Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
є)розд3.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

3.4. Утримання скріплень

3.4.1. Для нормальної роботи та збільшення терміну служби накладок стики повинні утримуватися в справності. Для цього необхідно: під стик вкладати однотипні шпали, вчасно наплавляти кінці рейок, періодично підбивати стикові та передстикові шпали, добре закріплювати колію від угону.

При виявленні тріщин в накладках необхідно організувати негайну їх заміну. На період до заміни при виявленні тріщини в одній накладці обмежується швидкість до 25 км/год, при тріщинах в двох накладках – до 15 км/год.

Кожен стиковий болт повинен мати пружинну шайбу; болти необхідно вчасно підкріпляти, забезпечуючи щільне притискування накладок до рейок. Підкріплення болтів повинно виконуватись також після кожної виправки стику.

При наявності просвіту під головкою рейки, що не ліквідується затягуванням стикових болтів, накладки повинні бути замінені менш зношеними, відремонтованими або новими. При заміні однієї накладки новою обов'язково замінювати і парну з нею. При цьому необхідно дотримуватись нормативних зусиль, визначених в п. 3.4.2.

Після зміни рейки чи накладок необхідно повторно затягувати болти: в день зміни, через 1-2 дні і через 4-5 днів; підтягування починають із двох середніх болтів

3.4.2. Для нормальної роботи та збільшення терміну служби болтів і шайб необхідно отвори накладок встановлювати точно проти отворів у рейках так, щоб болти вільно проходили через них; гайки стикових болтів затягувати зусиллям, що відповідає моменту затягування при рейках типу Р65 та UIC60 - 560-600 Н·м, Р50 – 450-480 Н·м, Р43 – 360-380 Н·м; при загвинчуванні гайок ручними ключами їх довжина повинна бути: при рейках типу Р65 та UIC60 - 1,0 м, Р50 - 0,75 м. Не рідше одного разу на рік (навесні) болти треба змащувати по всій довжині різьби зі зняттям їх зі стику. При відсутності одного стикового болта на кінці рейки при чотириотворних накладках або двох – при шестиотворних швидкість руху поїздів обмежується до 25 км/год. При відсутності всіх болтів на кінці рейки – рух поїздів припиняється.

При установці в стиках тарілчастих шайб після пропуску кількох поїздів протягом двох-трьох діб треба перевіряти затяжку і при необхідності підтягнути гайки стикових болтів з зусиллям не менше 350 Н·м. Цим стикам треба приділяти особливу увагу, бо при сильній затяжці і при наявності зазорів стики не можуть працювати.

3.4.3. Для нормальної роботи підкладок необхідно забезпечувати щільне їх прилягання як до підошви рейки, так і до шпал всією постіллю; правильно зачищувати поверхню дерев'яних шпал, підкладки вкладати без перекосу і по вісі шпали; вчасно ліквідувати потайні поштовхи. При суцільній затяжці клемних і закладних болтів при скріпленнях типу КБ, в першу чергу, необхідно затягувати закладні болти для попередження деформацій та передчасного виходу з ладу підкладок.

3.4.4. Для запобігання передчасного виходу костилів необхідно забивати їх вертикально, не допускаючи вигину. Викривлені костилі перед забиванням треба випрямляти. Забиваючи, треба слідкувати за тим, щоб основні костилі прилягали головкою та стержнем до підошви рейки, а додаткові - до підкладок. Костилі повинні забиватися тільки в просвердлені та антисептовані отвори в шпалах.

Шурупи загвинчуються електричними або ручними торцевими ключами; забивання шурупів молотком категорично забороняється.

Клемні та закладні болти зі зношеними стержнями та головками, підкладки погнуті або з розробленими отворами та зношеними ребордами, пошкоджені ізолюючі і амортизуючі деталі скріплення залізобетонних шпал, пружні шайби та протиугони, що не забезпечують необхідної стійкості рейкової колії, повинні замінюватися справними.

3.4.5. Швидкість руху поїздів на ділянках з дефектними скріпленнями встановлюється за табл. Д.8.13. При цьому до дефектних скріплень (з урахуванням відсутніх) відносяться: на колії з дерев’яними шпалами – непридатні підкладки, основні костилі та шурупи; на колії із залізобетонними шпалами - непридатні підкладки, закладні та клемні болти, клеми, шурупи та анкери або скріплення, які мають знос, при якому вони втрачають свої функції.

Дефектність скріплень на кілометрі розраховується вибірково: на ланковій та безстиковій колії на ділянці довжиною 100 м.

На ділянках колії, що мають кущову дефектність скріплень, швидкість руху поїздів встановлюється за табл. Д.9.14 залежно від кількості непридатних скріплень у кущі.

3.4.6. В ізолюючих стиках, в яких встановлені полімеркомпозитні накладки, необхідно виконувати наступні вимоги щодо експлуатації таких стиків.

Для попередження ушкоджень полімеркомпозитних накладок не дозволяється допускати удари по накладках металевими інструментами.

Затягування гайок стикових болтів виконують у напрямку від середини стику. При цьому необхідно використовувати динамометричний ключ або звичайний колійний ключ з довжиною ручки 1,0 м для забезпечення нормативної величини моменту затягування гайок – 400 Нм.

Через 3-5 днів після монтажу стику необхідно виконати повторне затягування гайок стикових болтів з дотриманням нормативного зусилля, зазначеного в 3.4.2.

Монтаж накладок не допускається, якщо знос рейки в зоні контакту рейки з накладками більше 1,0 мм.

Стопорні планки для полімеркомпозитних накладок повинні мати ширину не менше 50 мм, а товщину – не менше 3 мм.

Для забезпечення гарантованого строку служби накладок не допускаються наступні несправності колії в зоні ізолюючого стику:

- виплески;

- осідання;

- перекоси;

- сила затягування гайок стикових болтів з моментом нижче 200 Н·м та вище 500 Н·м;

- наявність вертикальних і бокових уступів на рейках більше 1 мм;

- наявність величини стикового зазору більше 21 мм;

- збільшення відстані між осями стикових шпал більше величини допуску;

- наявність шпал або брусів, що згнили або розтріскались;

- відсутність прокладок при роздільних рейкових скріпленнях.

Ізолюючі стики не рідше одного разу в рік підлягають детальному огляду з їх повним розбиранням для виявлення ушкоджень полімеркомпозитних накладок. При розбиранні стику необхідно очистити рейки від окалини, іржі та стружки і обновити фарбування кінців рейок. У разі потреби замінити торцеву ізолюючу прокладку.

При наявності в зоні стику виплесків, осідань більше 15 мм, непридатних шпал (брусів), вертикальних і бокових уступів більше 1,0 мм, а також при інтенсивному розвитку ушкоджень полімеркомпозитних накладок – періодичність оглядів збільшується залежно від місцевих умов, але не менше двох разів на рік.

Перед проведенням ремонтів колії, зв'язаних з підніманням рейко-шпальної решітки на висоту більше 10 см, для запобігання ушкоджень полімеркомпозитних накладок необхідно їх на час робіт замінити на металеві накладки.

У випадку ушкодження дросельної перемички ізолюючого стику необхідно детально оглянути всі деталі стику після повного розбирання для виявлення можливого підгоряння полімеркомпозитних накладок.

При досягненні гранично допустимих розмірів пошкоджень, за які приймаються злам або надлом накладок, або поява тріщин у розтягнутій зоні накладок, розмір яких перевищує 20 мм, полімеркомпозитні накладки знімають і відправляють на утилізацію.