Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_PM.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Лекція 18 Тема: “Пристрої виведення інформації (принтери)”

1 Поняття про принтери і плотери

2 Класифікація принтерів

3 Фізичні принципи формування зображень принтерами

1 Поняття про принтери і плотери

Крім того, що плотери здійснюють друк на більших форматах (А0,А1), вони відрізняються від принтерів способом побудови зображення. Прнтери використовують растровий спосіб, а плотери – векторний. Для принтерів природним є друк із файлів які використовують растровий спосіб (Paint, Photoshop), так як для плотерів - векторний (Компас, Corel Draw).

Принтери набули широкого використання в навчальних закладах, фірмах для ведення паперової документації та звітності. Плотери переважно використовують у рекламних агенствах для виготовлення плакатів.

Якість друку плотера залежить від точності виготовлення механічної частини. Останнім часом покращують якість плотерів за рахунок вдосконалення електронних схем керування алгоритмами побудови зображень (при незмінній механічній частині). Також виготовляють принтери для друку великих форматів.

2 Класифікація принтерів

З а фізичним принципом дії та за видом матеріалу, який використовується при друкуванні принтери та плотери можна класифікувати за схемою яка показана нижче.

3 Фізичні принципи формування зображень принтерами

Принтери ударної дії використовують принцип відбиття частинок графіту із стрічки чи кальки під дією ударів стержнів (у матричних принтерів) або шаблонів символів (у символьних принтерів).

Принтери із термоелементом здійснюють виштовхування фарби із сопла при поданні на нагрівний елемент імпульсу струму. Принтери із п’єзоелементом використовують зворотній п’єзоефект. При поданні на п’єзоелемент імпульсу струму він розширюється і виштовхує на зовні частину фарби.

Термічні принтери використовують дію тепла фарбуючу речовину або термочутливий папір. За будовою схожі на матричні але їх стержні розігріті.

Сублімаційні використовують явище сублімації (випаровування твердої речовини). Цей тип принтера дає можливість фарбувати півтона. Вимогою до паперу для цих принтерів є висока поглинальна здатність.

Ксерографічні принтери використовують спеціальний порошок – тонер, який крім фарбуючої речовини має магнітні частинки та пластифікатор. При проходженні паперу через барабан тонер прилипає із барабана до паперу і фіксується розігрітими катками.

У залежності від способу зняття тонера із барабана, тобто конструкції керуючої головки, ксерографічні принтери поділяють на лазерні, світлодіодні, рідкокристалічні.

Планшетні плотери мають великі розміри, бо формат закріплюється на робочому столі (планшеті). Рулонні протягують папір через барабани, а кресляча головка рухається вздовж осі барабана. Різновидом плотерів є різографи. Вони замість креслячої головки мають механічний або лазерний ріжучий ніж.

Лекція 19

Тема: “Живлення комп’ютерних систем”

1. Принцип роботи блоків живлення

2. Вимоги до живлення КС, негативні фактори які впливають на живлення КС та способи їх усунення.

3. Блоки безперебійного живлення: on-line, off-line.

1. Принцип роботи блоків живлення

Б лок живлення (БЖ) ПК призначений для перетворення змінної напруги з величиною 220 В та частотою 50 Гц у постійні напруги живлення UЖ: +12В, -12В, +5В, -5В і для АТХ корпусів ще +3,3В і –3,3В. Структурна схема блока живлення показана нижче.

Тут Ф – фільтр імпульсних завад, ВП1, ВП2 – випрямлячі, АГ – автогенератор, ТР – трансформатор, СТ- стабілізатор.

Фільтр Ф призначений для непропускання до БЖ високочастотних складових струму. Випрямляч ВП1 випрямляє напругу 220 В. До цієї напруги додається імпульсна напруга високої частоти із автогенератора АГ. Підвищення частоти здійснюється для підвищення ККД перетворення у трансформаторі. Далі трансформатор здійснює пониження напруги до потрібних значень і подає на випрямлячі ВП2. Стабілізатор СТ здійснює згладжування та утримання напруги на стабільному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]