Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.4.1. Настроювання кошторисів витрат

Для комплексних статей калькуляції необхідно розробляти кошториси накладних витрат. Для їх налаштування служить пункт меню Себестоимость/Накладные расходы/Настройка смет расходов, який відкриває на екрані вікно вибору Список смет расходов. У ньому слід вибрати один з наявних кошторисів або ввести новий за допомогою клавіші F7. У результаті відкривається інтерфейс Смета расходов, який має анкетно-табличну форму і складається з двох частин. У верхню частину вводяться найменування і характеристики кошторису; у нижню — перелік статей витрат, який надалі копіюється в кошторис при його формуванні на конкретний період. Нижче наводиться призначення основних полів інтерфейсу.

Название — назва поточного кошторису.

Формируется по ... на ... — кошторис може формуватися або по цехах, або по підприємству в цілому на місяць, квартал або рік. Допустимі значення поля (по предприятию, по цехам, а також на месяц, на квартал, на год) можуть змінюватися клавішею F3.

Комплексная статья калькуляции — найменування комплексної статті калькуляції, для розрахунку якої формується даний кошторис. Вибирається з класифікатора статей.

п/п — порядковий номер статті. Формується автоматично при введенні нового запису.

Наименование статьи расходов — найменування статті витрат у кошторисі. Вводиться з клавіатури. Не слід плутати статті калькуляції собівартості і статті витрат у кошторисі. Кошторис у цілому розраховує значення одної з комплексних статей калькуляції собівартості.

Элемент затрат — назва елемента витрат, до якого належить стаття. Вибирається з переліку допустимих значень за допомогою клавіші F3. Стаття витрат також може бути комплексною, тобто включати витрати, які належать до різних елементів витрат. У такому разі вона розшифровується за елементами при введенні конкретного кошторису на період. Для таких статей у цьому полі вводять значення Комплексная статья.

При потребі статті витрат можуть бути налаштовані на план рахунків. Для цього служить екранна кнопка Настройка статей рас­ходов на план счетов. Методика налаштування аналогічна до описаної у розділі 3.1.2.

Результати налаштування можуть бути відображені у звіті, який формується при натисненні екранної кнопки Отчет о настройке.

3.4.2. Прив’язка кошторисів витрат до цехів

Кошториси витрат, які при налаштуванні були визначені як такі, що формуються по цехах, необхідно прив’язати до конкретних цехів. Тобто для таких кошторисів слід ввести перелік цехів, для яких вони формуються. Кошториси, що формуються по підприємству, прив’язати до цехів неможливо.

Для проведення цих дій слід скористатися пунктом меню Себестоимость/Накладные расходы/Привязка смет к цехам, який відкриває вікно Списки смет расходов по цехам и отнесенных к ним цехов. Вікно складається з двох панелей. У верхній панелі наводиться перелік назв кошторисів витрат, які формуються по цехах. З нього за допомогою курсора вибирається потрібний кошторис, після чого натискують комбінацію клавіш Alt+¯ і переходять до нижньої панелі. Сюди слід ввести перелік цехів, по яких формується кошторис, вибираючи коди і назви цехів зі списку (клавіша F7). Вилучення цехів з переліку виконується за допомогою клавіші F8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]