Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.1.2. Настройка статей калькуляції на план бухгалтерських рахунків

Налаштовування статей калькуляції на план бухгалтерських рахунків можна здійснювати двома способами.

Перший спосіб

Знаходячись у діалоговому вікні Список статей калькуляции клацнути на екранній кнопці Настройка статей калькуляции на план счетов. На екран виведеться однойменна двохпанельна форма. Верхня панель містить перелік статей калькуляції, нижня — таблицю з полями для введення бухгалтерської проводки (Дебет, Кредит, Номер счета, Номер субсчета). Пересування курсора з верхньої частини в нижню здійснюється за допомогою комбінації клавіш Alt+¯. У верхній панелі встановлюють курсор на бажаній статті; потім, знаходячись у нижній панелі, для введення нової проводки натискують клавішу F7. Сформується новий рядок таблиці, в усіх графах якої буде значення Все. Далі слід встановити курсор на значення рахунка за дебетом або кредитом, натиснути F3 і вибрати у вікні вибору План счетов потрібний рахунок або субрахунок. Відмінити вибір можна за допомогою комбінації клавіш Ctrl+Delete. Вилучити проводку можна клавішею F8.

Другий спосіб

Знаходячись у вікні Статья калькуляции, клацнути на екранній кнопці Настройка статьи калькуляции на план счетов. В однойменній екранній формі, що при цьому відкривається, за методикою, викладеною вище, налаштувати вибрану статтю калькуляції на план бухгалтерських рахунків.

3.1.3. Варіанти розрахунку статей калькуляції

За допомогою пункту меню Справочники/Варианты расчета статей на екрані відкривається вікно Список вариантов расчета статей калькуляции, яке дає змогу ввести перелік варіантів розрахунку статей калькуляції собівартості. Початково у ньому міститься вісім стандартних варіантів, які мають запрограмовані в модулі алгоритми розрахунку. Це такі варіанти:

Расчет по нормам затрат

Расчет по смете затрат

В % от стоимости материалов

В % от основной зарплаты

В % от суммы основной и дополнительной зарплаты

В % от цеховой себестоимости

В % от производственной себестоимости

В % от полной себестоимости.

Для введення нових варіантів слід послідовно виконати такі дії:

клавішею F7 відкрити вікно Вариант расчета статей калькуляции;

у полі Вариант ввести найменування нового варіанта розрахунку статей калькуляції;

указати у будь-якій позиції в нижній частині вікна замість нульових значень системні номери статей, у процентах від суми яких слід розраховувати певну статтю калькуляції. Системні номери статей калькуляції можна переглянути у вікні Список статей калькуляции (пункт меню Справочники/Статьи калькуляции). Значення процента для конкретної статті на певний місяць вводиться при виборі пункту меню Себестоимость/Установка параметров статей.

3.1.4. Класифікатор типів і груп об’єктів обліку

Об’єкт обліку являє собою матеріальну цінність, предмет виробництва будь-якого типу і має певну позицію у каталозі матеріальних цінностей.

Для введення і редагування класифікатора типів і груп об’єктів обліку слід вибрати пункт меню Справочники/Типы объектов учета, після чого на екрані відкриється інтерфейс Типы и группы объектов учета.

Інтерфейс складається з двох панелей: верхня містить список типів об’єктів обліку, нижня — список груп об’єктів поточного типу. Для редагування або введення типу об’єкта слід натиснути відповідно клавішу Enter або F7. При цьому відкриється вікно редагування типів об’єктів обліку, що складається з двох панелей, з яких верхня містить інформацію про тип, а нижня — про групи об’єктів обліку. Вікно містить нижченаведені поля.

Поле Наименование типа заповнюється шляхом вибору з каталогу типів матеріальних цінностей, який відкривається натискуванням клавіші F3.

Поле Тип містить відомості про фізичний стан об’єктів обліку і може набирати значень Материал або ДСЕ (деталь, складальна одиниця), які змінюються за допомогою клавіші F3.

Поле Категория вказує на характер походження і використання об’єктів обліку і набуває значень Покупное, Собств. производ., Готовая продукция, Прочее. Значення змінюються за допомогою клавіші F3.

Поле Доработка покупных містить ознаку, притаманну тільки типам категорії Покупное і може набирати значень Осуществляется или Отсутствует (клавіша F3). Значення Осуществляется слід вказувати, якщо даний тип покупних об’єктів обліку містить деталі з доробкою. У такому разі назва цього типу з’явиться в інтерфейсах Нормативы/Технологический процесс і Нормативы/Материаль­ные нормы, де для дороблюваних деталей можна буде ввести трудові норми і норми витрат матеріалів на доробку.

У поле Статья калькуляции вводиться інформація про те, на яку статтю собівартості відносити витрати використовуваних у виробництві об’єктів обліку цього типу. Цю інформацію варто задавати тільки для матеріалів і покупних комплектуючих виробів. Значення поля вибирають з класифікатора статей калькуляції за допомогою клавіші F3.

Для роботи з групами обліку слід перейти у нижню панель натискуванням комбінації клавіш Alt+¯. Для введення або редагування групи обліку слід натиснути відповідно клавішу F7 або Enter. У результаті відкриється вікно редагування інформації про групи, до складу якого входять нижченаведені поля.

Поле Код містить символьний код групи, який дає можливість задавати вкладеність груп. Коди вкладених груп нижчих рівнів мають починатися з повторення коду тієї групи, в яку вони входять. Кількість символів, що відводиться для кодування чергового рівня входження, визначається користувачем. Максимальна довжина коду групи дорівнює 20 символам.

Поле Наименование группы заповнюється з клавіатури.

У полі Признак суммирования значення 0 означає заборону підсумовування кількості об’єктів обліку у рамках групи; значення, відмінне від 0, дозволяє таке підсумовування.

Поле Статья калькуляции заповнюється у тому разі, якщо об’єкти групи мають враховуватися за іншою статтею калькуляції, ніж стаття того типу, в який входить дана група. Значення поля вибирається зі списку статей калькуляції, що виводиться за допомогою клавіші F3. Поле слід заповнювати лише для матеріалів і покупних комплектуючих виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]