Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турянський.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
14.99 Mб
Скачать

5.3. Електробезпека

Приміщення лабораторії згідно ПУЕ 1.1.6 є сухим (відносна вологість не перевищує 60 %), тобто відноситься до класу “A”. Комп’ютерна техніка, яка знаходиться в лабораторії, захищена від випадкового дотику до струмопровідних частин, інше електрообладнання як правило в лабораторії не використовується.

За ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом згідно ПУЕ 1.1.13 лабораторію відносять до приміщень з підвищеною небезпекою, тому що можливий одночасний дотик до заземлених металевих предметів і електрообладнання, яке може опинитись під напругою.

Для забезпечення електробезпеки приміщення з ПК, електропроводка і кабелі по виконанню і ступеню захисту відповідають класу зони по ПУЕ 1.7.65, а для захисту від струму короткого замикання для апаратури встановлюються плавкі запобіжники, що відповідає НПАОП 0.00-1.31-99. Крім того я пропоную проводити регулярний огляд і ремонт обладнання. Занулення електрообладнання виконано відповідно НПАОП 0.00-1.31-99.

5.4. Пожежна профілактика

Одним із найважливіших заходів з охорони праці є протипожежна профілактика – система заходів, що забезпечують вибухо- і пожежобезпеку.

Згідно НАПБ Б.07.005-86 (ОНТП 24-86) приміщення по відношенню до пожежної та пожежно-вибухової небезпеки відноситься до категорії В.

Згідно ДБНВ 1.1.7-2002 “Противопожежні норми проектування будівель і споруд” приміщення відноситься до 2-го ступеня вогнестійкості.

Можливим джерелом пожежі є загорання ізоляції електрообладнання, яке відбувається внаслідок коротких замикань або перевантаження мережі.

Для усунення можливого загоряння приймаються наступні заходи: правильний вибір, монтаж та експлуатація електричних мереж, електрообладнання. При проектуванні правильно вибрано переріз провідників мереж і схем за допустимою густиною струму, щоб Ідоп >= Ір. У процесі експлуатації електричних мереж не можна включати додатково електроприймачі, якщо мережа на це не розрахована, правильний вибір конструкції електрообладнання, способу встановлення й класу ізоляції (опір ізоляції згідно з ПУЕ 500 кОм).

Як засоби пожежогасіння обираємо рекомендовані 2 вогнегасники марки ВПП-9 і 4 вогнегасники ВВК-3, згідно типових норм належності вогнегасників.

Системи автоматичної пожежної сигналізації дозволяють виявити початкову стадію загоряння, швидко і точно повідомити службу пожежної охорони про час і місце виникнення пожежі. Сама будівля додатково обладнана пожежними східцями.

Висновки

В даній дипломній роботі було досягнуто успішних результатів поставленої задачі, тобто розроблено інтелектуальну систему підтримки прийняття рішень, яка складається з таких систем:

  • база даних, яка призначена для підтримки прийняття рішень страхового агента щодо страхування ОЦВ.

  • програма, що реалізує механізм продукційних правил.

Усі дослідження та розробки проводилися на основі реальних даних.

Основний акцент у даній дипломній роботі надавався розробці інтелектуальної системи прийняття рішень та базі даних обліку суб’єктів страхування. Слід зауважити, що оптимізація є вельми бажаною в абсолюті, але недосяжною на практиці тому, що вдосконалюючи свій проект, розробник бачить все нові проблеми та досконаліші методи вирішення поставленої задачі. Закон буде постійно корегуватися. Тому дану систему можна надалі вдосконалювати, додаючи до неї нові компоненти для вирішення нових задач.

У ході виконання роботи було реалізовано такі задачі:

  1. Побудовано схему бази даних;

  2. Подано алгоритм співставлення вимог надання соціальної допомоги та характеристик клієнта;

  3. Описано правила, використані у системі. Вони є динамічними та зберігаються у відношеннях та розроблено механізми їх запуску;

  4. Описано структуру модулів та їх призначення.