Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

4.11. Робоча виробнича програма

Звіт з робочої виробничої програми може бути виданий після здійснення розрахунку програми на відповідний місяць. Звіт базується на даних таблиці, що містить робочу виробничу програму по місяцях. Перед формуванням звіту визначаються його параметри.

Робоча виробнича програма видається в розрізі цехів. У межах цеху об’єкти виробництва упорядковуються за алфавітом.

Звіт видається при виборі пункту меню Планирование/План выпуска/Выдача отчета по плану.

4.12. Калькуляція собівартості виробу

Звіт з калькуляції собівартості виробу може бути виданий після закінчення розрахунку калькуляції, який виконується за пунктом меню Себестоимость/Расчет калькуляций себестоимости.

Калькуляція собівартості виробу може бути видана або в розрізі цехів основного виробництва, або в цілому по підприємству.

При видачі калькуляції собівартості виробу в цілому по підприємству підраховуються суми прямих витрат, виробничої та повної собівартості. Сумування виконується відповідно до прив’язки статей до категорій витрат у класифікаторі статей. Включення статей у суми здійснюється зі знаком “+” або “–” залежно від того, який знак указаний для статті в класифікаторі статей.

Звіт формується при виборі таких пунктів меню: Себестоимость/Отчеты по калькуляциям/Калькуляция на изделие по цехам та Себестоимость/Отчеты по калькуляциям/Калькуляция на изделие по предприятию.

4.13. Зведена відомість калькуляцій собівартості

Звіт містить калькуляції виробів для деякого діапазону (групи або типу об’єктів). У звіті наводяться значення статей на одиницю виміру виробу і на плановий або фактичний обсяг випуску виробу у зазначеному місяці. Звіт може бути виданий лише після розрахунку калькуляції у пункті меню Себестоимость/Расчет калькуляций себестоимости.

Звіт формується при виборі пункту меню Себестоимость/Отче­ты по калькуляциям/Сводная ведомость калькуляций.

4.14. Зведення витрат на виробництво по підприємству

Зведення витрат на обсяг виробництва по підприємству за місяць може бути видане у трьох варіантах: за статтями калькуляції у розрізі цехів, за елементами витрат у розрізі цехів та у вигляді шахової відомості за статтями та елементами. Звіти можуть бути сформовані після розрахунку витрат на виробництво по підприємству на відповідний місяць у пункті меню Себестоимость/Расчет затрат на производство. Результат розрахунку заноситься до відповідної таблиці бази даних.

Звіт формується при активізації таких пунктів меню: Себестоимость/Отчеты по затратам/Свод по статьям калькуляции; Себестоимость/Отчеты по затратам/Свод по элементам затрат; Себестоимость/Отчеты по затратам/Свод затрат на производство.

Лабораторна робота № 3 Підтримка індивідуального вибору рішень у задачах управління персоналом з використанням табличного процесора Excel

Мета роботи — набуття практичних навичок комп’ютеризації підтримки прийняття рішень у задачах менеджменту персоналу.

Послідовність виконання лабораторної роботи

1. Відповідно до одержаного від викладача завдання створити власний приклад задачі прийняття рішень з однією ціллю і кількома ситуаціями.

2. Інформацію для вирішення задачі подати у вигляді таблиці, користуючись формами, наведеними нижче.

3. Створити електронну таблицю у середовищі табличного процесора Excel для автоматизованого вибору рішень за заданим критерієм, передбачивши необхідні формули і функції.

4. Продемонструвати роботу електронної таблиці викладачеві.

5. Надрукувати таблицю та оформити звіт з лабораторної роботи. Звіт має мати титульну сторінку та надруковану електронну таблицю. На титульній сторінці зазначається назва лабораторної роботи, прізвище і номер групи студента.

6. Захистити звіт.

Постановка задачі індивідуального вибору рішень з однією ціллю і кількома ситуаціями полягає у такому:

Нехай є декілька ситуацій S = (S1, S2, …, Sn) з імовірностями їх настання P = (P1, P2, …, Pn) і множина допустимих альтернативних рішень Y = (Y1, Y2, …, Ym). Для кожного рішення і ситуації визначені значення функції переваги F(Yi, Sj) = Fi j (де i = 1, 2, …, m; j = 1, 2, …, n). Потрібно визначити найкраще рішення Y0.

Вибір може здійснюватися за одним із таких критеріїв:

а) критерій песимізму, або максмінний критерій

;

б) критерій оптимізму, або максмаксний критерій

;

в) критерій максимуму середнього виграшу

;

г) критерій песимізму-оптимізму

.

Вихідна інформація для задачі наводиться у таблицях такого виду:

Таблиця 1

Y i Sj

S1

Sn

Y1

F11

F1n

Ym

Fm1

Fmn

Таблиця 2

Y i Sj

S1

Sn

Y1

F11

F1n

Ym

Fm1

Fmn

Pj

P1

Pn

Таблиця 3

Рішення

Якісна оцінка рішень

Оцінка переваг

Імовірність реалізації

Очікуваний ефект

Середній виграш від рішення

1

2

3

4

5 = 3 * 4

6 = å 5

Y1

Достоїнства … Вади …

Yn

Достоїнства … Вади …

Результатом розв’язання задачі підтримки прийняття рішень є виведене під таблицею за допомогою функцій Excel повідомлення про найкраще рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]