Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

3. Паралельні інтерфейси

Для підключення принтера через інтерфейс Centronics у ПК був уведений порт паралельного інтерфейсу - так виникла назва LPT-порт (Line PrinTer - порядковий принтер).

Поняття Centronics відноситься як до набору сигналів і протоколу взаємодії, так і до 36-контактного роз’єма на принтерах. Інтерфейс Centronics підтримується принтерами з паралельним інтерфейсом.

Традиційний порт SPP (Standard Parallel Port) єодноспрямованим портом, через який програмно реалізується протокол обміну Centronics. Сигнали порту виводяться на роз’єм DB-25S (розетка), установлений безпосередньо на платі адаптера (чи системній платі) або з'єднується з нею плоским шлейфом.

Системний інтерфейс малих комп'ютерів SCSI (Small Computer System Interface, вимовляється "сказі") був стандартизований ANSI у 1986 році (ХЗ. 131-1986). Інтерфейс призначений для з'єднання пристроїв різних класів – пам’яті прямого (тверді диски) і послідовного (стримери) доступу, CD-ROM, оптичних дисків одноразового і багаторазового запису, пристроїв автоматичної зміни носіїв інформації, принтерів, сканерів, комуникаційних пристроїв і процесорів. Пристроєм SCSI – SCSI Device – називається як хост-адаптер, що зв'язує шину SCSI з якою-небудь внутрішньою шиною комп'ютера, так і контролер -цільового пристрою - target controller, із допомогою якого він підключається до шини SCSI. З точки зору шини всі пристрої можуть бути рівноправними і виступати в ролі як ініціатора обміну, так і цільовими пристроями (ЦП), однак найчастіше в ролі ініціюючого пристрою виступає хост-адаптер. До одного контролера може підключатися де-кілька пристроїв, відносно до яких контролер може бути як внутрішнім, так і зовнішнім. Широке поширення одержали ПУ з убудованим контролером SCSI (embeded SCSI controller), до яких відносяться нагромаджувачі на твердих магнітних дисках, CD-ROM, стриммери. Кожен ЦП може містити до 8 незалежно адресованих логічних пристроїв (ЛУ) зі своїми номерами LUN (Logical Unit Number).

За фізичною реалізацією інтерфейс є 8-бітною паралельною шиною з тактовою частотою 5 Мгц. Швидкість передачі даних досягає 5 Мбайт/с. Специфікація - SCSI-2 Fast (швидкий)має тактову частоту шини 10 МГц, a Ultra SCSI-2 - 20 Мгц. Розрядність даних може бути збільшена до 16 біт – ця версія називається Wide (широкий) SCSI-2, а 8-бітну версію стали називати Narrow (вузький), 16-бітна шина допускає 16 пристроїв. Стандарт SCSI-2 визначає 32-бітну версію інтерфейсу, але такі пристрої володіють неоправдано високою вартістю інтерфейсу.

Лекція 14 Тема: «Робота пк з аналоговими сигналами»

1 Поняття про ацп

2 Послідовні ацп

3 Паралельні АЦП

1 Поняття про ацп

Аналогово-цифрове перетворення використовується у пристроях комп'ютерів (звукова карта, внутрішній модем та інші) на вхід яких надходить аналогова величина яка перетворюється цими пристроями у відповідні цифрові значення.

Якість оцифровування залежить від двох параметрів:

1) кількість рівнів квантування;

2) частота дискретизації.

Перший параметр відображає якість вимірювання чи перетворення у кількісному вимірі, другий – у часовому. У залежності від системи яка подає аналогові сигнали ці два параметри можуть приймати різне значення. Якщо сигнал у вимірювальній системі змінюється повільно, то для його оцифровування достатньо використовувати низьку частоту дискретизації (напр., рівень рідини у резервуарі). Зовсім інша ситуація при оцифровуванні звукових коливань – тут частота дискретизації повинна досягати максимального значення.

Коли у аналоговій системі виділяють невелику кількість станів або діапазонів у яких змінюється величина, то не доцільно використовувати багаторозрядне АЦП. Це призводить до збільшення об’ємів цифрої інформації і вимагатиме ресурсів для її обобки, збереження чи передачі. І навпаки, коли потрібно щоби оцифровані значення якомога точніше відображали аналогову величину вибирають швидкий та багаторозрядний аналоговоцифровий перетворювач. Кількість рівнів квантування N визначають за розрядністю АЦП n: N=2n .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]