Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

3 Тенденції використання шин для плат розширення у майбутньому

У розвитку шин для плат розширення спостерігаються такі тенденції: зниження вартості, мініатюризація, краще масштабування, більш вигідні електричні і частотні параметри, що призводить до переходів від паралельних шин до послідовних. Перевагами послідовних шин і інтерфейсів є:

  1. Вигідний перенос усе більшої частини практичної реалізації шини на кремній, що полегшує налагодження, підвищує гнучкість і скорочує час розробки;

  2. Перспектива органічно використовувати в майбутньому інші носії сигналу, наприклад оптичні;

  3. Економія простору (не б'є по кишені мініатюризація) і зниження складності монтажу;

  4. Простіше реалізовувати гарячі підключення і динамічну конфігурацію в будь-якому змісті;

  5. Можливість виділяти гарантовані й ізохронні канали;

  6. Перехід від поділюваних шин з арбітражем і непередбаченими перериваннями, незручними для надійних/критичних систем до більш передбачуваних з'єднань точка-точка;

  7. Краща з погляду витрат і більш гнучка з погляду топології маршрутизованість.

У майбутньому ж варто очікувати переходу на безпровідні шини, однак, ця справа не найближчого року і навіть не п'яти років.

Лекція 13 Тема: “Послідовні та паралельні інтерфейси зовнішніх пристроїв”

1. Відмінності між послідовними і паралельними інтерфейсами.

2. Послідовні інтерфейси

3. Паралельні інтерфейси

1. Відмінності між послідовними і паралельними інтерфейсами.

Інтерфейс (interface) розглядають як границю двох систем, пристроїв чи програм; елементи з'єднання і допоміжні схеми керування, які використовуються для з’єднання пристроїв.

За способом передачі інформації інтерфейси поділяють на паралельні і послідовні. У паралельному інтерфейсі всі біти переданого слова (переважно байта) виставляються і передаються по відповідних паралельних провідниках одночасно. У ПК традиційно використовується паралельний інтерфейс Centronics який реалізується через LPT-порти. У послідовному інтерфейсі біти передаються один за одним, переважно по одній лінії. Соm-порти ПК забезпечують послідовний інтерфейс у відповідності зі стандартом RS-232C.

При розгляді інтерфейсів важливим параметром пропускна здатність. Цілком очевидно, що при однакових швидкодії прийомопередавальних ланок і пропускної здатності з'єднувальних ліній за швидкістю передачі паралельний інтерфейс повинен перевищувати послідовний. Однак підвищення продуктивності за рахунок збільшення тактової частоти передачі даних обмежується хвильовими властивостями з’єднувальних кабелів. У випадку паралельного інтерфейса починають виникають затримки сигналів при їхньому проходженні по лініях кабелю, і, що найбільш шкідливе, затримки в різних лініях інтерфейсу можуть бути різними внаслідок неідентичності проводів і контактів роз’ємів. Для надійної передачі даних тимчасові діаграми обміну будуються з урахуванням можливого розкиду часу проходження сигналів, що є одним із факторів, що стримують ріст пропускної здатності паралельних інтерфейсів. У послідовних інтерфейсах, звичайно ж, є свої проблеми підвищення продуктивності, але, оскільки в них використовується менше число провідників (мінімум – одна), підвищення пропускної спроможності ліній зв'язку обходиться дешевше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]