Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

2. Блок навчально-методичного забезпечення дисципліни “інформаційні системи в менеджменті”

2.1. Методичні поради до вивчення дисципліни

Тема 1. Вступ до курсу “Інформаційні системи в менеджменті”

Вивчення інформаційних систем менеджменту (ІСМ) передусім передбачає дослідження організації машинної обробки управлінської інформації в розрізі існуючих функціональних напрямків менеджерської діяльності на підприємстві та в організації. Предметною областю ІСМ є менеджмент підприємства (організації), який об’єд­нує сукупність принципів, засобів і форм управління, спрямованих на оптимальне використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів підприємства з метою одержання найкращих господарських результатів. Тому вивчення дисципліни студентами базується на набутих при вивченні попередніх курсів знаннях щодо змісту, функцій і напрямків менеджменту.

На структуру функціональної частини ІСМ впливають такі функції менеджменту, як планування, організовування, координування, контроль і мотивація. Вони втілюються в автоматизованих комплексах задач планування, прийняття рішень, обліку та аудиту. Основними типами або напрямками менеджменту на підприємстві традиційно є загальний менеджмент, виробничий менеджмент, марке­тинг, фінансовий менеджмент. Відповідно до цих напрямків в ІСМ створюються підсистеми певного функціонального призначення.

Менеджерська діяльність як процес вироблення та прийняття управлінських рішень грунтується на інформації про стан господарських об’єктів і хід виробництва. Від якості цієї інформації, від її повноти, достовірності, своєчасності залежить якість менеджменту, дієвість управлінського впливу на об’єкти управління. До інформації з боку менеджменту висувається низка вимог, а саме: стислість, чіткість формулювань, своєчасність надходження; задоволення потреб конкретних керівників; точність і достовірність, правильний відбір первісних відомостей, оптимальність систематизації і безперервність збору та обробки відомостей.

У складі комп’ютеризованої інформаційної системи менеджменту сукупність інформації та засобів її подання утворює підсистему інформаційного забезпечення, яка структурно складається з методичних матеріалів зі створення та ведення інформаційного забезпечення, класифікаторів, кодифікаторів інформації та інформаційної бази на паперових та машинних носіях.

При вивченні курсу “Інформаційні системи в менеджменті” необхідними є знання та практичні навички роботи з інформаційними сукупностями, набуті при вивченні курсу “Основи інформаційних систем”, а саме: знання про логічну структуру даних та її взаємозв’язок з фізичною структурою даних, уміння визначати реквізити-основи та реквізити-ознаки та поєднувати їх в економічні показники; уміння класифікувати та кодувати інформаційні об’єкти з використанням відповідних методів, практичні навички проектування форм вихідних документів.

Предметом вивчення дисципліни “Інформаційні системи в менеджменті” є організація і технологія автоматизованого розв’язання задач менеджменту в умовах інформаційної системи. У розвитку ін­формаційних систем менеджменту виділяють окремі етапи, пов’яза­ні зі змінами, які відбувалися у складі їхньої забезпечувальної частини та у її функціональних можливостях. У процесі розвитку машин­ної інформаційної бази відбувся перехід від подання її у вигляді окремих незалежних між собою локальних файлів до представлення у вигляді бази даних, тобто інтегрованої сукупності пов’язаних між собою файлів даних, якими управляє система керування базою даних.

У галузі автоматизованих розрахунків перехід здійснюється від програм, які створювалися спеціально для кожної окремої задачі і реалізовували повністю формалізований алгоритм, до створення баз моделей, які мають у своєму складі широкий набір функцій та алгоритмів різних рівнів складності і дають змогу автоматично сформувати той чи інший алгоритм розрахунку залежно від функціональних потреб.

Такий розвиток технологічних засобів обробки інформації спричинив поступовий перехід від автоматизованих систем управління з позадачним підходом до автоматизації функцій управління, який полягав у створенні для кожної задачі свого алгоритму і набору інформаційних масивів, до сучасних багатофункціональних інформаційних систем і систем підтримки прийняття рішень, прикладами яких є такі потужні інформаційні системи, як R/3, Baan, “Галакти­ка”. Тому вивчення інформаційних систем менеджменту базується на матеріалі тем “Організація машинної інформаційної бази”, “Управлінські інформаційні системи”, “Системи підтримки прийняття рішень”, “Організаційно-методичні основи створення та функціонування інформаційних систем” курсу “Основи інформаційних систем”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]