Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Жива природа.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Рослинні угруповання

Рослинні угруповання - це не випадкове скупчен­ня рослин, а закономірне, складене і змінене в процесі довгого історичного розвитку об'єднання видів, які ростуть при однорід­них умовах. Для кожної рослини потрібні певні умови існуван­ня (температура, світло, вологість), тому одні рослини зустрі­чаються в лісі, інші - на полі, болоті тощо. У природі одні рос­лини групуються з іншими; ці групування і назвали рослинними угрупованнями (фітоценозами).

Великі рослинні угруповання, наприклад ліси, луки, поля, болота, розпадаються на дрібніші: луки - заплавні, суходільні; ліси - хвойні, листяні, мішані.

До характерних ознак рослинного угруповання належать: ярусність у розподілі надземних і підземних органів рослин. Так, у лісі можна виділити дерева, чагарники, трави, мохи. У всіх у них різні вимоги до умов існування, тому в хвойних лісах, де мало світла, добре розвивається моховий покрив; дубові ліси світлі, тому там-багато квіткових рослин. Ярусність добре простежується в лісі, коли одні рослини своїми кронами/розміщуються над іншими; завдяки цьому на невели­кій площі росте велика кількість рослин.

Різну швидкість розвитку рослин в угрупованнях характеризує не просторовий фактор, як ярусність, а тимчасо­вий. Так, одні рослина цвітуть навесні, другі — влітку, треті — весь період; розвиваючись у різний час, рослини не заважають. одна одній у рості.

Зміна одних видів іншими відбувається тоді, коли через погані умови існування одні види гинуть, а інші з'являю­ться. Наприклад, у заболоченій місцевості спочатку перева­жають мохи, потім поступово вони поступаються місцем волого­любним рослинам, які готують грунт для сухопутних трав'яних рослин і чагарників. Зміна умов життя є причиною зміни одних рослин іншими. Так, луки заростають лісом; на місці лісу може з'явитися болото і т. д. Зміна рослинних угруповань зумовлює­ться коливаннями клімату, зміною ґрунтів, впливом господарської діяльності людини.

Велике, значення в житті людей має таке рослинне угруповання, як ліс. Ліси поліпшують клімат, затримуючи вологу; запо­бігають змиву ґрунту і утворенню ярів; захищають ґрунти від вітрів; очищають повітря від шкідливих домішок, даючи людям місце для відпочинку і, сприяючи вихованню естетич­них почуттів. Ліс використовується в господарстві.

При всій різноманітності лісів їх можна розділити на певні групи рослинних угруповань, подібні за своїми природними властивостями. Тип лісу, як правило, встановлюють за перева­жаючою породою дерев.

Діброви. Дерева в дібровах розміщені ярусами: у першому (верхньому) ярусі — дуб; у другому.— клен, липа, в'яз, ясен; у. третьому — дика яблуня; в четвертому — листопадні чагар­ники і підлісок. Могутні дуби, супутні дерева й чагарники (липа, в'яз, ясен) утворюють у дібровах густу масу листя, через яке з трудом пробивається світло. Нараховують до 19 видів дубів. Найбільш поширений дуб літній.

Рано навесні в лісі можна побачити цілу гаму кольорів — голубий, синій, жовтий, білий. Це цвітуть ранньоквітучі росли­ни: анемона дібровна, жовта анемона, ряст, жовтець весняний. Потім починають розвивалися дерева, останнім розвивається дуб. У кінці травня починають цвісти чагарники, зацвітають трав'яні рослини: чина, зірочник, конвалія, зеленчук і горлянка.

Влітку діброви однотонні, восени знову перетворюються внаслідок зміни кольору листків дуба, ясена, клена, липи: На цьому фоні особливо чітко виділяються червоні ягоди калини, вічка бересклету бородавчастого. »,

Дуб досягає висоти 50 м. Перші 10-12 років він росте дуже повільно - по 10-15 см за рік. Живе дуб до 500-1000 років. Деревина його —дуже цінний будівельний і виробний матеріал. Кору використовують для дублення шкур. Відвар з. кори застосо­вують у медицині. Жолуді — добрий корм для свиней, з Жолудів готують сурогат кови.

Ялинники. Похмурий ялиновий ліс, він цілий рік зелений. У цьому лісі мало чагарників і трав'яних рослин. Більшість рос­лин має;вічнозелене листя (брусниця, грушанка, плауни), чим створюють постійний зелений покрив.

Ялина — тіневитривала порода, це любить піщаного й забо­лоченого ґрунту. Створюючи суцільний покрив, зрівнює темпе­ратуру: під покривом ялини клімат більш рівний. У неї розвиваються бокові корені без стрижневого кореня, тому від сильного вітру ялина падає. Цвіте в кінці травня; чоловічі квітки зібрані в невеликі-жовті шишечки, а жіночі знаходяться в чер­воних насінних шишка

Деревину ялини використовують у целюлозно-паперовій промисловості, суднобудуванні. З ялини добувають смолу, дьоготь, скипидар, каніфоль, дубильні речовини тощо. З її деревини виготовляють музичні інструменти. Насіння — поживний корм для білок і птахів. Ялина — красиве декоративне дерево в парках, особливо при посадці групами;

Трав'яна рослинність у ялиновому лісі пробуджується пізно. У кінці травня розцвітають цілі килими квасениці. Тоді ж цві­туть одинарник, веснівка і брусниця. Влітку зацвітає груінанка і зимолюбка. Квітки можна бачити все літо, у багатьох з них біле забарвлення — для приваблення комах, однак більшість рослин розмножується | вегетативно. У ялинових лісах багато грибів.

Сосняки. Сосна — дуже непримхлива рослина. Росте вона на пісках, торфових болотах, каменях; світлолюбна, не переносить затінення. У сосни немає постійних супутників, як у дуба і ялини. У сосняках можна зустріти різноманітні рослини. Залежно від розвитку трав'яного покриву сосняки називають чорничниками або брусничниками; у них дуже розвиваються мохи, папороті. У сосни дуже цінна будівельна деревина. Із смоли одер­жують скипидар, каніфоль. Хвою і бруньки сосни використовують у медицині. Насіння є кормом для білки, шишкаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]