Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
205375.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Факультет економіки та підприємництва

Кафедра економіки та підприємництва

Розрахункова робота

Приватного підприємства «Вовняночка»

Виконала

Студентка ЕП- 53

Грищук О.Б

Перевірила

Якимчук Т.І

Рівне 2005р.

Розділ 1

1.1 Правові аспекти створеного малого підприємства

Виходячи зі змісту Закону України «Про підприємства в Україні» розглянемо головні аспекти, які потрібно врахувати при створенні малого підприємства.

Підприємство – основна організаційна ланка народного господарства України. Підприємство – самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

Підприємство має самостійний баланс, поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банків, печатку зі своїми найменуваннями, а також знак для товарів і послуг.

Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Підприємство здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України і відповідають цілям, передбаченим статутом підприємства.

Відповідно до обсягів господарського обороту підприємства і чисельності його працівників (незалежно від форм власності) воно може бути віднесено до категорії малих підприємств.

До малих підприємств належать новостворені та діючі підприємства:

  • у промисловості та будівництві – з чисельністю працюючих до 200 чоловік;

  • в інших галузях виробничої сфери – з чисельністю працюючих до 50 чоловік;

  • у науці і науковому обслуговуванні – з чисельністю 100 чоловік;

  • у галузях не виробничої сфери – з чисельністю працюючих до 25 чоловік;

  • у роздрібній торгівлі – з чисельністю до 15 чоловік.

Особливості створення і діяльності малих підприємств встановлюються законодавством України.

Підприємство створюється згідно з рішенням власника (власників) майна чи уповноваженого ним (ними) органу, підприємства-засновника, організації або за рішенням трудового колективу у випадках і порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України. Рішення про створення підприємства у випадках, передбачених чинним законодавством, приймається за погодженням з Антимонопольним комітетом України.

Засновники реалізують свої засновницькі права шляхом обрання організаційної форми підприємства, визначення цілей та предмета його діяльності, прийняття рішення про його створення, затвердження в установленому порядку його статуту, передачі безоплатно на баланс підприємства основних фондів та обігових коштів, формування органів управління, визначення в статуті меж їх повноважень.

Створення підприємства це затвердження і одержання передбачених законом документів :

  • рішення власника або уповноваженого ним органу про створення підприємства;

  • статуту;

  • посвідчення про державну реєстрацію;

  • документи на землеволодіння визначені земельним кодексом України.

ЗУ «Про підприємства» 2 Розділ ст.9 «Статут підприємства»

Підприємство діє на підставі статуту. Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств – власником майна за участю трудового колективу.

У статуті підприємства визначається власник та найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, його органи управління, порядок їх формування, компетенція на повноваження трудового колективу і його виборних органів, порядок утворення майна підприємства, умови реалізації та припинення діяльності підприємства.

У найменуванні підприємства визначаються його назва (завод, фабрика та інші) і вид (індивідуальне, сімейне, приватне, державне, колективне) та інше.

У статуті підприємства визначається орган, який має право представляти інтереси трудового колективу.

До статуту можуть включатися положення пов’язані з особливостями діяльності підприємства : про трудові відносини, що виникають на підставі членства, про повноваження, порядок створення та структуру ради підприємства, про знаки для товарів та послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]