Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

1.Синтетичний та аналітичний облік незавершеного виробництва, напівфабрикатів та готової продукції

Бухгалтерський облік незавершеного виробництва включає в себе аналітичний і синтетичний облік об'єктів.Аналітичний облік являє собою деталізований бухгалтерський облік господарських операцій і коштів підприємств за допомогою аналітичних рахунків.

Аналітичний облік витрат на виробництво кожне підприємство організує відповідно до характеру виробничого процесу, а також особливостями випуску продукції або виконуваних робіт. Дані аналітичного обліку використовують при складанні внутрішньої звітності, яка будується на інформації про види, кількості, цехах-виробниках, статтях витрат, що випускається.

Порядок аналітичного обліку незавершеного виробництва (в цілому виробничих витрат) доцільно будувати на введенні спеціальних субрахунках другого порядку рахунками обліку виробничих витрат, з деталізацією за видами продукції в розрізі калькулювати статей витрат, а також за місцями виникнення виробничих витрат (цехів, дільниць і т.д .).

При обчисленні собівартості продукції витрати звітного місяця коригують на різницю у вартості незавершеного виробництва на початок і кінець місяця, тобто до вартості незавершеного виробництва на коні місяці.

До незавершеного виробництва належить продукція, що не пройшла всіх стадій виробничого процесу, а також вироби неукомплектовані, що не пройшли випробувань і технічної приймання. Обсяг незавершеного виробництва визначають такими методами: фактичним зважуванням, штучним урахуванням, об'ємним виміром, умовним перерахунком.

У залежності від специфіки та особливостей виробництва перед початком інвентаризації необхідно здати на склади всі непотрібні цехам матеріали, покупні деталі і напівфабрикати, а також усі деталі і, Вузли й агрегати, обробка яких на даному етапі закінчена.

Перевірка заділів незавершеного виробництва проводиться шляхом фактичного підрахунку, зважування, перемірювання.

Описи складають окремо по кожному відокремленому структурному підрозділу із зазначенням найменувань заділів, стадії чи ступеня їх готовності, кількості або об'єму, а по будівельно - монтажних робіт - із зазначенням обсягу робіт: по незакінчених об'єктах, їх черг, пускових комплексах, конструктивних елементах і видах робіт , розрахунки за якими здійснюються після повного їх закінчення.

Сировина, матеріали і покупні напівфабрикати, що перебувають у робочих місць, що не піддавалися обробці, до опису незавершеного виробництва не включають, а інвентаризують і фіксують в окремих описах.

Забраковані деталі в опису незавершеного виробництва не включають, по них складають окремі описи.

По незавершеному виробництву, який представляє собою неоднорідну масу або суміш сировини, в описах, а також у слічітельних відомостях наводять два кількісних показники: кількість цієї маси або суміші та кількість сировини або матеріалів, що входять до її складу. Кількість сировини або матеріалів визначається технічними розрахунками у порядку, встановленому галузевими інструкціями з питань планування, обліку і калькулювання собівартості продукції.

При виявленні нестач або надлишків інвентаризаційна комісія визначає причини і винуватців та готує пропозиції щодо порядку їх списання.

За виявленні нестач або надлишків незавершеного виробництва проводять такі бухгалтерські записи:

на загальну суму виявлених нестач: дебет рахунку 94 «Нестачі і втрати від псування цінностей», кредит рахунку 20 «Основне виробництво», кредит рахунку 23 «Допоміжні виробництва»,

на суму нестач з вини працівників цехів: дебет рахунку 73 «Розрахунки з персоналом за іншими операціями», субрахунок 3 «Розрахунки з відшкодування матеріального збитку», кредит рахунку 94 «Нестачі і втрати від псування цінностей»,

на суму надлишків: дебет рахунку 20 «Основне виробництво», кредит рахунку 99 «Прибутки та збитки».

Облік напівфабрикатів власного виробництва та їх оцінка.

Напівфабрикати власного виробництва можуть бути використані у власному виробництві або реалізовані інших організацій в якості матеріалів або комплектуючих виробів.

Для отримання інформації про наявність та рух напівфабрикатів власного виробництва організації можуть вести їх окремий облік на активному рахунку 21 «Напівфабрикати власного виробництва». За дебетом рахунка 21 відображають витрати з виготовлення напівфабрикатів, списуються з рахунку 20. З кредиту рахунку 21 напівфабрикати списують в залежності від напрямку їх використання або в дебет рахунку 20.

На суму залишків матеріалів і напівфабрикатів, що не зазнали обробці і які підлягають віднесенню на їх (ділянок) підзвіт за станом на кінець період робиться наступна проводка: Дт 20 Кт 23. У той же час вартість залишків аналогічних матеріалів, що знаходилися на ділянках на кінець попереднього місяця слід зараховувати до складу витрат на виробництво звітного періоду проводкою Дт 23 Кт20 першим числом поточного місяця.

Дані, відображені в актах про залишки, узагальнюються у Відомості залишків матеріалів і напівфабрикатів, що не зазнали обробці по підприємству в цілому. На підставі даного облікового регістра виробляються бухгалтерські записи з відновлення вартості матеріалів на кінець попереднього місяця і сторнуванню методів «червоне сторно» залишків матеріалів на кінець звітного місяця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]