Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yakisny_analiz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

3.2.3. Реакції аніонів ііі аналітичної групи

Не має групового реактиву. Якщо групові реактиви першої та другої аналітичних груп не дають характерних осадів з невідомим розчином, потрібно з окремими порціями цього розчину виконати індивідуальні реакції на аніони третьої аналітичної групи у послідовності, яка наведена далі.

Аніон ацетату – ch3coo–

1. Сильні кислоти (2 н. розчин H2SO4) витісняють з ацетатів слабку оцтову кислоту. При обережному нагріванні можна відчути характерний запах:

CH3COO + Н+ = CH3COOН 

Виконання: у чисту пробірку внести 3 - 4 краплі розчину CH3COONа і додати 3 - 4 краплі 2 н. розчину H2SO4. Перемішати і обережно підігріти. Пара, яка виділяється з пробірки, має запах оцту.

2. Хлорид феруму (ІІІ) (FeCl3) утворює з ацетатами ацетат феруму (ІІІ), який є сіллю слабкої кислоти і дуже слабкої основи, тому у водному розчині і катіон і аніон беруть участь у гідролізі, внаслідок якого утворюється основний ацетат феруму (ІІІ), що забарвлює розчин у червоно-бурий колір. При нагріванні гідроліз посилюється і випадає червоно-бурий осад.

Склад основних ацетатів феруму (ІІІ) залежить від умов проведення реакції, тому можна записати спрощений варіант реакції:

Fe3+ + 3CH3COO + H2O  CH3COOH + FeOH(CH3COO)2

червоно-бурий розчин

to

FeOH(CH3COO)2 + H2O = CH3COOH + Fe(OH)2CH3COO

червоно-бурий осад

Виконання: у чисту прбірку внести 3 - 4 краплі розчину CH3COONа і додати 1 - 2 краплі розчину FeCl3, перемішати і спостерігати забарвлення розчину у червоно-бурий колір. Якщо обережно підгріти розчин майже до кипіння, можна спостерігати утворення червоно-бурого осаду і відчути запах оцту.

Йодид-іон окиснюється розчином FeCl3 до вільного йоду J2, який забарвлює водний розчин у червоно-бурий колір. Але при нагріванні такого розчину осад не виділяється і відчувається запах йоду, а не оцту.

Аніон нітриту – nо2–

1. Сильні кислоти витісняють з нітритів слабку азотисту (нітритну) кислоту, яка поступово розкладається:

2 NaNO2 + H2SO4 = Na2SO4 + 2HNO2

2 НNO2  H2O + N2O3

N2O3  NO + NO2

При цьому виділяються оксиди азоту (нітрогену) NO і NO2, які мають відповідний запах, а NO2 – забарвлений у жовто-бурий колір.

Ефект реакції дуже слабкий, вона не використовується для відкриття нітриту, але реацію потрібно знати, тому що відкриття аніонів ІІІ аналітичної групи починається з реакції на ацетат-іон з H2SO4, Якщо замість запаху оцту відчувається запах оксидів азоту (нітрогену), можна зробити припущення про присутність нітриту. Але остаточний висновок можна зробити, тільки виконавши більш чутливу реакцію з KJ.

2. Йодид калію у кислому середовищі відновлює нітрити до NO, окиснюючись до вільного йоду:

2J + 2NO2 + 4H+ = 2NO + J2 + 2H2O

Виконання: у чисту прбірку внести 1 - 2 краплі розчину NaNO2 (або КNO2) додати 4 - 5 крапель 2 н. розчину H2SO4, і 2 - 3 краплі розчину KJ, перемішати. Спостерігати забарвлення розчину у червоно-бурий колір (інколи випадає сірий осад йоду). Додати 4 - 5 крапель хлороформу, щільно закрити і добре збовтати. Після розшарування спостерігати забарвлення хлороформного екстракту (нижній шар) у червоно-фіолетовий колір.

Ця реакція дає можливість відрізнити нітрит–іони - NO2 від нітрат-іонів NO3, які не дають реакції з KJ.