Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

2. Вимоги до живлення кс, негативні фактори, які впливають на живлення кс, та способи їх усунення.

Д ля стабільної роботи КС потрібно щоб електроживлення коливалось у межах які допускаються стандартами. Пристрої розраховані на роботу при відхиленнях величини напруги від 220В на +10% -15%, частоти – 50 +1Гц.

Серед негативних факторів, які впливають на електроживлення КС є:

  • грозові розряди;

  • ввімкнення потужного енергоспоживаючого обладнання;

  • запуск двигунів;

  • вмикання-розмикання пристроїв чи систем із великою індуктивністю;

  • коротке замикання або розрив кола подачі електроенергії у мережі;

  • зсув фаз;

  • високочастотні складові струму від працюючих побутових приладів;

  • випромінювання від радіоперевальних станцій.

Короткочасні перевищення напруги за допустимі межі виникають при грозових розрядах. Короткочасні коливання напруги (як на збільшення так і на зменшеня) виникають при одночасному вмиканні або розмиканні високоіндукційних кіл. Тривалі перенапруги виникають від зсуву фаз у трьохфазній мережі. Найпростіший метод захисту від перенапруг – використання запобіжників.

Короткочасне зниження напруги виникає у момент запуску електодвигунів, оскільки у цей момент двигун споживає максмум потужності, утворюючи незначне коротке замикання. Тривале зниження напруги виникає при ввімкнутому потужному енергоспоживаючому обладнанні. При короткому замиканні або при розриві кола подачі електроенергії у мережі відбувається зниження напруги та знеструмлення КС у один момент. Найпоширенішим методом захисту від зниження напруги чи припинення її подачі є викоритсання блоків безпереюійного живлення (ББЖ).

Високочастотні складові струму від працюючих побутових приладів проходять дор пристроїв КС, якщо вони не підключені через мережевий фільтр, і призводять до виникнення помилок при передачі та обробці інформації. Сучасні подовжувачі мають мають крім запобіжника та вимикача, ще і вмонтований мережевий фільтр.

Захист від зовнішніх електромагнітних полів здійснюється екрануванням як окремих пристроїв так і цілих приміщень із заземленням екранів.

3. Блоки безперебійного живлення: on-line, off-line.

Усі наявні в даний момент на ринку ББЖ умовно можна розділити на два основні класи:

OFF-LINE (від англ. терміна "поза лінією") чи Standby ("чергові").

Принцип роботи таких джерел зрозумілий з назви - навантаження (тобто комп'ютер) через деякий мережевий фільтр прямо зв'язаний з міською електромережею. При відключенні вхідної напруги ББЖ OFF-LINE переходить на живлення навантаження від убудованих акумуляторів. До недоліків цих пристроїв варто віднести:

  • відсутність гарної фільтрації і стабілізації вихідної напруги;

  • навіть при незначних падіннях і стрибках напруги ББЖ переходить у режим роботи від убудованих акумуляторів;

  • час переходу на акумулятори і назад (період непередбачених наслідків) 5-20м/сек;

  • у деяких ситуаціях час переключення може потроюватися;

  • більшість моделей при роботі від акумуляторів не відтворюють на виході напругу синусоїдальної форми.

ON-LINE (від англ. терміна "у лінії").

Принцип роботи: ББЖ перетворить 100% перемінного струму, що надходить до нього на вхід, у постійний (т.зв. випрямлення), а потім виконує зворотне перетворення. Внутрішні вузли таких ББЖ завжди працюють "у лінії" між входом, який живиться від звичайної мережі, і виходом, що забезпечує живленням відповідальне навантаження. Це свого роду електростанція, що перетворює усю поступаючу на вхід "брудну" енергію в "чисту", тобто вільну від перешкод і яких-небудь спотворень, і тому ідеально придатна для живлення складних споживачів. ББЖ класу ON-LINE забезпечують прецизійну стабілізацію величини і форми вихідної напруги і повну фільтрацію будь-яких перешкод, що виникають в електромережі. Крім цього, як правило, вони коректують КП (коефіцієнт потужності) навантаження, знижуючи в такий спосіб струм споживання від мережі, завдяки чому не потрібно встановлювати більш потужні захисні автомати і застосовувати проводи із більшим поперечним перерізом. При їхньому переході на акумуляторні батареї цілком відсутні перехідні процеси у сигналі вихідної напруги.

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]