Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yakisny_analiz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

Порядок відкриття катіонів першої аналітичної групи у невідомому розчині

Після виконання аналітичних реакцій студент одержує пробірку з розчином, що містить один з катіонів першої аналітичної групи. Потрібно визначити, який саме. У пробірку з невідомим розчином нічого додавати не можна, а тільки чистою піпеткою відбирати невеликі порції цього розчину у чисту пробірку і там виконувати аналітичні реакції. Порядок виконання аналітичних реакцій з окремими порціями невідомого розчину визначається їх специфічністю. Відкриттю натрію заважають іони NH4+ і Mg2+, а відкриттю К+ - іон NH4+. З іншего боку, відкриттю NH4+ Mg2+ та інші катіони першої групи не заважають. Тому спочатку треба відкрити NH4+ та Mg2+, а якщо вони відсутні, шукати К+ та Na+.

3.1.1.2. Реакції катіонів другої аналітичної групи

Груповий реактив (NH4)2CO3 карбонат амонію - у слаболужному середовищі (рН 9), яке створюється амонійною буферною сумішшю (NH4Cl + NH4OH), осаджує катіони другої аналітичної групи (краще при нагріванні) у вигляді білих кристалічних осадів:

Ca2+ + CO32–  CaCO3

Ba2+ + CO32–  BaCO3

Виконання: в одну пробірку взяти 2 – 3 краплі розчину солі барію

(Ва(NO3)2 або BaCl2), в іншу - 2 – 3 краплі солі кальцію (Са(NO3)2 або СaCl2), додати у кожну 3 – 4 краплі NH4Cl, і 2 – 3 краплі NH4OH, нагріти і додати 3 – 4 краплі розчину (NH4)2CO3. Спостерігати утворення однакових за зовнішнім виглядом білих осадів.

За допомогою цієї реакції можна відкрити катіони другої аналітичної групи у присутності катіонів першої аналітичної групи, а також відділити будь–який катіон другої групи від будь–якого катіона першої аналітичної групи (крім NH4+).

Осад карбонатів розчиняється не тільки у сильних, а й у слабких кислотах, надлишок яких не заважає подальшому аналізу:

CaCO3 + 2CH3 COOH  Ca2+ + 2CH3COO + H2O + CO2;

BaCO3 + 2CH3 COOH  Ba2+ + 2CH3COO + H2O + CO2;

Катіони барію – Ва2+

1. Біхромат калію K2Cr2O7 (діхромат калію) утворює з іонами Ва2+ жовтий кристалічний осад хромату:

2Ba2+ + CrO72–+ H2O  2BaCrO4 + 2H+;

який розчиняється у сильних кислотах, але не розчиняється в оцтовій кислоті. Як видно з рівняння реакції, при перетворениі діхромату у хромат у розчині з‘являється сильна кислота (вільні іони Н+), яка спричиняє зворотню реацію – розчинення осаду. Для повного осадження Ba2+ потрібно змістити рівновагу вправо, зв‘язуючи іони Н+ ацетатом натрію у молекули оцтової кислоти, яка не заважає осадженню:

H+ + CH3 COO  CH3COOH

Виконання: у чисту пробірку взяти 2 – 3 краплі розчину солі барію

(Ва(NO3)2 або BaCl2), і додати 3 – 4 краплі жовтого розчину K2Cr2O7. Спостерігати утворення незначної кількості жовтого осаду. Додати 2 – 3 краплі розчину CH3COONa і спостерігати різке збільшення кількості жовтого осаду.

Катіони кальцію та усі інші катіони першої та другої аналітичних груп не заважають цій реакції.

Катіони кальцію – Са2+

1. Оксалат амонію (NH4)2C2O4 осаджує кальцій у видгляді білого кристалічного осаду оксалату кальцію:

Ca2+ + C2O42– = CaC2O4,

який розчиняється у сильних кислотах і не розчиняється в оцтовій кислоті.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1 – 2 краплі розчину солі кальцію

(Са(NO3)2 або СaCl2), і додати 2 – 3 краплі розчину(NH4)2C2O4. Спостерігати утворення білого осаду.

Катіони барію утворюють з оксалатом амонію такий самий білий осад і заважають виконанню реакції на кальцій у невідомому розчині. Тому спочатку потрібно відкрити Ва2+ за допомогою K2Cr2O7, і відокремити осад, а вже потім до розчину, в якому відсутні іони Ва2+, додавати (NH4)2C2O4 і відкривати Са2+.