Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

2. Документальне оформлення руху товарів

Товари приймаються до бухгалтерського обліку за фактичною собівартістю.

Фактичною собівартістю товарів, придбаних за плату, визнається сума фактичних витрат організації на їх придбання за винятком податку на додану вартість та інших відшкодовуються податків (крім випадків, передбачених законодавством).

Первинні документи з обліку товарів можна умовно розділити на зовнішні і внутрішні.

Зовнішні первинні документи відображають рух товарів від постачальників в роздрібну торгову організацію (вхідні документи). Відмінною особливістю зовнішніх документів є той факт, що вони підписуються не тільки уповноваженими особами самої торговельної організації, але і відповідальними особами підприємства-контрагента [23, стор.45].

Основним із зовнішніх первинних документів роздрібної торгівлі є товарна накладна.

Треба сказати, що на практиці роздрібні торгові підприємства нерідко повертають товар постачальникам. Причини та умови такого повернення можуть бути різні і обумовлюються в договорі поставки.

Повертаючи товар постачальнику, бухгалтер роздрібної торгівлі повинен скласти товарну накладну за уніфікованою формою N ТОРГ-12.

Також потрібно відзначити, що при доставці товарів силами сторонньої транспортної організації становлять не накладну за формою N ТОРГ-12, а товарно-транспортну накладну [23, стр.56].

Товарно-транспортна накладна складається з двох розділів:

-товарного, що визначає взаємини вантажовідправника і вантажоодержувача (роздрібного торговельного підприємства). Цей розділ служить підставою для списання товарів у постачальника і оприбуткування їх у покупця;

-транспортного, визначального взаємовідносини організації, яка замовила автотранспорт, з фірмами - власниками автотранспорту, що виконали перевезення вантажів. Цей розділ служить для обліку розрахунків постачальника з транспортною компанією за надані послуги з доставки товарів.

Якщо товаросупровідні документи від постачальника були оформлені неналежним чином, то при отриманні товарів торговельне підприємство може скласти Акт про приймання товарів (Форма N ТОРГ-1).

У разі невідповідності фактичної наявності товарів даним, зазначеним у супровідних документах, повинен складатися Акт про встановлену розбіжність за кількістю і якістю при прийманні товарно-матеріальних цінностей (форма N ТОРГ-2), який є юридичною підставою для пред'явлення претензій постачальнику. У супровідному документі (накладній) слід зробити відмітку про актування.

Акти складаються за результатами приймання товарів комісією, що складається з представників:

-роздрібної торгівлі; -підприємства-постачальника; -експертної організації.

Товари, щодо яких не встановлені розбіжності за кількістю та якістю, в акті не перераховуються. А в кінці акта робиться відмітка наступного змісту: "За інших товарах розбіжностей немає".

Внутрішні прибуткові первинні документи складаються організацією торгівлі в тому випадку, якщо зовнішні первинні документи від постачальника не були отримані.

Внутрішні видаткові документи складаються при внутрішньому переміщенні товарів, коли право власності на них залишається за роздрібною торговельною організацією.

Так, Накладна на внутрішнє переміщення, передачу товарів, тари (форма N ТОРГ-13) застосовується для обліку руху матеріальних цінностей (товару, тари) всередині підприємства, між структурними підрозділами або матеріально відповідальними особами. Ця накладна може оформлятися, зокрема, при передачі товарів з одного складу на інший або зі складу в магазин і т. п.

Накладна складається у двох примірниках матеріально відповідальною особою структурного підрозділу, що здає товарно-матеріальні цінності. Перший примірник служить здає підрозділу підставою для списання товарно-матеріальних цінностей, а другий примірник-приймає підрозділу для оприбуткування цінностей [26, стр.155].

Заповнений документ підписують матеріально відповідальні особи відповідно здавальника і одержувача і здають в бухгалтерію для обліку руху товарно-матеріальних цінностей.

Витратно-прибуткова накладна (для дрібнороздрібної торгівлі) (форма N ТОРГ-14) застосовується для оформлення відпуску товарів на лотки, візки, розносів і т. п.

Накладна виписується у двох примірниках матеріально відповідальною особою, відпускати товар. Один примірник передається продавцеві товару, а другий - залишається у співробітника, який відпустив товар.

Після закінчення робочого дня в цій накладній робиться запис про здачу продавцем:

-виручки за продані товари в касу; -залишку непроданих товарів на склад.

У разі якщо продавець не може повернути непродані товари, у накладній робиться запис залишків.

Торговельні організації, що здійснюють облік товарів у кількісно-вартісному вираженні, для аналітичного обліку застосовують уніфіковану форму N ТОРГ-28 "Картка кількісно-вартісного обліку".

Картка ведеться окремо на кожне найменування і сорт товару. При кількісно-вартісному обліку однорідні товари різного призначення, але мають однакову роздрібну ціну, можуть враховуватися на одній картці.

Записи в картці робляться в кількісному і вартісному виразі на підставі перевірених документів, що подаються до бухгалтерії матеріально відповідальними особами

Білет № 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]