Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально- методичний посібник. Частина 1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

Тема 5. Визначення організаційно-технічного рівня виробництва

Задачі, особливості і стадії організаційно-технологічної

підготовки виробництва. Аналіз і прогнозування організаційно-технічного рівня

виробництва. Економічні питання організаційно-технологічної підготовки виробництва.

Організаційно-технологічна підготовка виробництва (ОТПВ) як стадія життєвого циклу продукції (ЖЦП) включає технологічну підготовку виробництва (ТПВ) і організаційну підготовку виробництва (ОПВ).

Метою ОТПВ є підготовка технологічної й організаційної документації для виготовлення нової продукції.

Задачі ОТПВ:

• аналіз технологічності нової продукції;

• аналіз існуючих технологій, устаткування і виробничих потужностей підприємства;

• розробка технологічних процесів виробництва нової продукції, нестандартного технологічного устаткування й оснащення, їхнє виготовлення;

• нормування потреби в різних видах матеріально-технічних ресурсів;

• проектування нових виробничих ділянок;

• укладання договорів із новими постачальниками матеріально-технічних ресурсів;

• розрахунок нормативів організації виробничих процесів;

• розробка оперативно-календарних планів запуску й випуску продукції; оперативне управління ОТПВ і ін.

Трудомісткість робіт з ОТПВ і витрати на її проведення значно перевищують витрати на НДДКР. Наприклад, у США витрати на ОТПВ у 11 разів більше витрат на НДДКР. По дослідженнях, проведеним українськими фахівцями, це співвідношення дорівнює від 4,6 у дрібносерійному виробництві до 8,0 у крупносерійному виробництві.

В міру росту серійності продукції, що випускається, збільшується потреба в розробці цільових науково-технічних програм, що передбачали б широкомасштабне освоєння цієї продукції в умовах крупносерійного чи масового виробництва. І, навпаки, в умовах одиничного й дрібносерійного виробництва нової продукції такі програми фактично не потрібні. Для цих типів виробництв дуже актуальні проблеми механізації й автоматизації технологічних процесів, обробляючих центрів, гнучких виробничих систем (ГВС).

Для організації крупносерійного чи масового виробництва конкурентноспроможної продукції необхідно застосовувати програмно-цільовий метод планування великого комплексу робіт; питома вага цього методу складає близько 20% обсягу виробництва. Інші 80% приходяться на продукцію підприємств із дрібносерійним і середньосерійними типами виробництва. Для них комплексна механізація й автоматизація технологічних процесів може бути здійснена за спеціальними програмами технічного переозброєння виробництва.

Технологічна підготовка виробництва — це сукупність взаємозалежних науково-технічних процесів, що забезпечують технологічну готовність підприємства в плановому порядку випускати продукцію за встановленими технічними умовами якості. У зв'язку із сертифікацією промислової продукції значною мірою підвищуються вимоги до якості продукції.

Типізація технологічних процесів — це комплекс робіт, що включає систематизацію й аналіз можливих технологічних рішень при виготовленні виробів кожної класифікаційної групи; розробку оптимального для даних виробничих умов типового процесу виготовлення виробів кожної класифікаційної групи при одночасному рішенні всього комплексу технологічних задач. Загальним для групи деталей є типовий технологічний процес.

На рівні фірми результати науково-технічного прогресу й інноваційної політики виражаються в організаційно-технічному рівні виробництва (ОТРВ). ОТРВ характеризується результативністю інноваційної політики і ступенем відповідності рівня технології й організації процесів вимогам "входу" системи. Якщо якість "входу" — комплектуючих виробів, сировини, матеріалів, проектно-конструкторської документації, інформації й інших компонентів відповідає вимогам конкурентоспроможності, то і якість "процесу" переробки "входу" у "вихід" системи повинна бути високої якості і навпаки.

Наприклад, якщо якість "входу" оцінюється на 5 (п'ять), тобто відповідає вимогам конкурентоспроможності, а якість "процесу" — на 3, то і на "виході" буде 3. Інвестор, витративши значні кошти на підвищення якості "входу", на "виході" не одержить бажаного результату, тому що технологія й організація процесів не в змозі якісно переробити "вхід". Інша ситуація: технологія й організація процесів відповідають вимогам конкурентоспроможності, однак якість "входу", наприклад, показники якості і ресурсоємкості товару в конструкторській документації, неконкурентоспроможна, тоді і якість "виходу" буде неконкурентоспроможною. Звідси висновок: необхідно забезпечувати однаковий (пропорційний) рівень якості "входу" і "процесу" у системі.

По комплексному показнику ОТРВ судять про ефективність роботи колективу в орієнтації на майбутнє, на стратегічні цілі. Якщо стратегічні цілі будуть відповідати іміджу, організаційно-технічній політиці фірми, то і тактичні цілі, тим більше, будуть відповідати вимогам "входу" системи, вимогам конкретного ринку.

Комплексний показник ОТУП рекомендується визначати за формулою:

Котрв= а1 Ктр + а2 Кор (1),

де Ктр — узагальнюючий показник технічного рівня виробництва, частки одиниці;

Кор — узагальнюючий показник організаційного рівня виробництва, частки одиниці;

а1 і а2 — коефіцієнти вагомості відповідних узагальнюючих показників ОТРВ. а1 + а2 = 1.0, їхні конкретні значення визначаються методом факторного аналізу чи експертним шляхом (а1 рекомендується приймати в межах 0,5...0,7, з підвищенням рівня автоматизації значення підвищується, а2 — відповідно дорівнює 0,3...0,5).

Технічний рівень виробництва (Ктр) характеризує ступінь розвитку засобів виробництва і прогресивність технології.

Організаційний рівень виробництва (Кор) характеризує рівень розвитку організації виробництва, праці і управління, рівень організованості процесів.

Узагальнюючі показники технічного й організаційного рівня виробництва (Ктр і Кор) визначаються за формулами:

n

Ктр = ∑аі×Хі (2);

і=1

n

Кор =∑aj×Xj (3)

j=1

де аі , aj- коефіцієнти вагомості відповідних показників технічного і організаційного рівня виробництва;

Xі - окремі показники, що впливають на Ктр;

Xj- окремі показники, що впливають на Кор.

Окремі показники ОТРВ рекомендується визначати за однією з формул:

Х= Пф (4)

Пн

Х= Пн (5)

Пф

де Пф, — фактичне значення фактору, що впливає на узагальнюючий показник ОТРВ

Пн - те же, нормативне чи планове.

Формулою (4) рекомендується користатися в тому випадку, коли перевищення фактичного значення фактора над нормативним позитивно впливає на ОТРВ. Наприклад, рівень механізації й автоматизації виробництва, рівень прогресивності технологічних процесів, коефіцієнт пропорційності часткових процесів за потужністю і т.ін.

Формулою (5) рекомендується користатися в зворотному випадку, тобто коли перевищення фактичного значення фактора над нормативним негативно впливає на ОТРВ. Наприклад, середній вік технологічного устаткування фірми, середній вік технологій, коефіцієнт частоти травматизму, показник плинності кадрів і ін.

До факторів, що впливають на технічний рівень виробництва,

рекомендується відносити такі:

1) рівень механізації й автоматизації виробництва (відношення основних і допоміжних робітників, що працюють над спостереженням за автоматами і за допомогою машин, до загальної чисельності основних і допоміжних робітників);

2) рівень прогресивності технологічних процесів (відношення прогресивних процесів до їхньої загальної кількості відповідно до офіційних методик);

3) середній вік технологічних процесів;

4) середній вік технологічного устаткування;

5) фондоозброєність праці робітників фірми (відношення вартості активної частини основних виробничих фондів до чисельності всіх працівників фірми).

До факторів, що впливають на організаційний рівень виробництва, рекомендується відносити наступні:

1) рівень спеціалізації виробництва (відношення, наприклад, вартості річного обсягу профільної продукції до загального обсягу продукції, виробленої за той же період);

2) рівень кооперування виробництва (відношення річного обсягу комплектуючих виробів до загального обсягу продукції, виробленої за той же період);

3) коефіцієнт змінності роботи технологічного устаткування;

4) укомплектованість штатного розкладу фірми, %;

5) питома вага основних виробничих робітників в чисельності робітників фірми, %;

6) показник плинності кадрів за рік, %;

7) втрати робочого часу, %;

8) коефіцієнт (показник) частоти травматизму (за стат. звітністю);

9) коефіцієнт (показник) пропорційності часткових виробничих процесів за потужністю;

10) коефіцієнт безперервності виробничих процесів;

11) коефіцієнт паралельності виробничих процесів;

12) коефіцієнт прямоточності виробничих процесів;

13) коефіцієнт ритмічності виробничих процесів.

Тактичне управління вище зазначеними факторами ОТРВ дозволить знайти резерви його підвищення. Для здійснення стратегічного управління факторами ОТРВ необхідно прогнозувати їх зміни в майбутньому.

Отримані значення окремих, узагальнюючих і комплексних показників ОТРВ використовуються для аналізу їх прогресивності, знаходження “вузьких місць” для підвищення ОТРВ і стратегічного прогнозування.

Розглянемо як здійснюється оцінка, аналіз і прогнозування ОТРВ на умовному прикладі (табл.1)

Таблиця 1- Вихідні дані для оцінки , аналізу і прогнозування

організаційно-технічного рівня виробництва

Фактор

Вага Факт.

Нор-мат.

Значення фактора

2002

2003

2004

1 . Рівень механізації і автоматизації

0.50

0.75

0.40

0.63

0.72

виробництва

2. Рівень прогресивності технологічних

процесів

0.25

0.80

0.45

0.75

0.75

3. Середній вік технологічних про-

цесів, років

0.10

3.0

4.0

2.1

2.9

4. Середній вік технологічного облад-

нення, роки

0.08

4.0

5.2

3.0

3.8

5. Фондоозброєність праці робітників

фірми, тис. гр. од. /чол

0.07

25.0

17.0

21.5

22.0

6. Рівень кооперування виробництва

0.08

0.60

0.45

0.55

0.63

7. Рівень спеціалізації виробництва.

0.15

0.95

0.83

0.96

0.97

8. Коефіцієнт змінності роботи техно-

логічного обладнання

0.10

2.20

1.80

2.30

2.35

9. Укомплектованість штатного розкла-

ду фірми, %

0.15

100

85.0

97.5

99.3

10. Питома вага основних виробничих

робітників в загальній чисельності

робітників, %

0.10

45.0

37.5

46.2

47.5

1 1 . Коефіцієнт текучості кадрів, %

0.15

9.0

26.1

12.3

8.9

1 2 . Втрати робочого ч а с у , %

0.05

2.0

7.5

4.6

2.3

13. Коефіцієнт частоти травматизму

-

-

.031

.012

.000

14. Коефіцієнт пропорційності процесів

за потужністю

0.07

0.95

0.83

0.92

0.94

15. Коефіцієнт безперервності виробни-

чих процесів

0.05

0.80

0.71

0.76

0.82

16. Коефіцієнт ритмічності виробничих

процесів

0.10

0.90

0.63

0.75

0.86

Аналіз даних табл.1. показує, що в 2002 р. майже всі показники ОТРВ були нижчі нормативів. Підприємство лихоманило за усіма напрямками. В 2003 р. підприємство здійснило технічне переозброєння, наполовину оновило технологічне обладнання, процеси, що дозволило підвищити рівень автоматизації виробництва і організованості процесів. В 2004 р. було завершено технічне переозброєння і в цілому за цей період значно були покращені всі окремі показники ОТРВ.

Використовуєм експертний метод оцінки узагальнюючих показників ОТРВ за формулою (1) з урахуванням вагомості факторів (див. колонку 2 табл.1) і їх дію (див. формули 4 і 5). Дані за 2002 і 2003 р.р. наведені в табл.1. для встановлення динаміки окремих показників. Оцінку ОТРВ будемо здійснювати по даним за 2004р.

Технічний рівень виробництва фірми в 2004 р. становить:

Ктр = 0.50× 0.72/0.75 +0.25×0.75/0.80 +0.10× 3.0/2.9 + 0.08× 4.0/3.8 +

+0.07× 22/25 =0.94

Організаційний рівень виробництва фірми в 2004 р. становить:

Кор = 0.08×0.63/0.60 + 0.15×0.97/0.95 + 0.10×2.35/2.20 + 0.15 × ×99.3/100 + 0.10× 47.5/45.0 + 0.15× 9.0/8.9 + 0.05× 2.0/2.3 + 0.07× 0.94/0.95+

+0.005× 0.82/0.80 +0.10×0.86/0.90 = 0.98

Організаційно-технічний рівень виробництва підприємства в 2004 р. при вагомості фактору Ка1=0.55 і Ка2= 0.45 (встановлені експертним шляхом) буде становити:

Котрв = 0.55×0.98 + 0.45× 0.94 = 0.95< 1.0

Розрахунок і аналіз ОТРВ показав, що цей рівень не відповідає вимогам “входу” системи.

Для підвищення ОТРВ необхідно:

  • підвищити рівень механізації і автоматизації виробництва;

  • підвищити рівень прогресивності технологічних процесів;

  • підвищити фондоозброєність праці;

  • скоротити втрати робочого часу;

  • підвищити ритмічність виробництва.

Прогнозування ОТРВ рекомендується здійснювати в такій послідовності:

  1. прогнозування параметрів “входу” системи – конкурентоспроможності товарів фірми на термін, встановлений в стратегії фірми (цю роботу виконують відділи маркетингу і НДДКР);

  2. прогнозування параметрів забезпечуючої підсистеми;

  3. прогнозування окремих показників ОТРВ, перелік яких наведений в табл.1., що забезпечують відповідність параметрів “процесу” (ОТРВ) вимогам “входу” системи;

  4. оцінка ОТРВ за прогнозними нормативами;

  5. розробка і узгодження заходів, що забезпечують в майбутньому підвищення ОТРВ до необхідного рівня;

  6. розробка і узгодження організаційних проектів по реалізації інвестиційних проектів.

Економічні питання організаційно-технологічної підготовки виробництва

У перелік економічних питань організаційно-технологічної підготовки виробництва (ОТПВ) входять:

• аналіз ефективності використання ресурсів;

• аналіз організаційно-технічного рівня виробництва з метою визначення його прогресивності і відповідності вимогам "входу" системи, конкурентоспроможності;

• аналіз дотримання принципів раціональної організації управлінських і виробничих процесів;

• економічне обґрунтування інвестиційних проектів по розвитку ОТПВ;

• економічне обґрунтування придбання ліцензій на право користування винаходами, промисловими зразками, корисними моделями, ноу-хау і т.ін.;

• економічне обґрунтування показників технологічності нових об'єктів виробництва;

• нормування потреби в матеріалах, сировині, паливно-енергетичних ресурсах, устаткуванні, трудових ресурсах і інших ресурсах;

• нормування параметрів організації виробництва, праці і менеджменту;

• економічне обґрунтування інструментальної підготовки виробництва;

• розробка й обґрунтування організаційних проектів (організаційні структури, планування цехів, ділянок і робочих місць, кооперація і т.ін.),

Показники ефективності ОТПВ:

• ефективність інвестицій в ОТПВ;

• тривалість ОТПВ по окремих об'єктах;

• показники дотримання принципів раціональної організації виробничих процесів (пропорційності, паралельності, прямоточності, безперервності, ритмічності й ін.);

• показники уніфікації елементів технологічного оснащення;

• показники типізації технологічних процесів;

• рівень автоматизації виробництва;

• наявність автоматизованої системи ОТПВ;

• показники ефективності використання ресурсів;

• конкурентоспроможність технологій.

Витрати на ОТПП підрозділяються на первісні (капітальні), поточні і ліквідаційні .

У первісні витрати входять:

• витрати на придбання ліцензій, ноу-хау;

• вартість проектно-дослідницьких робіт;

• витрати на проведення будівельно-монтажних робіт;

• витрати на придбання, монтаж і апробацію устаткування;

• витрати на утримання дирекції споруджуваної організації (підприємства);

• витрати на підготовку персоналу;

• витрати на створення технологічної і соціальної інфраструктури;

• витрати на подолання негативних соціальних і екологічних наслідків реалізації проекту;

• страхові внески в передвиробничий період;

• капітальні вкладення в створення і приріст обігових коштів для реалізації проекту й ін.

Поточні витрати на ОТПВ включають:

• матеріальні витрати;

• витрати на оплату праці і відрахування в соціальні фонди;

• витрати на ремонт і обслуговування устаткування і транспортних засобів;

• адміністративні накладні витрати;

• заводські накладні витрати;

• позавиробничі витрати.

Ліквідаційні витрати складаються з витрат на ліквідацію об'єкта, тобто на його демонтаж, розбирання, зламування, знищення, утилізацію.

Основними умовами ефективного використання ресурсів є, застосування наукових підходів ; уніфікація продукції, що випускається, і засобів технологічного оснащення з метою реалізації ефекту масштабу; підвищення конкурентоспроможності випускаємої продукції, технології і інших об’єктів виробництва.

Питання для обговорення

1.Назвіть задачі організаційно-технологічної підготовки виробництва.

2. З яких стадій складається ОТПВ?

3. В чому сутність і особливості організаційно-технічного рівня виробництва?

4. Якими параметрами характеризується ОТПВ?

5.Які економічні питанння необхідно вирішувати при ОТПВ?

6. Якими показниками ефективності характеризується ОТПВ?

7. На які види підрозділяються витрати на ОТПВ?

Завдання на закріплення матеріалу

Провести оцінку і аналіз організаційно-технічного рівня підприємства і розробити напрямки його підвищення (вагомість технічного рівня-0.65, організаційного рівня 0.35)

При виконанні роботи дотримуватися такої послідовності дій:

  1. Визначити показник технічного рівня виробництва фірми (Ктр).

  2. Визначити показник організаційного рівня виробництва фірми (Кор)

  3. Визначити організаційно-технічний рівень виробництва фірми (Кортв)

  4. Провести оцінку і аналіз організаційно-технічного рівня підприємства і розробити напрямки його підвищення.

Вихідні дані

Фактор

Вага Факт.

Нор-мат.

Факт

2004 р.

1 . Рівень механізації і автоматизації

0.60

0.78

0.71

виробництва

2. Рівень прогресивності технологічних

процесів

0.14

0.85

0.81

3. Середній вік технологічних про-

цесів, років

0.12

3.5

2.5

4. Середній вік технологічного облад-

нення, роки

0.08

4.5

3.9

5. Фондоозброєність праці робітників

фірми, тис. гр. од. /чол

0.06

27.0

20.0

6. Рівень кооперування виробництва

0.09

0.62

0.64

7. Рівень спеціалізації виробництва.

0.14

0.92

0.95

8. Коефіцієнт змінності роботи техно-

логічного обладнання

0.11

2.25

2.38

9. Укомплектованість штатного розкла-

ду Фірми, %

0.15

100

98.0

10. Питома вага основних виробничих

робітників в загальній чисельності

робітників, %

0.10

48.0

42.5

1 1 . Коефіцієнт текучості кадрів, %

0.16

9.0

9.2

1 2 . Втрати робочого ч а с у , %

0.04

2.0

3.5

13. Коефіцієнт частоти травматизму

-

-

.000

14. Коефіцієнт пропорційності процесів

за потужністю

0.06

0.90

0.87

15. Коефіцієнт безперервності виробни-

чих процесів

0.05

0.82

0.85

16. Коефіцієнт ритмічності виробничих

процесів

0.10

0.92

0.85