Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

2 Фізичне та логічне форматування

Процес розмітки (форматування) жорстких дисків принципово нічим не відрізняється розмітки дискет. Різниця полягає в тому, що при форматуванні дискет відбувається повне знищення всієї інформації, а при розмітці жорсткого диска відбувається тільки перезапис міток формату і знищується (якщо не вжити заходів по її збереженню) таблиця розміщення файлів.

До форматування жорсткий диск повинен ініціалізувати спеціальною програмою "розмітки низького рівня" (Low Level Format) . Звичайно ця процедура виконується виробником, але в певних умовах може бути потрібно її повторення. Розмітка низького рівня дозволяє виявити дефектні області магнітною носія, що не відкликаються на контрольне прочитування після запису пробного блоку даних. В ході такої розмітки доступ до дефектних областей диска буде закритий щоб уникнути втрат даних. В багатьох версіях процедури початкової установки SETUP включені можливість форматування низького рівня і можливість зміни коефіцієнта чергування.

Логічне форматування диска відбувається перед встановленням операційної системи. Тут із секторів формуються кластери які на цьому рівні виступають як елементарна одиниця пам‘яті.

3 Інтерфейси для дискових носіїв інформації

Для управління жорсткими дисками використовується спеціальний інтерфейс обміну інформацією, який повинен бути єдиним і у дисковода і у контроллера.В даний час для цього інтерфейсу є наступні стандарти: SCSI і IDE (АТА), SATA.

Одним із стандартів, що використовуються в даний час, є SCSI (Small Computer System Interface - інтерфейс малих комп'ютерних систем). Цей стандарт застосовувався багато років в інших типах комп'ютерів, зокрема у в комп'ютерах фірми Apple, а з недавніх пір і в IBM-сумісних ПК . Цей стандарт призначений не тільки для жорстких дисків. До контролера за стандартом SCSI можна під'єднати широкий діапазон пристроїв, таких як мережний контролер, стрічковий накопичувач, дисководи CD-ROM, принтери, сканери і плотери. Звичайно єдиний головний адаптер SCSI може підтримувати до сім пристроїв. Останнім часом з'явилися нові версії стандарту SCSI: SCSI-2 і Fast SCSI, забезпечуючі більш швидкий обмін інформацією і можливість підключення більшої кількості пристроїв.

Для звичного користувача, якому необхідні один або два жорсткі диски, SCSI - дуже складне рішення, оскільки крім комбінованого контроллера жорстких і гнучких дисків доводиться встановлювати відносно дорогий контроллер SCSI, тим паче, що дисководи SCSI дорожчі, ніж дисководи стандарту IDE, що розглядається нижче. Проте установка контролера і дисків SCSI є неминучою, коли необхідна зовнішня пам'ять великого об'єму (з використанням декількох дисководів і/або стримерів і CD-ROM).

На даний час застосовується стандарт IDE (IDE розшифровується як intelligent drive electronics або integrated drive electronics) Пристрої ESDI і SCSI - це насправді пристрої IDE. Будь-який накопичувач, що включає деяку або всю електроніку контролера, є пристроєм IDE. Але відбувається поступовий перехід на послідовні шини SATA (Serial ATA) із незалежними каналами для кожного із вінчестерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]