Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yakisny_analiz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать
  1. Хлорид феруму (ііі) FeCl3 з гексаціанофератом (ііі) калію

K3Fe(CN)6 дає жовто-бурий розчин. При додаванні SnCl2 іон Fe3+ відновлюється до іона Fe2+ , який з K3Fe(CN)6 утворює темно-синій осад:

2Fe3+ + Sn2+ = 2Fe2+ + Sn4+

3Fe2+ + 2Fe(CN)63– = Fe3Fe(CN)62

Виконання: у чисту пробірку взяти 5 - 10 крапль 2 М розчину HCl, краплю розчину FeCl3 і 2 краплі розчину K3Fe(CN)6, перемішати. Спостерігати забарвлення розчину у жовто-бурий колір (без утворення осаду). Додати 2 - 3 краплі розчину SnCl2 і спостерігати утворення темно-синього осаду.

Якщо осад утворюється перед додаванням SnCl2, це означає, що реактиви забруднені: FeCl3 має домішки Fe2+, або K3Fe(CN)6 має домішку K4Fe(CN)6. Дослід потрібно повторити з чистими реактивами.

3.1.2.3. Реакції катіонів V аналітичної групи

1. Груповий реактив – 2 М розчин HCl - утворює з катіонами плюмбуму (ІІ) білий осад:

Pb2+ + 2Cl = PbCl2

Осад можна повністю розчинити при нагріванні (майже до кипіння).

Виконання: у чисту пробірку взяти краплю розчину солі плюмбуму (ІІ)

(Pb(NO3)2 або Pb(CH3COO)2), і додати 4 – 5 крапель 2М розчину HCl. Спостерігати утворення білого осаду. Додати дистильованої води до 1/3 - 1/2 об‘єму пробірки і нагріти майже до кипіння. Спостерігати розчинення осаду.

Перевірити присутність Pb2+ можна за допомогою індивідуальної реакції п. 2 (“золотий дощ”).

2. Йодид калію KJ осаджує катіони плюмбуму (ІІ) у вигляді яскраво-жовтого осаду

Pb2+ + 2J = PbJ2

Осад розчиняється при нагріванні, а при подальшому охолодженні знов випадає у вигляді характерних кристалів (“золотий дощ”).

Виконання: у чисту пробірку взяти краплю розчину солі плюмбуму (ІІ)

(Pb(NO3)2 або Pb(CH3COO)2), додати 3 – 4 краплі KJ і спостерігати утворення жовтого осаду. Частину осаду відокремити у іншу пробірку, додати туди 10 крапель розчину KJ і до 1/3 об‘єму пробірки 2М розчину CH3COOН, обережно нагріти до повного розчинення осаду і залишити пробірку у штативі для охолодження. При поступовому охолодженні спостерігати утворєння кристалів “золотого дощу”.

3. Хромат калію K2 CrO4 осаджує катіони Pb2+ у вигляді жовтого осаду

Pb2+ + CrO42– = PbCrO4

який, на відміну від ВаCrO4, розчиняється у лугах.

3.1.2.4. Відкриття катіонів III, IV, V аналітичних груп у невідомому розчині

Спочатку визначають, до якої аналітичної групи належить катіон, а потім його ідентифікують.

1. Відкриття катіонів п’ятої аналітичної групи. До окремої порції невідомого розчину додати 2 М розчин HCl. Утворення білого осаду вказує на наявність катіонів п’ятої групи. З новою порцією розчину виконати реакцію на Pb2+ з KJ (“золотий дощ”) або з K2CrO4. Якщо під час дії HCl осад не утворився, у розчині відсутні катіони п’ятої аналітичної групи.

2. Відкриття катіонів четвертої аналітичної групи. До попереднього розчину, де вже є HCl, додати розчин H2S. Утворення темного осаду (чорного або коричневого) вказує на присутність Cu2+ або Sn2+. З новими порціями розчину виконати реакції на Cu2+ та Sn2+.

3. Відкриття катіонів третьої аналітичної групи. Якщо під час дії HCl і H2S осад не утворився, взяти нову порцію розчину, додати NH4Cl, NH4OH і розчин (NH4)2S. Утворення чорного осаду вказує на можливу присутність Fe2+, Fe3+, Cо2+, Ni2+, жовто-рожевого (тілесного) – на присутність Mn2+. З окремими порціями розчину виконати індивідуальні реакції катіонів третьої аналітичної групи.