Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

2.Облік ремонтів та поліпшення основних засобів

Основним документом, що регламентує питання відображення в бухгалтерсько-му обліку витрат на ремонт основних засобів, є П(С)БО 7 (п. 14 та 15). Ремонти умовно поділяють на два типи: — поточні ремонти здійснюються за необхідності і виконуються в основному власними силами. Облік ремонтів, які здійснюються підрядним способом, прово-диться на підставі договорів або наряд-замовлень. Передача основних засобів у ре-монт оформляється накладною-вимогою. У міру закінчення ремонту підрядник пись-мово повідомляє замовникові. Закінчений ремонт обладнання приймається за актом. Розрахунки з підрядчиками за капітальний ремонт обладнання проводиться згід-но з рахунками за повністю закінчені ремонтні роботи по об’єкту в цілому відповідно до вартості ремонту. До рахунків прикладаються акти приймання виконаних робіт.

Сумою очікуваного відшкодування вважається найбільша з двох оцінок: чиста вартість реалізації або теперішня вартість майбутніх чистих грошових надходжень від використання основних засобів, включа-ючи його ліквідаційну вартість. Витрати на капітальний ремонт об’єкта основних засобів визнаються витрата-ми звітного періоду.

Згідно з п. 14 П(С)БО 7, вартість робіт, що приводить до збільшення очікуваних майбутніх вигод від об’єкта основних засобів, включається до капітальних інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості основних засобів. Підставою для виз-нання капітальними інвестиціями витрат, пов’язаних з поліпшенням основних засо-бів, є зростання внаслідок цих витрат очікуваного терміну корисного використання об’єкта, кількості та/або якості продукції (робіт, послуг), яка виробляється (надаєть-ся) цим об’єктом. Бухгалтерські проведення щодо обліку капітального ремонту основних засобів показано в табл. 2.21. Таблиця 2.21 Бухгалтерські проведення щодо обліку капітального ремонту основних засобів № з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Дебет Кредит 1 Здійснено капітальний ремонт об’єкта осно-вних засобів підрядним способом 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» 631 «Розрахунки з вітчизняними по-стачальниками» 2 Відображено ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 631 «Розрахунки з вітчизняними по-стачальниками» 3 Збільшено первісну вартість об’єкта осно-вних засобів 10 «Основні засо-би» 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» 4 Оплачено ремонт об’єкта основних засобів 631 «Розрахунки з вітчизняними по-стачальниками» 311 «Поточні ра-хунки в національ-ній валюті» Прикладами такого поліпшення є: а) модифікація, модернізація об’єкта основних засобів з метою подовження тер- міну його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності; б) заміна окремих частин устаткування для підвищення якості продукції (робіт, послуг); в) впровадження ефективнішого технологічного процесу, завдяки чому змен- шаться первісно оцінені виробничі витрати; г) добудова (надбудова) будівлі, що збільшить кількість місць (площу) будівлі, обсяги та/або якість виконуваних робіт (послуг) чи умови їх виконання. Згідно з п. 15 П(С)БО 7, витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних ви-год від його використання (технічний огляд, технічне обслуговування, ремонт тощо), включаються до складу витрат звітного періоду. До технічних паспортів, інвентарних карток або інших реєстрів аналітичного обліку відповідних об’єктів основних засобів заносяться дані про змінені техніко-економічні характеристики (вартість, потужність, площу тощо) в результаті їх поліпшення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]