Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турянський.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
14.99 Mб
Скачать

1.5. Інформаційні технології в страхуванні

В останні роки інформація стає головним стратегічним ресурсом, і своєчасний доступ до неї необхідний у будь-якій сфері бізнесу. Страхова галузь не є винятком, оскільки і її розквіт повністю засновано на обробці даних і доступі до інформації. З погляду автоматизації рутинних операцій, обидва ці процеси успішно підтримуються протягом останніх двадцяти років. Однак з погляду прийняття рішень, це не так. Незважаючи на те, що самі дані в необхідному обсязі вже накопичені, проблема ефективного способу доступу до них усе ще досить актуальна.

Безумовно, головною подією страхового ринку стало введення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ). Ця програма збільшить обсяги реального ринку близько 10% за два роки. При цьому будуть виключатися компанії і залишиться всього декілька, які контролюватимуть половину сегмента. У майбутньому ріст портфеля ОСЦПВ, якщо судити по досвіду Східної Європи й прогнозам аналітиків, може позначитися на показниках страхових компаній як позитивно (розширенням клієнтської бази, кросу-продажу), так і негативно (висока й зростаюча збитковість, часті випадки шахрайства).

Друга тенденція - значне скорочення частини фінансових оптимізаційних схем, насамперед заснованих на страхуванні життя. "Зарплатні" схеми дотепер вигідні - навіть після обкладання виплат по страхуванню життя прибутковим податком можна продовжувати заощаджувати. Однак компанії, для яких важлива репутація (а це насамперед великі універсальні страховики), не можуть дозволити собі зберегти в страховому портфелі значні обсяги подібних операцій. Це стосується й оптимізаційних, і транзитних операцій у майновому страхуванні. Навпаки, ризиковий портфель зростає, а це супроводжується зміною технологій керування, принципів перестрахування, маркетингу, інвестиційної політики [3].

За останні десятиліття, прагнучи до скорочення експлуатаційних витрат, багато компаній впровадили в себе додаткові системи обробки полісів і претензій. Але незважаючи на створення автоматизованих систем обробки даних, так і не вдалося запобігти скороченням інвестиційних прибутків і підвищення коефіцієнтів збитковості. Нові системи дозволили компаніям реорганізувати потоки робіт і документообіг, але виникла при цьому інформаційна інфраструктура, що складається із зовсім не пов'язаних між собою й не інтегрованих програм, виявилася збитковою.

Саме тому сучасна галузь страхування потребує використання засобів Business Intelligence — інструментів, що дозволяють більш точно проробляти структуру бізнесу, безпомилково оцінювати реальний рівень ризиків і відповідним чином призначати ціни цих ризиків [4].

Інструменти Business Intelligence покликані забезпечити корисну інформацію у страхуванні. Цей засіб дозволяє виявити відповідних замовників у рамках цільового маркетингу, а також проаналізувати причини скорочення числа тих або інших клієнтів. За допомогою подібних інструментів страховику вдається краще координувати роботу агентів і продавців і за рахунок цього підвищувати ефективність актуарних операцій. BI виявляється незамінним методом оцінки претензій і з'ясуванні фактів шахрайства. Що стосується керування активами, то за допомогою аналітичних засобів ризик страховика вдається істотно знизити, генеруючи складні моделі ризиків. І найважливіше, BI-інструменти допомагають страховим компаніям забезпечити необхідну інформацію для корпоративних клієнтів, а отже зміцнити взаємне співробітництво [5-7].

Оптимізуючи процеси й допомагаючи знайти оптимальні методи роботи, Business Intelligence впливає на багато сфер страхової діяльності. Особливий вплив BI має вплив на інформаційні технології. Скорочуються тимчасові й людські ресурси, які необхідно залучати для створення звітів. BI дає користувачеві, не враховуючи рівень його підготовки й становище в компанії, максимальні можливості для доступу, аналізу й управління інформацією, а отже, і для прийняття правильних бізнес-рішень за рахунок використання централізованої інструментальної панелі (Dashboard).