Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турянський.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
14.99 Mб
Скачать

2. Вибір та обґрунтування методів та засобів розв’язання задачі

2.1. Вибір методів та засобів розв’язання задачі

Інформаційна система обліку суб’єктів страхування – це система, метою якої є забезпечення зручності роботи представника страхової компанії із полісами в області обліку таких суб’єктів страхування, як транспортний засіб, страховик, страхувальник тощо. Інформаційні системи з часом стають все більш популярними і на сьогоднішній день багато підприємств фінансово спроможні на купівлю такої розробки.

Для програмної реалізації системи потрібно передбачити те, що основою системи є база даних. Тому спочатку слід вибрати програмне середовище для створення самої бази даних та інтерфейсу користувача для роботи у вибраній СУБД її ж засобами.

На даний час існує велика кількість СУБД серед яких можна назвати MS SQL Server, Postgress, Oracle, MS Access яка входить в пакет MS Office, FoxPro тощо. Більшість з цих СУБД забезпечує тільки реалізацію та роботу з самою БД, хоча і через зручний наглядний інтерфейс. Однак, враховуючи те, що проектована система включатиме не лише внесення та обробку даних в базу, то слід передбачити ще й інтерфейс користувача, який дозволить взаємодіяти з розробленим програмним додатком до бази даних.

MS Access являє собою перш за все середовище розробки та підтримки роботи з реляційними БД. Вона забезпечує доступ до всіх типів даних і дозволяє використовувати одночасно декілька таблиць БД. Таблиці MS Access можна пов’язувати з даними, що зберігаються на сервері. MS Access дозволяє використовувати таблиці, створені в інших програмних середовищах. Отримані результати можна швидко і легко зв’язати і об’єднати з даними електронних таблиць Exel. Працюючи в середовищі MS Access користувач має змогу в рівній мірі використовувати при потребі інші продукти Office.

Система Access – це набір інструментів кінцевого користувача для управління БД. До її складу входять конструктори таблиць, форм, запитів і звітів. Цю систему можна розглядати не тільки як СУБД, а як середовище розробки прикладних застосувань. Використовуючи макроси або модулі для автоматизації вирішення задач, можна створювати орієнтовані на користувача додатки. Програмуючи на мові VBA, можна створювати повноцінні програмні продукти не використовуючи додаткових програмних середовищ.

Потужність і доступність Access роблять цю систему найбільш розповсюдженою СУБД на ринку на сьогоднішній день. У Access в повній мірі реалізоване управління реляційними БД. Система підтримує первинні і зовнішні ключі і забезпечує цілісність даних на рівні ядра. Крім того таблиці в Access забезпечені засобами перевірки допустимих значень даних, що запобігає некоректному введенню даних.

Реляційна обробка даних в Access за рахунок гнучкої архітектури здатна задовольнити будь-які потреби. При цьому Access може використовуватись як автономна СУБД в режимі файл-сервера або клієнтського компонента таких продуктів, як SQL Server. Крім того Access підтримує протокол ODBC, що дозволяє підключатись до БД різних форматів, таких як SQL Server, Oracle тощо. Access в повній мірі підтримує обробку транзакцій з гарантією їх цілісності. Крім того передбачений захист на рівні користувача, що дозволяє контролювати доступ до даних окремих користувачів або груп користувачів.

Access дозволяє імпортувати і експортувати файли багатьох відомих форматів, включаючи dBASE, FoxPro, Excel, SQL Server, Oracle, текстові формати ASCII, а також дані в HTML-форматі. Внаслідок імпортування створюється таблиця Access; внаслідок експортування таблиці Access створюється файл в заданому форматі.

Access містить понад сто функцій, що виконують безліч різноманітних задач. Їх можна використовувати для створення виразів, обчислення деяких значень в формах, звітах та запитах. Тобто СУБД MS Access містить в собі ті необхідні компоненти і функції, які необхідні нам при розв’язуванні задачі. Врахувавши її функціональність, сумісність, поширеність на ринку та ціновий фактор, було прийняте рішення щодо використання саме MS Access у даній роботі.