Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція на тему ПРОСТЕ СУДЖЕННЯ-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

5.3. Види простих суджень за кількістю

За кількістю, тобто за обсягом суб’єкта, категоричні судження поділяються на загальні, часткові та одиничні в залежності від того, про весь клас предметів, про частину цього класу чи про один предмет йдеться в суб’єкті.

  • Загальне судження – судження, в якому за кожним представленим в суб’єкті елементом множини стверджується чи заперечується певна ознака. Формула таких суджень: “Всі S є Р” або “Жодне S не є Р”. У сучасній логіці замість кванторних слів “всі”, “жоден”, “будь-який”, “кожен” тощо вдаються до квантора загальності. Серед загальних суджень зустрічаються:

  1. виділяючі судження, у склад яких входить кванторне слово “тільки” Н-д.: ”Тільки добра людина може бути педагогом”, “Людський організм може засвоїти тільки органічні речовини”.

  2. виключаючі судження. Н-д.: “Всі студенти нашої групи, за виключенням хворих, прийшли на семінар”.

  • Часткове судженнясудження, в якому міститься знання про наявність або відсутність певної ознаки у частини предметів, що представлені в суб’єкті, а про наявність цієї ознаки в решті цих предметів може бути відомо (що вона відсутня) або нічого не відомо.

Перші з названих суджень називаються визначеними (про наявність ознаки в решті предметів відомо), другі – невизначеними (про наявність ознаки в решті предметів нічого не відомо). Нд.: “Деякі гриби - отруйні” – невизначене часткове судження. Ми не встановили, чи мають ознаку отруйності всі гриби, але не встановили і того, що ознаку неотруйності не мають деякі гриби. Слово “деякі” вживається у значенні “принаймні деякі” (тобто “деякі”, а можливо і “всі”).

Формула невизначених часткових суджень: “Деякі S є (не є) Р”.

Якщо ця невизначеність усувається (“Тільки деякі S мають ознаку Р”), то це буде визначене часткове судження.

Формула визначених часткових суджень: “Тільки деякі S є (не є) Р”. Нд.: “Тільки деякі гриби - отруйні”; “Тільки деякі тіла легші води”.

У визначених часткових судженнях часто застосовуються кванторні слова: більшість, меншість, немало, не всі, багато, майже всі, декілька, існують і такі…, які та інші.

  • Одиничне судження – судження, суб’єктом якого є одиничне поняття. Н-д.: “Еверест – найвища вершина світу”, “Ужгород – обласний центр”.

Формула одиничних суджень: Дане S є (не є) Р”, Це S є (не є) Р”.

5.4. Види простих суджень за об’єднаною класифікацією

Якщо за основу поділу брати і кількість і якість, то всі категоричні судження можна поділити на чотири види: загальностверджувальні, загальнозаперечні, частковостверджувальні та частковозаперечні.

А – Загальностверджувальне судження – судження, в якому констатується наявність певної ознаки у кожного предмета, який представлено в суб’єкті судження. Загальностверджувальне судження – загальне за обсягом суб’єкта і стверджувальне за якістю зв’язки. Структура цього судження: “Всі S є Р”. Символом загальностверджувальних суджень виступає літера А – перша голосна літера дієслова «affirmoстверджую». Н-д.: Усі викладачі ВНЗ мають вищу освіту”, “Всі діти потребують любові”.

І - Частковостверджувальне судження – судження, в якому констатується наявність певної ознаки в частини предметів, які представлено в його суб’єкті. Частковостверджувальне судження – часткове за обсягом (кількістю) і стверджувальне за якістю зв’язки. Формула цього судження: “Деякі S є Р”. Символом частковостверджувальних суджень є літера І – друга голосна літера дієслова «affirmoстверджую». Н-д.: “ Більшість викладачів вузу мають вчений ступінь”, “Деякі метали тонуть у воді”.

Е – Загальнозаперечне судженнясудження, в якому констатується відсутність ознаки у кожного предмета, який представлено в суб’єкті цього судження. Загальнозаперечне судження – загальне за обсягом і заперечне за якістю зв’язки: “Жодне S не є Р”.

Символом загальнозаперечних суджень є літера Е, перша голосна літера дієслова «negoзаперечую». Нд.: “Жодне явище не існує ізольовано від інших явищ”, “Жоден дельфін не є рибою”.

О – Частковозаперечне судженнясудження, в якому констатується відсутність ознаки у певної частини предметів, які представлено в його суб’єкті. Частковозаперечне судження – часткове за обсягом суб’єкта і заперечне за якістю зв’язки. Формула: “Деякі S не є Р”. Символом частковозаперечних суджень є літера О – друга голосна літера дієслова «negoзаперечую». Нд.: “Деякі люди не є довгожителями”, “Деякі студенти не є спортсменами”.

Давайте перевіримо наскільки добре ви зрозуміли це питання, виконавши разом декілька завдань.

Визначте вид судження за об’єднаною класифікацією:

  1. Більшість студентів присутні на лекції.(І - частковостверджувальне)

  2. Всі громадяни України повинні дотримуватися законів своєї держави.(А - загальностверджувальне)

  3. Жоден із установлених фактів не був спростований.(Е - загальнозаперечне)

  4. Деякі студенти нашої групи не є відмінниками.