необхідних випадках лотків для пропуску води через колію; після проходу весняних і сильних зливових вод оглядати всі водовідвідні споруди та укріплення укосів, захисні, регуляційні споруди, вживати заходи по усуненню пошкоджень. При розміщенні земляного полотна на косогорах слідкувати, щоб не розмивалися нагірні канави та не підмивався нагірний укіс насипу; укріплювати яри, що розташовані поблизу колії, не допускаючи їх розвитку в бік земляного полотна;

г) по забезпеченню нормальної роботи підземного водовідводу – постійно спостерігати за станом і роботою дренажних споруд; вчасно очищувати відстійники в оглядових колодязях; прочищувати гирла та випуски дренажів, а також зливової каналізації від мулу та сторонніх предметів, утримувати справними вихідні оголовки та відвідні канави, утепляти оголовки дренажів і лотки на зиму; зколювати лід, що утворюється біля випусків дренажів, в лотках і кюветах; оглядові колодязі підкюветних дренажів на зиму утепляти. Влітку встановлювати замість глухих кришок гратчасті для вентиляції дренажів; зимові та літні кришки оглядових колодязів і грати біля виходів штолень тримати постійно запертими на замок; спостерігати за справною роботою вентиляції в штольнях, де вона є.

3.7.2. Перелік робіт, що виконують на гірських обвальних, розмивних, зсувних та інших складних ділянках, встановлюється начальником дистанції колії відповідно до місцевих умов і періодів року.

При утриманні земляного полотна необхідно також виконувати інші вимоги, передбачені «Інструкцією з утримання земляного полотна залізниць України» .