Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yakisny_analiz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

Аніон нітрату - no3–

Усім реакціям на нітрат, які наведені нижче, заважає нітрит, оскільки він дає такий самий ефект реакції. Тому перед відкриттям нітрату потрібно упевнитись, що у невідомому розчині відсутній нітрит (виконати наведену вище реакцію з KJ).

1. Металічна мідь (стружки) з 2 н. розчином H2SO4 не реагує, але якщо у розчині з‘являється нітрат, мідь починає розчинятися

3Cu + 2 NO3 + 8H+ = 3Cu2+ + 2NO + 4H2O

3Cu + 4H2SO4 + 2NaNO3 = 3CuSO4 + 2NO  + Na2SO4 + 4H2O

Безбарвний розчин стає блакитним, виділяється NO, який має характерний запах і легко переходить у NO2, що забарвлений у жовто-бурий колір.

2. Металічний алюміній (або цинк) у сильнолужному середовищі відновлює нітрат до амоніаку, який можна виявити за запахом або іншими методами:

NO3 + 4Zn + 7OH = NH3 + 4ZnO22– + 2H2O

3NO3 + 8Al + 21OH = 3NH3 + 8AlO33– + 6H2O

3. Реакція “бурого кільця”: до розчину, який містить нітрат, додають насичений розчин FeSO4, перемішують і додають конценровану Н2SO4 по стінці пробірки так, щоб вона, не перемішуючись, зібралась у нижній частині пробірки. На межі розподілу двох шарів утворюється буре кільце – нестійка коплексна сполука FeNOSO4 темно-бурого кольору:

NO3 + 3Fe2+ + 4H+ = 3Fe3+ + NO + 2H2O

2NaNO3 + 6FeSO4 + 4H2SO4 = 2NO + 3Fe2(SO4)3 + Na2SO4 + 8H2O

NO + FeSO4 = FeNOSO4

Реакції пп. 1-3 найбільш специфічні для нітратів і тому їх потрібно знати, але у скороченому курсі якісного аналізу нітрати відкривають менш специфічною, але досить чутливою реакцією з дифеніламіном.

4. Дифеніламін (C6H5)2NH у концентрованій H2SO4 дає з нітратами темно-сине забарвлення на стінках пробірки. Це перетворення (окиснення) відбувається і при дії інших окисників і може бути зображено схемою:

6Н5―NH―С6Н5 + окисник  С6Н5―NH―С6Н4―С6Н4―NH―С6Н5

дифеніламін дифенілбензидин

С6Н5―NH―С6Н4―С6Н4―NH―С6Н5 + окисник  С6Н5―N═С6Н4═С6Н4═N―С6Н5

дифенілбензидин дифенілбензидин фіолетовий

Виконання: у чисту пробірку внести 1 - 2 краплі розчину, що містить нітрат, і вилити. До того розчину, який залишився на стінках пробірки, додати розчин дифеніламіну у концентрованій H2SO4 ( дуже обережно! Не торкатися піпеткою стінок пробірки !). Спостерігати темно-синє забарвлення на стінках пробірки.

3.3. Аналіз солей

У скороченому курсі якісного аналізу макро- та мікроелементів аналіз

невідомої речовини є аналізом простої солі, яка містить тільки один катіон та один аніон і розчинна у воді. Сіль видається у сухому вгляді у день виконання індивідуального завдання.

І. Підготовчі операції. Описати зовнішній вигляд солі (кристалічна форма, колір, гігроскопічність тощо) і приготувати її розчин у воді у співвідношенні 1:10. Для цього у чисту пробірку насипати частину виданої солі і долити 10 частин дистильованої води, перемішати скляною паличкою. Цією ж паличкою нанести краплину розчину солі на один край універсального індикаторного папірця (жовтого кольору), з іншого краю – краплину дистильованої води, у якій розчиняли сіль. Порівняти зі шкалою рН і визначити, як змінює розчинена сіль рН води. Зменшення рН вказує на гідроліз солі слабкої основи та сильної кислоти, збільшення – на гідроліз солі сильної основи і слабкої кислоти. Незначний гідроліз (незначну зміну рН) індикаторним папірцем визначити не можна.

Визначення рН розчину солі необхідно перед виконанням багатьох аналітичних реакцій, тому що вони протікають тільки у певному середовищі.

ІІ. Відкриття катіону солі. Спочатку відкривають аналітичну групу, а вже потім – сам катіон. Реакції виконують у чистих пробірках з невеликими порціями розчину солі.

1. Відкриття катіонів V групи: додати 2 М розчин НСІ. Утворення білого осаду вказує на присутність катіону V групи (Pb2+). З новою порцією розчину солі виконати реакцію на Pb2+ з KJ (“золотий дощ”) або з K2CrO4.

2. Відкриття катіонів IV групи. Якщо з НСІ білий осад не утворився, до того ж розчину додати ще НСІ і розчин Н2S (має неприємний запах). Утворення темного осаду (CuS чорний, SnS коричневий) вказує на присутність катіону IV групи. З новою порцією розчину солі виконати реакції на Cu2+ з NH4OH або K4[Fe(CN)6]. Якщо Cu2+ немає - на Sn2+ з HgCI2 або з FeCI3+K3[Fe(CN)6].

3. Відкриття катіонів ІІІ групи. Якщо з НСІ і Н2S осаду не було, треба взяти у чисту пробірку нову порцію розчину солі і виконати реакцію з груповим реактивом ІІІ аналітичної групи катіонів: додати по 2 краплі розчинів NH4CI та NH4OH, 4 - 5 крапель розчину (NH4)2S. Утворення чорних осадів FeS, Fe2S3, CoS, NiS або тілесного MnS вказує на присутність катіону ІІІ групи. У чистих пробірках з новими порціями розчину солі виконати індивідуальні реакції на Fe2+, Fe3+, Co2+ , Mn2+ та Ni2+.

4. Відкриття катіонів ІІ групи. Якщо з груповими реактивами на V, IV та ІІІ аналітичні групи осаду не було, з новою порцією розчину солі виконати реакцію з груповим реактивом ІІ аналітичної групи катіонів: додати по 2 краплі розчинів NH4CI та NH4OH, 4 - 5 крапель розчину (NH4)2CO3. Утворення білого осаду вказує на присутність катіону ІІ групи. З новою порцією розчину солі виконати реакцію на Ва2+ з K2Cr2O7. Якщо Ва2+ немає, виконати реакцію на Са2+ з (NH4)2C2O4.

5. Відкриття катіонів І групи. Якщо з груповим реактивами V, IV, III та ІІ груп осадів не було, в окремих порціях розчину солі відкривають катіони першої аналітичної групи у певній послідовності: NH4+, Mg2+, K+, Na+.

ІІІ. Відкриття аніону солі. Спочатку відкривають аналітичну групу, а потім – сам аніон. Не треба шукати аніони, які з уже відкритим катіоном утворюють нерозчинні у воді солі.

1. Відкриття І аналітичної групи аніонів. До нейтрального розчину солі додати ВаСІ2 (або Ва(NО3)2). Утворення білого осаду (BaSO4, BaSO3, BaCO3, Ba3(PO4)2) вказує на присутність аніону І групи. Перевірити розчинність осаду у сильних кислотах - HCI або HNO3. Нерозчинність у сильних кислотах вказує на присутність BaSO4. Але аніон SO42– може утворитися у розчині при окисненні SO32–, тому з новою порцією розчину солі потрібно виконати реакцію на SO32–. Якщо осад повністю розчиняється у сильних кислотах, потрібно шукати CO32– або PO43–.

Якщо розчин солі кислий (рН 4 - 5 і менше), після додавання ВаСІ2 (якщо осад не випадає) додавати по краплині 2 M NH4OH до нейтральної або слабколужної реакції розчину (рН більше 7). Якщо і у цьому випадку білий осад не випадає, аніонів І групи у розчині немає.

2. Відкриття аніонів ІІ аналітичної групи. До нової порції розчину солі додати 1 - 2 краплі AgNO3. Утворення світлого осаду (AgCI - білий, AgBr - блідо-жовтий, AgJ - світло-жовтий) вказує на присутність аніону ІІ групи тільки у тому випадку, якщо цей осад не розчиняється у сильних кислотах (HNO3 розведена). Додати до осаду 4 - 5 крапель 2 М HNO3, перемішати, упевнитися у тому, що осад не розчинився (суміш не стає прозорою). З новою порцією розчину виконати реакцію з хлорною водою і визначити, який саме аніон ІІ групи входить до складу солі.

3. Відкриття аніонів ІІІ аналітичної групи. Якщо ні катіони Ва2+, ні катіони Ag+ у відповідних умовах не осаджують аніон солі, він належить до ІІІ групи. З окремими порціями розчину солі виконати реакції на СН3СОО, NO2 і тільки потім – на NO3 - іони.

Визначивши катіон і аніон солі, скласти звіт про роботу і записати відповідь – формулу солі.