Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Лекція 7 Тема: “Адресний простір”

  1. Фізичні основи представлення інформації у комп’ютерах.

  2. Розподіл адресного простору.

  3. Принцип формування адреси та види адресацій.

1. Фізичні основи представлення інформації у комп’ютерах.

Комп'ютер, як цифрова система, за базову використовує двійкову систему числення, яка логічно відображає рівні електричного сигналу (високиий або низький) чи фронти (зростання або спадання) у вигляді “0” і “1”.

При оперуванні двійковою системою зі збільшенням розрядності підвищується ймовірність виникнення помилок, і складно сприймається інформація у такій формі. Тому використовують більш компактніші системи числення:

  1. вісімкову – один розряд відображає три розряди двійкової системи;

  2. шістнадцяткову – один розряд відображає чотири розряди двійкової системи.

Із розвитком комп'ютерної техніки розрядність пристроїв збільшувалась кратною 4, а їх кількість – 2n (тут n – розрядність), що також є кратною 4­­ . Ця умова спричинила широке використання 16-вої системи числення, і в першу чергу для адресації.

2. Розподіл адресного простору.

Комп’ютер є складною системою і для однозначної взаємодії із пристроями та комірками пам’яті створено адресний простір в якому чітко розподілено всі адреси. Адресний простір розділяється у Фон-нейманівській архітектурі на простір пам’яті та простір пристроїв (портів введення/виведення) за допомогою команд. Переважна більшість команд взаємодіє із пам’яттю, і тільки команди типу ІN та OUT взаємодіють із портами.

Р озширена пам'ять служить для розгортання операційної системи типу Windows і прикладних програм. Верхня межа розширеної памяті визначається розміром модулів ОП.

3. Принципи формування адреси та види адресацій.

Найпростіший принцип формування адреси реалізується при роботі процесора у реальному режимі. Тут адреса формується із двох складових: сегментної (seg), зміщення або ефективної складової (offset), і обчислюється за формулою:

Addr=Seg*16+Base+Index*Scale+Displacement

Сегментна складова формує старші біти адреси у результаті чого пам’ять розбивається на сегменти. У межах одного сегмента виконуються прості програми і резервується місце для програмного кода, стека та даних.

У захищеному режимі адресація здійснюється через регістри дескриптора, а у режимі віртуального 8086 процесора – через блок посторінкової переадресації який розглядає комірку пам’яті як сторінку розміром 4 кілобайти за рахунок чого програмно збільшується адресований простір.

У залежності від складових які беруть участь у формуванні ефективної адреси розрізняють такі види адресацій:

  1. базова;

  2. базово-індексна;

  3. базово-індексна із зміщенням.

Базова використовується при адресації масиву комірок пам’яті, починаючи з початкової (базової) адреси. Базово-індексна використовується коли за допомогою однієї команди пересилається 2, 4 чи 8 байт одночасно. Базово-індексна із зміщенням використовується у випадку якщо потрібно змінити адресацію комірок всередині масиву.

Лекція 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]