Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Жива природа.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Тварини Загальні відомості про тварин. Безхребетні тварини

У рослин і тварин багато спільного, проте є ряд явних і прихованих відмінностей.

Якщо клітини рослин мають тверду зовнішню целюлозну оболонку, то в клітин тварин, як правило, її немає. Рослини можуть рости протягом тривалого часу. а в тварин остаточні розміри формуються після певного періоду росту. Більшість рослин , нерухома, а тварини активно пересуваються в пошуках їжі.

Основна відмінність між ними полягає в способі живлення. Рослинні організми (за винятком грибів і бактерій) будують своє тіло в основному за рахунок вироблення органічних речовин з неорганічних (фотосинтез), а тварини живуть за рахунок рослин та інших тварин.

Чим складніша організація тварини, тим більше відмінностей між нею й рослиною. Організм вищих тварин має складні системи. Ці системи складаються з органів, які в свою чергу збудовані з тканин (покривна, м'язова, нервова та Ін.), що складаються з клітин.

Як правило, простіші за своєю організацією тварини живуть у водному середовищі, де значно легше знайти їжу, а наземні тварини мають більш складний організм.

Ми починаємо розглядати більш простих тварин, поступово переходячи до складніших. Зоологи користуються системою класифікації, схожою на ту, яку застосовують ботаніки. Вона складається з видів, родів, родин, підрядів, рядів, підкласів, класів, підтипів і типів.

До типу н а й п р о с т і ш н х належать мікроскопічні тварини. Найпростіші поширені всюди - в морях і океанах, прісних водоймах, ґрунті. Багато найпростіших ведуть паразитичний спосіб життя.

Тіло найпростіших складається всього з однієї клітини. Проте клітини всередині розділені на окремі ділянки, які виконують різні життєві функції. Тимчасові виступи протопласта виконують роль органів руху. Є в клітини війки і джгути, які також допомагають їй у пересуванні. Травна і скоротлива вакуолі здійснюють процеси травлення н виділення.

Різні одноклітинні організми в океані утворюють вапняні черепашки; осідаючи на дно і спресовуючись, вони перетворюються на крейду. Амеби часто зустрічаються на дні стоячих водойм, деякі з них паразити.

До найпростіших організмів належать інфузорії та евглени, які стоять на проміжному рівні організації між рослинами й тваринами.

До типу губок належать найпримітивніші багатоклітинні організми. Тіло Їх складається з двох шарів — зовнішнього і внутрішнього, але тканини вони не утворюють. Для губок характерна наявність скелета, який складається з вуглекислого кальцію. Тварини ці ведуть сидячий спосіб життя, живляться за рахунок фільтрування води, яку пропускають через своє тіло. Розміри їх - від кількох міліметрів до 1,5 м. Живуть губки в основному в морях. ї

Багато губок яскраво забарвлені в жовтий, коричневий, оранжевий, червоний, зелений, фіолетовий кольори; при відсутності забарвлюючих речовин вони сірого або білого кольору.

Тип кишковопорожнинних представлений низькоорганізованими багатоклітинними тваринами. Тіло кишковопорожнинних має вигляд порожнього мішка, який складається з зовнішнього і внутрішнього шарів, У багатьох кишковопорожнинних є скелет, розміщений між двома шарами. У зовнішньому шарі є клітини, функція яких—напад і захист. Нервова система представлена розкиданими нервовими клітинами. З зовнішнім середовищем кишковопорожнинні спілкуються за допомогою рота, маючи в своїй будові м'язові волокна, які можуть скорочуватися.

Жалкі кишковопорожнинні мають дві життєві форми. Сидяча форма - поліпи, які розміщуються звичайно колоніями. У них дуже розвинутий скелет. Поліпи мають форму кулі, кубка, гриба, колючої ялинки. Рухлива форма - медузи. Вони мають більш розвинену нервову систему, спеціальний орган чуттів, який підтримує рівновагу, і світлочутливі клітини.

Живуть кишковопорожнинні в основному в морях (медузи, актинії, корали), а в прісних водоймах живе гідра.

Представники типу плоских червів живуть у прісній і солоній воді, багато з них - паразити людини.

Порівняно з кишковопорожнинними їх будова складніша;

крім двох основних шарів з'являється проміжний - мезодерма, з якого утворюються найпростіші органи (глотка, «вічка», органи розмноження). Добре розвинута мускулатура. Кровоносної системи і органів дихання в них немає. Є органи виділення. Нервова система складається з головних вузлів (гангліїв) і стовбурів, що відходять від них.

До в і л ь н о п л а в а ю ч и х належать планарії, а до паразитів людини -стьожковий черв'як - бичачий солітер. Прикріплюючись до стінок кишечника спеціальними присосками, він живиться вже готовими речовинами, тому що в нього немає органів травлення. Червам властива велика плодючість. Вони досягають у довжину до 12 м .

Тип кільчастих червів має вищий рівень розвитку. Більшість з них живе в морській воді. У кільчастих червів з'являється вторинна порожнина тіла з системою внутрішніх порожнин, які мають власну стінку, що складається з епітелію. Тіло почленоване на сегменти, в яких повторюються життєво важливі структури-кровоносна, вивідна, травна, нервова, статева система. Тіло поділяється на три частини; голову, тулуб і задній кінець.

Типовим представником кільчастих червів є дощовий черв'як, довжина якого буває до 30 см. Число сегментів досягає 140-150. У нього добре розвинута мускулатура, яка, скорочуючись, дає йому змогу пересуватись. Травна система складається з глотки, стравоходу, прямої кишки і вивідного отвору. Кровоносна система складається з замкнених судин з розширенням у спинній і черевній частині. На передньому кінці спини є потовщення у вигляді сердець. Органів дихання в них немає. Дихання відбувається через шкіру. При зволоженні шкіри виникає нестача кисню і черви вилазять назовні (звідси і назва-дощові черви). Нервова система представлена навкологлотковим нервовим кільцем (це ніби найпростіший «головний мозок»), від якого відходить черевний нервовий ланцюжок.

Дощові черви, пропускаючи грунт через свій організм, значно поліпшують його родючість; розпушуючи грунт, сприяють поліпшенню його механічного складу й накопиченню органічних речовин.

У будові типу молюсків спостерігається дальше ускладнення. Їх тіло здебільшого складається з голови, тулуба й ноги. Нога являє собою потовщену за рахунок мускулатури черевну стінку тулуба і є органом руху. На спинному боці тіла є захисна черепашка, найчастіше суцільна. З внутрішнього боку знаходиться особлива складка - мантія, у порожнині якої розміщені органи дихання, представлені зябрами або легенями. На голові розміщені ротовий отвір, органи чуттів (органи зору добре розвинені у восьминогів), спеціальні органи - щупальці для схоплювання здобичі. У глотці більшості молюсків є терка, яка виконує роль зубів (нею молюски зіскоблюють рослини, перетирають Їжу). Органи кровообігу представлені навколосерцевою сумкою. Серце складається з передсердь (їх, як правило, двоє) і шлуночка. Органи виділення представлені нирками. Збільшена концентрація нервових вузлів.

Клас двостулкових молюсків - це малорухливі тварини, які живуть на дні водойм. Вони часто зариваються в мул, виставляючи тільки задній кінець із сифоном (до нерухливих належать устриці). Пропускаючи воду через мантію (до 3,5 л за годину), вони забезпечують себе їжею й киснем. Устриці і мідії людина оживає в їжу. З черепашок прісноводних-перлівниці і беззубки-виготовляють перламутрові вироби (ґудзики). У морях серед двостулкових зустрічається перлова скойка, в черепашці якої утворюються перлини. Перлини утворюються завдяки тому, що в середину черепашки потрапляють піщинки, які мантія молюска вкриває перламутровим шаром.

До класу черевоногих належать молюски, в яких мантійна порожнина лежить спереду або збоку голови; черепашка, як правило, закручена. Тварини рухливі, пересуваються за допомогою ноги. Наземні черевоногі - равлики і слизняки - можуть завдавати значної шкоди сільському господарству. Хорошими об'єктами спостережень у початковій школі є в од н і молюски - п'явушник і котушка.

Кл ас головоногих – найрухливіші з молюсків і дуже великі за розміром (деякі з кальмарів досягають довжини до 18 м). Тіло Їх складається з голови з щупальцями й тулуба. На черевному боці є лійка, виштовхуючи з якої воду вони можуть рухатися, як реактивний снаряд. Щупальці - це змінена нога, звідси й назва головоногих молюсків. Рот, крім терки, має рогові челюсті у вигляді дзьоба, який допомагає розривати здобич. Є «чорнильний мішок», з якого під час небезпеки випускається особлива речовина у вигляді темної хмари, яка за формою нагадує обрис тварини. М'ясо кальмарів і восьминогів вживають у їжу. В усіх країнах світу щороку добувають майже 1 млн. т головоногих молюсків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]