Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zapuska.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

1.Вибір конструкції верхньої будови коліі.

2.Визначення основних параметрів колії та розбивочних розмірів відгалудженя на заданій ділянці.

2.1.Обирання оптимального радіуса кривих на відгалуженні обхідної колії.

2.2.Обрання необхідного підвищення зовнішньої рейки на кривих відгалуження.

2.3.Проектування перехідних кривих та розрахунки їх розбивки.

2.4.Визначити основні параметра відгалуження обхідної кривої.

2.5.Розрахунок кількості та порядку укладання скорочених рейок в кривих з відгалуженням.

3.Визначення для прямої ділянки і кривих різних радіусів, що знаходяться на обхідній ділянці колії:

3.1.Допустимі максимальні і мінімальні зазори між гребенем колеса і рейки.

3.2.Ширина колії з урахуванням геометричних характеристик вписування рухомого складу в криві.

Література.

ВСТУП

Залізничному транспорту належить провідна роль у перевізних процесах здійснюваних транспортною системою України. Його питома вага в загальному вантажообігу всіх видів транспорту України становить 89,1 %. Вантажообіг в 2002 р. Досяг 193,1 млрд.т-км, що на 8,8 % більше в порівнянні з 2001 р. За сім місяців 2003 р. обсяги перевезень залізницями збільшилися на 13,4 %, відправлення вантажів - на 9,4 %, перевезення пасажирів - на 1,4 %, заробітна плата персоналу за основною діяльністю - на 23 %, продуктивність праці - на 11,4 %.

Залізниця - це комплекс різних по призначенню, але взаємозалежних споруд, необхідних для нормальної експлуатації. Будівництво залізниці - складний процес, при якому створюються залізничні лінії для забезпечення перевезень вантажів і пасажирів, спорудження для технічного обслуговування доріг і культурно-побутові об'єкти для працівників залізничного транспорту.

Залізнична колія – це комплекс інженерних споруд, пристроїв і облаштувань, розміщених у смузі відведення та призначених для забезпечення руху поїздів.

Залізнична колія складається з верхньої (рейки, стрілочні переводи, підрейкова основа зі скріпленнями і баластна призма) та нижньої будови колії (земляне полотно, водовідвідні та штучні споруди). Для пропуску через залізничну колію автотранспортних засобів влаштовуються переїзди або шляхопроводи відповідно в одному або в різних рівнях, а для проходу пішоходів пішохідні мости та доріжки (тротуари), пішохідні тунелі.

1.Вибір консрукції верхньої будови колії

Вихідні дані:

Довжина рейок 12,5 метри.

Відстань від початку перехідної кривої до стика 9,0 метрів.

Число пар поїздів:

Вантажних – 21

Пасажирських – 14

Швидкісних – 3

Збірних – 2

Вага поїздів, т:

Вантажних – 2900

Пасажирських – 975

Швидкісних – 850

Збірних – 1900

Швидкість руху поїздів:

Вантажних – 75

Пасажирських – 95

Швидкісних – 100

Збірних – 65

Визначимо вантажонапруженість з виразу:

(2.1)

де 2 – кількість поїздів у парі,

- вага і-того поїзда,

- число пар поїздів і-того типу за добу,

- перевідний коефіцієнт.

млн..т.брутто в рік

Знайдемо середньозважену швидкість з виразу:

(2.2)

де - швидкість і-того виду поїзду

=78.188 км/год

По визначеній середньозваженій швидкості та вантажонапруженості, а також з урахуванням швидкості руху вантажних та швидкісних поїздів, згідно з ЦП 0113 обираємо другу категорію колії з такими основними розмірами: товщина шару нового баласту 40 см, плечем баластної призми 45 см, епюрою шпал 1840 шпал. Обираємо щебеневий баласт, безстикову колію з рейок типу Р65 нових I групи першого класу. Скріплення і шпали нові. Сккріплення приймаємо типу КБ, шпали залізобетонні типу Ш2. За даними розмірами викреслюється поперечний профіль в одноколійній і двоколійній ділянках (рис.1.1, 1.2)

2.1.Обирання оптимального радіуса

Оптимальний радіус – радіус, при якому забезпечуються однаковий знос обох рейок та бокове непогашене прискорення пасажирських поїздів складає 0,7 м/с. Оптимальний радіус округлюється до ближчого стандартного значення. Визначимо оптомальний радіус з виразу:

,

(3.1)

де - оптимальний радіус,

- квадрат швидкості пасажирських поїздів.

Приймаємо радіус 400 м. Визначимо розрахункове перевищення з виразу:

(3.2)

мм

Я видно з розрахунку, перевищення перевищує встановлене згідно з ЦП 0138 максимальне в 150 мм. Для подальшого вирішення необхідно задатися перевищенням в 150 мм і знайти радіус, що задовольнятиме цій рівності:

(3.3)

мм

Приймаємо найближчий більший стандартний радіус, а саме 600 метрів.

2.2Обирання перевищення зовнішньої рейки в кривій відгалуження

Для визначення перевищення необхідно порівняти середньофактичну швидкість з швидкістю вантажних поїздів. Середньо фактичною називають швидкість, з якою реально здебільшого будуть рухатися поїзди. Оскільки в даному курсовому не надаються дані про рух різних поїздів в вигляді вибірки, то приблизно можна взяти середній коефіцієнт зменшення по Україні в 0,75. Тоді сердньофактична швидкість визначатиметься з такого виразу:

(3.4)

км/год

Визначимо мінімальне та максимальне перевищення з виразу:

(3.5)

мм

(3.6)

мм

Знайдемо розрахункове перевищення з виразу:

(3.6)

мм

Як видно з розрахунків, розрахункове перевищення перевищує максимальне, що є неприпустимим. Згідно з «Железнодорожній путь» Г.М.Шахунянца, приймаємо такі заходи: прирівнюємо розрахункове перевищення до максимального(hp=hmax), потім знаходимо радіус і округлюємо його значення до більшого табличного значення і з прийнятим радіусом перераховуємо усі перевищення.

(3.7)

м

Приймаємо більший стандартний радіус 700 м і перераховуємо з ним усі перевищення.

мм

мм

мм

Отримане перевищення округлюємо в більшу сторону до 5 міліметрів. Отримуємо розрахункове перевищення 115 мм.Після обрання розрахункового перевищення, необхідно перевірити його на непогашені прискорення для пасажирських та вантажних поїздів. При цьому має виконуватися умова, що модуль пасажирського непогашеного прискорення не повинен перевищувати 0,7 м/с, а модуль вантажного непогашеного прискорення не повинен перевищувати 0,3 м/с. Визначимо непогашені прискорення за формулами:

(3.8)

(3.9)

З проведених розрахунків яскраво видно, що дане перевищення задовольняє умовам по безпеці руху та інтенсивності стирання рейкових ниток та коліс рухомого складу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]