Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

1. Зміст та порядок подання Декларації по податку на додану вартість

Державна податкова адміністрація України щодо порядку заповнення та подання додатка 5 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30 травня 1997 р. №166 (у редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 17 березня 2008 р. №159) (далі — наказ №166), повідомляє таке.

Пунктом 4.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30 травня 1997 р. №166 (далі — Порядок), передбачено, що одночасно з декларацією повинні подаватися всі необхідні додатки до декларації, подання яких передбачено цим Порядком, а також розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість та додаток 2 до податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої).

Таким чином, в разі неподання до органу державної податкової служби додатків до податкової декларації з податку на додану вартість така податкова декларація вважається невизнаною як податкова декларація, про що повідомляється платник податків із зазначенням підстав її неприйняття.

Підпунктом 4.2.2 пункту 4.2 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» передбачено, що контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму податкового зобов’язання платника податків, у разі якщо:

а) платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію;

б) дані документальних перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань, заявлених у податкових деклараціях;

в) контролюючий орган унаслідок проведення камеральної перевірки виявляє арифметичні або методологічні помилки у поданій платником податків податковій декларації, які призвели до заниження або завищення суми податкового зобов’язання;

Згідно з наказом №166 показники додатків до податкової декларації з податку на додану вартість повинні кореспондуватися з даними відповідної декларації.

Тому в разі виявлення у прийнятій податковій декларації з податку на додану вартість та додатків до неї розбіжностей в даних органом державної податкової служби проводиться документальна невиїзна перевірка. У разі ненадання платником податків інформації щодо такої податкової звітності органом державної податкової служби відповідно до статті 111 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» проводиться позапланова виїзна перевірка.

Державна податкова адміністрація України зобов’язує голів ДПА в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих органів ДПС та забезпечити його врахування при проведенні податкового контролю та винесенні рішень у процесі апеляційних узгоджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]