Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
є)розд3.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

3.15. Основні технічні вимоги та правила влаштування і утримання безстикової колії

3.15.1. Безстикова колія при роздільних (КБ) і безболтових клемно-пружних (КПП) скріпленнях, залізобетонних шпалах на щебеневому баласті вкладається в прямих ділянках і в кривих радіусом не менше 350 м на коліях всіх категорій. Безстикова колія з довгими рейковими плітями використовується на прямих ділянках і в кривих радіусом не менше 600 м.

3.15.2. Довжина вкладаємих рейкових плітей безстикової колії встановлюється проектом залежно від місцевих умов і повинна бути не менше 400 м. На ділянках з S-подібними і одиночними кривими радіусом менше 500 м, де спостерігається інтенсивний боковий знос головки рейки, з дозволу начальника служби колії залізниці можуть укладатись короткі рейкові пліті довжиною не менше 350 м. Також з дозволу начальника служби колії можуть укладатись рейкові пліті меншої довжини: на перегонах – не менше ніж 250 м; в межах станції між стрілочними переводами або між ізолюючими стиками сигналів і стрілочними переводами – не менше ніж 100 м. В останньому випадку кінці рейкових плітей повинні бути відділені від стрілочних переводів двома парами зрівнювальних рейок довжиною по 12,5 м, а кінці плітей та зрівнювальних рейок стягнуті високоміцними стиковими болтами. Якщо в цьому випадку високоміцні стикові болти відсутні, то довжина рейкової пліті повинна бути не менше 150 м.

При укладанні рейкових плітей в кривих ділянках колії їх кінці необхідно розташовувати один навпроти одного (по накутнику). Допускається в процесі експлуатації випередження кінців рейкових плітей відносно один одного не більше ніж на 8 см.

3.15.3. Рейкові пліті безстикової колії закріплюються на постійний режим роботи при температурі, що визначається відповідно до «Технічних вказівок по улаштуванню, укладанню, ремонту і утриманню безстикової колії на залізницях України».

3.15.4. При зварюванні кожної пліті в стаціонарних умовах рейкозварювальних підприємств (РЗП) позначають її середину білою масляною фарбою, яка наноситься з внутрішньої та зовнішньої сторони на шийці та підошві рейки.

На початку та в кінці кожної рейкової пліті білою масляною фарбою на внутрішній стороні шийки рейки вказується номер РЗП, на якому виготовлені рейкові пліті, їх номер згідно з проектом і номер за зварювальною відомістю, права або ліва пліть, їх довжина в метрах з точністю до другого знаку після коми. Після укладання рейкових плітей в колію до раніше нанесеного в РЗП маркування додають дату укладання та температуру закріплення плітей.

3.15.5. Особливість поточного утримання безстикової колії полягає в наявності спеціальних вимог порівняно з ланковою колією, які викликані значними внутрішніми температурними силами, що з'являються в рейкових плітях при значних перепадах фактичної температури рейкових плітей відносно температури їх закріплення.

Одна з основних вимог до поточного утримання безстикової колії – попередження поздовжніх переміщень рейкових плітей від сумісної дії температурних і динамічних сил. Це досягається забезпеченням постійного притискування рейок до підкладок, підкладок до шпал і контролю за угоном плітей та станом колії (положення в плані, стан баластної призми).

Гайки клемних і закладних болтів при укладанні плітей повинні затягуватись з моментом затягування відповідно 200 і 150 Н·м. В процесі експлуатації затяжка гайок повинна контролюватись динамометричними ключами не рідше ніж один раз у квартал. При падінні середнього зусилля затягування на гайках клемних болтів до 100 Н·м (10 кгс·м), закладних до 70 Н·м (7 кгс·м) необхідно призначити їх підтягування.

При застосуванні безболтових пружних скріплень необхідне зусилля притиснення повинне забезпечуватись їх конструкцією.

3.15.6. Контроль за угоном рейкових плітей здійснюється за величиною зміщення рисок, що нанесені білою масляною фарбою на шийку та підошву рейки у створі з боковою гранню металевої підкладки на «маячних» шпалах. В якості «маячних» шпал вибираються шпали, що розміщені навпроти пікетних стовпчиків чи пікетних знаків на рейках. Верх кожної такої шпали фарбується білою фарбою. На «маячній шпалі» типові клеми замінюються клемами з підрізаними лапками, а гумові прокладки замінюються поліетиленовими або іншими з низькими фрикційними властивостями. При безболтовому пружному скріпленні клема відсутня. Над «маячними» шпалами знаходяться контрольні перерізи, що позначаються поперечними смугами, які наносяться білою масляною фарбою по верху підошви рейок з середини колії або кернами в одному створі з боковою гранню підкладки чи анкера. Зміна напруженого стану рейкових плітей визначається за зміною відстаней між цими контрольними перерізами.

Контроль за зміщенням рисок відносно граней підкладки чи анкера повинен здійснюватись щомісяця.

При виявленні на «маячних» шпалах зміщень контрольних перерізів рейкових плітей до 5 мм необхідно перевірити стан скріплень на ділянці та провести роботи по заміні дефектних елементів, змащуванню різьбових частин, підтягування гайок клемних і закладних болтів. При зміщенні більше як на 5 мм необхідно, керуючись його величиною та напрямком, встановити зміну відстаней між контрольними точками. Якщо величина зміни (подовження або вкорочення) ділянки довжиною 100 м не перевищує 10 мм, то можна обмежитись виконанням вказаних вище заходів. Якщо відстань між контрольними перерізами змінилась більше ніж на 10 мм, то в зоні цих ділянок плітей необхідно провести регулювання напружень порядком, передбаченим «Технічними вказівками по улаштуванню, укладанню, ремонту і утриманню безстикової колії на залізницях України».

Якщо після виявлення укорочення пліті (зміщення рисок всередину контрольної 100-метрової ділянки) очікується підвищення температури рейок в прямих і кривих R≥800 м більше ніж на 30°С відносно температури закріплення, а в кривих з меншими радіусами більше ніж на 20°С відносно температури закріплення, то на період до виконання регулювання напружень обмежується швидкість руху поїздів до 40 км/год.

3.15.7. Колійні роботи, що викликають тимчасове ослаблення стійкості безстикової колії, в літній час дозволяється виконувати за умови, якщо відхилення температури рейкових плітей від температури їх закріплення на протязі всього часу виконання робіт не перевищить значень, наведених в «Технічних вказівках по улаштуванню, укладанню, ремонту і утриманню безстикової колії на залізницях України». В жарку літню погоду такі роботи можуть виконуватись вранці або ввечері. При цьому до часу максимального підвищення температури плітей на протязі дня повинні бути повністю закінчені опоряджувальні роботи, призначені забезпечувати необхідний опір рейко-шпальної решітки поперечному зсуву, особливо в місцях розрядки та зарядки щебенеочисних і виправно-підбивних машин. До таких робіт відносяться: досипання баласту в шпальні ящики і на укоси баластної призми, його планування і ущільнення, суцільне докручування гайок клемних, закладних і стикових болтів на зрівнювальних рейках до зусиль затягування, що відповідають нормативним значенням.

Якщо ж різниця між температурою рейкових плітей і температурою їх закріплення в плюсову сторону перевищує допустимі значення, і при цьому перенести виконання колійних робіт на вранішні години неможливо, то до їх початку повинна бути виконана розрядка температурних напружень в рейкових плітях.

3.15.8. На ділянках безстикової колії повинен бути організований постійний контроль за температурою рейок, який здійснюється на спеціальних температурних постах дистанцій колії, на стендах метеостанцій, а також безпосередньо в місцях виконання колійних робіт. Добові та довготривалі прогнози температур рейок повинні своєчасно повідомлятись керівництву дистанцій колії та шляховим майстрам для врахування при плануванні робіт і для прийняття необхідних заходів безпеки руху поїздів в період екстремальних температур рейок.

3.15.9. Виправлення безстикової колії у весняно-осінній період повинно проводитися виключно підбиванням шпал на баласт з тим, щоб у зимовий період була можливість проводити виправлення з укладанням регулювальних гумових прокладок.

3.15.10. Влітку при температурі, близькій до найвищої для даної місцевості, а взимку при зниженні температури на 60 °С і більше порівняно з температурою закріплення чи при температурі повітря -30°С і нижче, на весь період дії таких температур нагляд за станом безстикової колії повинен бути посиленим. Порядок та строки додаткових оглядів та перевірок безстикової колії встановлює начальник дистанції колії.

У спекотні літні дні необхідно особливо ретельно слідкувати за станом колії у плані.

При наявності кутів у плані на коротких ділянках, які можуть служити ознакою можливого викиду колії, необхідно негайно огородити місце несправності сигналами зупинки і відразу приступити до роботи по усуненню несправності.

3.15.11. Взимку при низьких температурах особливу увагу необхідно приділяти перевірці рейок, в першу чергу – в місцях зварювання і на протяжності одного метра в кожний бік від зварного стику. У цей час необхідно посилити роботу дефектоскопних засобів.

У випадку дії низьких температур особливо важливо проводити огляд зрівнювальних прольотів із замірюванням стикових зазорів. При ненормальній температурній роботі звичайних та ізолюючих стиків додатково закріплюють клемні та стикові болти і, якщо необхідно, замінюють зрівнювальні рейки на по­довжені, які готуються заздалегідь до настання низьких температур. Замість по­довжених укладають рейки звичайної довжини до настання плюсових темпера­тур. Згодом проводять розрядку напружень в плітях, у яких порушено температу­ру закріплення.

3.15.12. Роботи з розбирання та послаблення стиків на кінцях рейкових плітей та у зрівнювальних прольотах, щоб уникнути зміни величин стикових за­зорів, необхідно проводити тільки при температурі рейок, яка дорівнює темпера­турі закріплення.

Для регулювання величини зазорів у зрівнювальних прольотах дозволяється з настанням температур, близьких до температури закріплення, послабити клемні болти на довжині 40-50 м від кінця пліті і після вільної зміни довжини знову їх закріпити.

3.15.13. При виявленні гостродефектного місця в рейковій пліті повинні бути вжиті заходи щодо забезпечення безпеки руху поїздів з проведенням спеціальних заходів по короткотерміновому, тимчасовому і остаточному відновленню цілісності рейкової пліті згідно з вимогами «Технічних вказівках по улаштуванню, укладанню, ремонту і утриманню безстикової колії на залізницях України».

3.15.14. Зварювання рейкових плітей зі стрілочними переводами, що укладені на залізобетонних брусах, допускається відповідно до окремих вказівок Укрзалізниці.

3.15.15. При експлуатації безстикової колії повинні виконуватись всі вимоги по утриманню такої колії, викладені в «Технічних вказівках по улаштуванню, укладанню, ремонту і утриманню безстикової колії на залізницях України».