Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.3. Планування

3.3.1. Виробничі замовлення

Пункт меню Планирование/Производственные заказы дає можливість управляти плануванням виробничих замовлень: визначити склад виробничих замовлень, оцінити виробництво, матеріальні й трудові потреби на замовлення.

Для визначення складу замовлень слід вибрати пункт меню Планирование/Производственные заказы/Состав производственных заказов. На екрані з’явиться вікно вибору Перечень заказов, в якому слід вибрати певне замовлення. Після цього відкриється інтерфейс Состав заказа, який складається з двох панелей.

Верхня панель дає змогу вводити інформацію про виробниче замовлення і містить такі поля:

Год — містить рік відкриття виробничого замовлення. Формується автоматично і дорівнює поточному року. В інтерфейсі можна бачити лише замовлення, відкриті в поточному році. Для перемкнення на інший рік слід здійснити настроювання у пункті меню Нормативы/Служебные функции/Установка года и месяца.

Номер заказа — порядковий номер замовлення. Формується системою автоматично при введенні нового запису.

Наименование — найменування замовлення. Вводиться з клавіатури.

Комментарий — інформація про замовлення. Максимальна довжина — два рядки по 50 символів.

Дата открытия — дата відкриття замовлення. За умовчання дорівнює даті створення запису.

Дата закрытия — дата повного виконання замовлення.

Дата запуска в производство — дата запуску у виробництво останнього пункту зі складу замовлення.

Нижня панель має табличну форму і містить поля:

Наименование изделия — вибирається з каталогу об’єктів обліку за допомогою клавіші F3.

Год и месяц — рік і місяць у межах поточного року, в якому має бути вироблений даний виріб відповідно до даного замовлення. Вводяться з клавіатури.

Объем — кількість виробів, що мають бути вироблені у зазначеному місяці. Обсяг випуску у виробничих замовленнях задається по місяцях. Вводиться з клавіатури.

Единица измерения — одиниця виміру обсягу випуску виробів за даним замовленням. Вибирається зі списку за допомогою клавіші F3.

Зап. — ознака запуску даного пункту (виробу з даного рядка) у виробництво. Якщо пункт запущений у виробництво, то у цьому полі з’являється позначка “3”. Поле для редагування недосяжне.

Вибір пунктів меню Планирование/Производственные заказы/ Оценка производства по заказу, Планирование/Производствен­ные заказы/Материальные потребности на заказ і Планирование/Производственные заказы/Трудовые потребности на заказ дають можливість одержати звіти про потребу у комплектуючих виробах, матеріалах і трудовитратах на замовлення.

3.3.2. План виробництва

План виробництва може бути введений у систему з клавіатури або розрахований. Плановим періодом може бути рік, квартал або місяць. Квартальний план може бути розрахований на базі річного, а місячний — на базі квартального плану.

Модуль ТЕП забезпечує такі варіанти розрахунку плану:

1. За сумою договорів на поставку готової продукції. При цьому передбачається, що склад договорів вводиться у контурі оперативного управління комплексу “Галактика”.

2. За сумою виробничих замовлень. Обсяги виробництва готової продукції за кожним замовленням сумуються по місяцях і записуються в план без розвузловування.

3. За даними фактичного випуску продукції попереднього року. У цьому разі планом стає факт минулого року.

4. На основі вищестоящого плану. В такий спосіб може бути розрахований квартальний план на базі річного, місячний — на базі квартального. Розрахунок здійснюється пропорційно кількості робочих годин у відповідному періоді.

Пункт меню Планирование/План выпуска створює можливість введення, перегляду та редагування плану виробництва, розрахунку плану і планової виробничої програми, одержання звітів щодо плану та програми, звітів про потребу у матеріалах і трудовитратах.

Планова виробнича програма — це програма виробництва виробів і напівфабрикатів по цехах за номенклатурою та обсягом, яку одержують як результат розвузлування плану виробництва. Така програма формується без урахування запасів напівфабрикатів.

Для введення, перегляду і редагування плану виробництва слід вибрати пункт меню Планирование/План выпуска/Состав плана выпуска й у вікні Выбор объекта учета, що відкриється, визначити певний об’єкт обліку. В результаті на екрані відкриється вікно План производства, яке містить інформацію про виробництво виробу на підприємстві протягом одного року. Вікно має табличну форму і включає такі поля:

Год — поточний рік. Встановлюється автоматично відповідно до настройки модуля.

Наименование — найменування виробу. Може змінюватися через вікно вибору.

Единица измерения — основна одиниця виміру виробу. Формується автоматично.

Период — місяць або квартал, на який вводяться обсяги.

План — план виробництва у цеху по місяцях. Вводиться з клавіатури або розраховується при виборі пункту меню Планирование/План выпуска/Расчет плана выпуска.

Факт — фактичний обсяг випуску по місяцях. Вводиться з клавіатури або розраховується за допомогою функції меню Планирование/План выпуска/Расчет фактического выпуска. Може бути введений тільки на місяць. Для довідки видаються суми по кварталах, які розраховуються автоматично.

Планові квартальні суми не розраховуються, а можуть тільки вводитися з клавіатури. Це пояснюється тим, що місячні плани можуть розраховуватися на базі квартальних пропорційно кількості робочих днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]