Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yakisny_analiz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

3.1.2.2. Реакції катіонів IV аналітичної групи

1. Груповий реактив H2S. сірководень у сильнокислому середовищі (0,3 М HCl) осаджує (краще при нагріванні) катіони четвертої аналітичної групи у вигляді темно-забарвлених сульфідів:

Cu2+ + H2S = 2H+ + CuS – чорний

Sn2+ + H2S = 2H+ + SnS  – темно-коричневий

Виконання: у одну пробірку взяти 2 – 3 краплі розчину солі купруму

(Cu(NO3)2, CuSO4 або CuCl2), в іншу додати 2 - 3 краплі розчину SnCl2 (стоїть окремо), додати у кожну 2 краплі 2н. розчину HCl, нагріти і додати 5 - 10 крапель розчину H2S. Спостерігати утворення чорного і темно-коричневого осадів.

За допомогою цієї реакції можна відкрити і відокремити катіони четвертої групи від катіонів 1 - 3 груп. Катіони п’ятої групи вже при додаванні HCl (без H2S) осаджуються у вигляді хлоридів білого кольору. Склянку з розчином H2S треба добре закривати, тому що він швидко втрачає сірководень. Такий розчин не дає характерних осадів, реакцію треба повторити зі свіжим розчином.

Осади CuS та SnS розчиняються тільки у кислотах – окисниках (HNO3) при нагріванні. Колір осаду не може однозначно вказати на те, який саме катіон четвертої групи присутній у невідомому розчині, оскільки чорний сульфід купруму у деяких випадках (наприклад, без нагрівання) утворюється у колоїдному стані і має червоно-коричневий відтінок. Тому треба виконати з окремими порціями невідомого розчину індивідуальні реакції на Cu2+ і Sn2+.

Катіони купруму (ІІ) – Cu2+

1. Розчин аміаку (гідроксид амонію) NH4OH спочатку осаджує основні солі блакитно-зеленого кольору, які розчиняються у надлишку реактиву з утворенням інтенсивно синього розчину комплексної сполуки купруму (ІІ) з амоніаком:

2CuSO4 + 2NH4OH = (CuOH)2SO4  + (NH4)2SO4

(CuOH)2SO4 + (NH4)SO4 + 6NH4OH = 2 Cu(NH3)4 SO4 + 8H2O

Саме утворення синього розчину, який містить комплексний катіон тетрамін-купруму, є характерною ознакою реакції. Малорозчинний гідроксид купруму також розчиняється у надлишку гідроксиду амонію:

Cu(OH)2 + 4NH4OH = Cu(NH3)42+ + 2OH- + 4H2O

CuS у NH4OH не розчиняється.

Виконання: у чисту пробірку взяти 2 – 3 краплі розчину солі купруму

(Cu(NO3)2, CuSO4 або CuCl2), і поступово додати 5 - 10 крапель NH4OH, перемішуючи до повного розчинення осаду основних солей. Спостерігати утворення інтенсивно синього забарвлення розчину.

Так уж реакцію з NH4OH дають іони Ni2+, які належать до третьої аналітичної групи. Помилка можлива, якщо при аналізі досліджуваного розчину спочатку неправильно визначити аналітичну групу, до якої належить катіон. Перевірка виконується за допомогою реакції п. 2.

2. Гексаціаноферат (ІІ) калію K4Fe(CN)6 утворює з катіоном купруму червоно-коричневий осад:

2Cu2+ + Fe(CN)64– = Cu2Fe(CN)6

який не розчиняється у розведених кислотах, але розчиняється у NH4OH.

При малій концетрації купруму (ІІ) осад не утворюється, але розчин забарвлюється у рожевий колір. Ця реакція на купрум (ІІ) більш чутлива, ніж реакція з аміаком.

Катіони стануму (ІІ) – Sn2+

Sn2+ є сильним відновником, легко окиснюється до Sn (IV).

1. Хлорид меркурію (ІІ) HgCl2 (безбарвний розчин) відновлюється розчином SnCl2 спочатку до хлориду меркурію (І) Hg2Cl2, який дає білий осад (каломель):

2HgCl2 + SnCl2 = Hg2Cl2 + SnCl4

При подальшому додаванні розчину SnCl2 білий осад Hg2Cl2 починає темніти, відновлюючись до металічної ртуті:

Hg2Cl2 + SnCl2 = 2Hg + SnCl4

Виконання: у чисту пробірку взяти краплю розчину солі Hg(NO3)2 (не плутати з Hg2(NO3)2), додати 5 крапель 2 М розчину HCl, перемішати. Розчин повинен залишитись безбарвним. При поступовому додаванні 5 - 6 крапель розчину SnCl2 випадає білий осад, який поступово темніє. Розчин солі меркурію (ІІ) дуже отруйний, тому реакцію потрібно виконувати дуже обережно, після неї добре помити руки.