Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.4.3. Кошториси витрат

Для введення кошторису витрат на деякий період служить пункт меню Себестоимость/Накладные расходы/Сметы расходов. Він відкриває на екрані вікно вибору, в якому слід вибрати: кошторис (один із кошторисів, введених при налаштуванні); вид кошторису — плановий чи фактичний; цех, для якого формується кошторис (якщо кошторис формується по цехах); період, на який формується кошторис. Після одержання цих даних модуль відкриває інтерфейс кошторису, наприклад, Плановая смета расходов по цеху на квартал. Інтерфейс складається з двох панелей: верхня містить назву кошторису та його атрибути, нижня — статті витрат та суми по статтях витрат. Нижня панель крім інформаційної виконує також функцію вибору статті витрат для редагування. Редагування виконується в спеціальному вікні, яке має різний вигляд для звичайних статей витрат і для комплексних статей і містить назву кошторису, назву підрозділу, період, порядковий номер і назву статті, суму по статті, а також назву елемента витрат для звичайних статей або перелік назв елементів витрат і відповідних сум витрат для комплексних статей.

Інтерфейс кошторису витрат містить екранну кнопку Отчеты, яка дає можливість вивести кошторис витрат на екран і на друк.

Для цехів допоміжного виробництва необхідно розподіляти витрати по цехах основного виробництва. Для введення пропорцій розподілу в інтерфейсі Плановая смета расходов по цеху на квартал для цехів допоміжного виробництва використовується екранна кнопка Распределение, яка відкриває вікно редагування Распределение сметы расходов цеха вспомогательного производства. Вікно складається з двох панелей. Верхня панель є довідковою і містить назву кошторису, назву цеху, період і назву бази розподілу. Нижня панель має табличну форму і включає стовпці: Название подразделения та Значение. У стовпець Название подразделения назви заносяться шляхом вибору із списку за допомогою клавіші F3. У поле Значение з клавіатури заносяться обсяги робіт по кожному цеху відповідно до бази розподілу.

3.4.4. Параметри розрахунку статей

Для тих статей калькуляції, які розраховуються в процентах від первинної статті (наприклад, основної зарплати) або від суми деяких інших статей, необхідно вводити процентні ставки розрахунку статей калькуляції. Для цього призначений пункт меню Себестоимость/Установка параметров статей, який після вибору варіанта задавання процентних ставок відкриває на екрані вікно Список значений параметров расчета в ... г. Вікно вміщує такі поля:

Год — поле у заголовку інтерфейсу — рік, на який вводяться проценти розрахунку. Вводиться автоматично на основі настройки (пункт меню Нормативы/Служебные функции/Установка года и месяца).

Статья калькуляции — найменування статті калькуляції, для розрахунку якої задається процент. Вибирається з класифікатора статей при вході в інтерфейс.

Номенклатурный разрез — поле без імені, в якому вказується вибраний номенклатурний розріз. Можливі варіанти поширення процентної ставки — на всю номенклатуру виробів, на групу виробів, на окремий виріб.

Структурный разрез — поле без імені, в якому вказується вибраний цех, на який розповсюджується процентна ставка для розрахунку вибраної статті калькуляції, або підприємство в цілому.

Вариант расчета статьи калькуляции — видається для довідки. Вказується в класифікаторі статей.

Процентная ставка — проценти розрахунку статті калькуляції по місяцях. Поділяється на три графи (три види ставок): планова, нормативна, фактична.

Плановая — використовується для розрахунку планових калькуляцій собівартості виробів. Для комплексних статей ця ставка розраховується модулем, коли відомі плановий обсяг випуску і планові кошториси накладних витрат.

Нормативная — розраховується в системі, коли відомі фактичний обсяг випуску за місяць і фактичні кошториси накладних витрат.

Фактическая — розраховується у модулі “Розрахунок фактичних витрат” за даними файла проводок.

Для таких статей, як “Відрахування на соцстрах” і “Додаткова зарплата”, проценти для всіх видів ставок здебільшого однакові і можуть бути введені одразу на весь рік.

Для комплексних статей калькуляції, що відображають включення накладних витрат у собівартість продуктів виробництва, ці ставки мають розраховуватися щомісячно за результатами виробництва.

Абсолютная сумма — абсолютне вартісне значення статті, яке при розрахунку калькуляцій буде перенесене у калькуляцію собівартості кожного виробу, на який поширюється дана установка. Якщо задається абсолютне значення, то воно вважається більш пріоритетним, ніж значення процентних ставок, задані у цьому рядку таблиці, й останні ігноруються.

Пункт меню Себестоимость/Установка параметров статей/ Контроль параметров дає змогу сформувати звіт щодо всіх встановлених параметрів розрахунку статей калькуляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]