Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турянський.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
14.99 Mб
Скачать

1.6. Bi і структура страхового бізнесу

На сьогоднішній день страховики зосереджуються на потребах клієнтів, коректуючи відповідним чином всі бізнес-процеси.

У здійсненні цієї мети інструменти Business Intelligence (Сховища даних, OLAP і data mining) надають істотну підтримку на всіх етапах страхової діяльності. На рисунку 1 показаний ланцюжок нарахування вартості для страхування.

Рис. 1.1. Структура страхового бізнесу

Управління взаємовідносинами із клієнтами

На цих етапах інструменти BI знаходять ряд застосувань:

  • Вигідність клієнтів. Страховик повинен оцінити:

  1. витрати, пов'язані з обслуговуванням клієнта за деякий період;

  2. прибутки, отримані від цього замовника за той же період.

  • Цінність клієнта на всьому проміжку ефективної взаємодії із ним (Customer Lifetime Value, CLV). Клієнт може в майбутньому купити рентабельні послуги або порекомендувати їх іншим, більш прибутковим клієнтам.

  • Сегментація клієнтів. Цей метод використовується для розподілу клієнтів із спільними характеристиками по сегментах.

  • Аналіз втрат. За результатами деяких досліджень, придбання нових клієнтів обходиться набагато дорожче, ніж збереження старих.

  • Аналіз подібностей. Його також часто називають аналізом «споживчого кошика». Певні продукти (страхові послуги) мають ряд спільних ознак і часто набуваються одночасно.

  • Цільовий маркетинг. Цільовий маркетинг спрямований на певну групу клієнтів, виникає як природний підсумок сегментації.

  • Аналіз кампаній. Аналіз кампаній використовується для оцінки результативності маркетингових заходів або програм просування.

Управління каналами збуту

Розглянемо, як BI засоби дозволяють оцінити ефективність різних каналів:

  • Розподіл агентів і продавців. Аналізуючи географію клієнтської бази, страховик може оптимально розподілити потрібну кількість агентів і продавців у різних місцях.

  • Раціоналізація діяльності агентів і керування зв'язками. За допомогою BI-інструментів можна проаналізувати дані про продажі (розміщених у базі) і оцінити якість роботи агентів і продавців.

  • Аналіз каналів. Мається на увазі оцінка ефективності різних каналів.

  • Розвиток електронного бізнесу. Аналітичні операції можна застосовувати до даних про клієнтів і транзакції, отриманих через Internet.

Актуарні операції

  • Моделювання ризиків. Актуарії[8] розробляють прогнозуючі моделі за допомогою аналітичних коштів для визначення структур ризиків (risk profile) різних клієнтських сегментів.

  • Перестрахування. Компанія-перестрахувальник часто бере на себе частину ризику страховика замість частини премії.

  • Аналіз прибутковості. Прибутковість існуючих продуктів можна відслідковувати по ряду параметрів — по виду виробу, по географічному положенні, по агентах, по клієнтському сегменті й т.п.

Андеррайтинг і обробка полісів

Перерахуємо основні сфери застосування Business Intelligence у цій області.

  • Аналіз премій. Надходження від премій — основне джерело прибутку для страхової компанії.

  • Аналіз втрат. Для деяких продуктів або видів продуктів прибуток від премій може виявитися нижче, ніж вартість обслуговування. Звичайно такі втрати називають андеррайтинговыми втратами.

Отже, впровадження BI-засобів у страхову галузь йде дуже нерівномірно. Лише деякі компанії активно користуються цими інструментами. Деякі фірми вдалися до тимчасових, не масштабованих рішень, які часто не справляються із все зростаючим об'ємом даних. Тому дуже важливо усвідомити необхідність застосування ефективного BI-середовища. Але це лише перший крок. Найскладніше – зробити аналітичні інструменти невід'ємною частиною процесу прийняття рішень.

Успіх будь-якої бази даних полягає в ефективному зборі інформаційних вимог від всіх груп користувачів. Думка про те, що «якщо систему розробити, то її будуть використовувати» – помилкова. Тому, враховуючи підтримку вищого керівництва страхової компанії, дуже важливо поставити чіткі бізнес-мети для BI-рішення [9-11].