Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.2.3. Технологічний процес

Для введення інформації про технологічний процес слід вибрати пункт меню Нормативы/Технологический процесс; в результаті на екрані відкриється вікно Выбор объекта учета. В ньому належить вибрати об’єкт обліку, для якого має бути введена інформація про технологічний процес. Після вибору на екрані відкривається вікно Пооперационный маршрут, яке складається з двох панелей. Верхня панель містить поля Тип объекта учета, Группа объекта учета, Изделие, Базовое изделие, Цех-изготовитель. Існує можливість перемикання об’єктів обліку; для цього у полі Изделие слід натискувати клавіші Page Up i Page Down.

Нижня панель служить для введення цехів і виконуваних у них технологічних операцій. Опис полів панелі наведено нижче.

У поле Цех — Название заноситься назва цеху, в якому виконується операція. Назва вибирається з каталогу структурних підрозділів за допомогою клавіші F3. За умовчання у це поле заноситься назва цеху — виготівника виробу.

Поле Цех — № п/п містить порядковий номер цеху в технологічному процесі виготовлення виробу. Номер формується автоматично при введенні нового запису й у разі потреби може бути скоректований.

У поле Техоперация — Название заноситься найменування технологічної операції, яке вибирається з каталогу технологічних операцій за допомогою клавіші F3.

Поле Техоперація — № п/п — це порядковий номер технологічної операції обробки виробу у даному цеху. Формується автоматично при введенні нового запису; надалі може бути скоректований.

Після того, як буде введена інформація про послідовність технологічних операцій, можна ввести норми трудовитрат для кожної операції. Для цього слід встановити курсор на потрібній операції і натиснути Enter. На екран виведеться вікно Элемент техпроцесса, в якому заповнюються нижченаведені поля.

Поля Цех і Техоперация містять найменування цеху і технологічної операції; заповнюються автоматично при введенні послідов­ності технологічних операцій. Можливо скоригувати методом вибору за допомогою клавіші F3.

Поля Код і № п/п — коди і номери цеху і технологічної операції; заповнюються автоматично при введенні послідовності технологічних операцій.

Оборудование — найменування технологічного обладнання, на якому виконується операція. Вибирається з каталогу обладнання за допомогою клавіші F3.

Профессия — найменування професії спеціаліста, який виконує технологічну операцію. Вибирається з каталогу професій за допомогою клавіші F3.

Единица нормирования — кількість виробів, на яку задається норма. Вводиться з клавіатури.

Единица времени — одиниця часу, на яку вводиться норма. Може набирати значень: час, мин, сек. За умовчання — час. Значення змінюється за допомогою клавіші F3.

Название нормы времени — може набирати значень: технологическая, расчетная, опытно-статистическая. За умовчання — технологическая. Значення змінюється за допомогою клавіші F3.

Норма времени — норма часу на виконання операції; заноситься з клавіатури.

Надбавка — надбавка до норми часу у процентах. Заноситься з клавіатури.

Итого — подовжена норма часу, що дорівнює сумі норми часу і надбавки. Розраховується автоматично.

Процент использования — процент використання даної операції у технологічному процесі, якщо операція виконується не завжди. За умовчання дорівнює 100%.

Норма обслуживания — кількість робітників, які одночасно виконують операцію. Заноситься з клавіатури.

Норма выработки — кількість виробів, що припадає на одного робітника в одиницю часу при виконанні даної операції. Заноситься з клавіатури.

Процент годных — середній процент придатних виробів після даної операції. Заноситься з клавіатури.

Система оплаты — вид оплати даної операції.

Номер тарифной сетки — номер тарифної сітки, за якою виконується оплата даної операції.

Тарифный разряд — розряд спеціаліста, який виконує дану операцію.

Тарифная ставка — сума у грошовому виразі, що підлягає виплаті за одну годину роботи при виконанні даної операції.

Останні чотири поля вибираються одночасно з таблиці тарифних ставок: для вибору слід установити курсор у полі Тарифная ставка і скористатися клавішею F3.

Оплата — вартість операції за тарифом; розраховується автоматично як результат множення норми часу на тарифну ставку і на множник (коефіцієнт).

Множитель — коефіцієнт для збільшення або зменшення оплати за тарифом.

Надбавка — сума абсолютних надбавок до оплати за тарифом. Заноситься з клавіатури.

Признак активной записи — дає можливість зробити запис тимчасово неактивним. Переключається за допомогою клавіші F3.

Дополнительная информация — поле для введення додаткової інформації. Для введення її слід перемістити курсор у нижню частину екрану за допомогою клавіш Alt+¯ і натиснути Enter, а потім набрати текст.

У верхній панелі інтерфейсу є екранна кнопка Функции, при натискуванні на яку виводиться меню, що містить такі пункти:

Пооперационный маршрут — формування звіту про введені норми трудовитрат.

Структура объекта учета — видається дерево входження деталей і матеріалів на всіх рівнях.

Копирование трудовых норм — дає змогу скопіювати для даного виробу список операцій, введених для іншого виробу.

Якщо для виробу є посилання на базовий виріб, то для нього можна ввести лише ті операції, що відрізняються від операцій базового виробу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]