Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
467.67 Кб
Скачать

1. Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Операції дебіторської заборгованості здійснюється обліковують на підставі господарських договорів та первинних документів, що засвідчують факт здійснення господарської операції: актів про виявлені розбіжності при прийманні товарно-матеріальних цінностей, рішень судових органів, платіжних документів, виконавчих документів, рахунків-фактур, накладних.

Договір встановлює взаємні права і обов'язки, виконання яких забезпечується заходами державного впливу.

Укладання договору становить собою процес, який складається з двох стадій: оферти (пропозиція укласти договір) та акцепту (відповідь про згоду укласти договір).

Синтетичний облік Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості призначено рахунок 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість". На ньому відображається облік господарських процесів, дебіторської заборгованості фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. За дебетом відображається виникнення (збільшення) заборгованості. За кредитом — погашення (списання) заборгованості. Відображається у звітності: Баланс (ф. № 1), рядок 050.

На підставі договору оренди орендодавець може передати власні основні засоби, інші необоротні матеріальні та нематеріальні активи у фінансову оренду іншому підприємству.

Чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду відображаються на субрахунку 161 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду".

При цьому в бухгалтерському обліку орендодавця буде зроблено такі проводки.

1.      Списано амортизацію основних засобів, що передаються у фінансову оренду (довідка бухгалтерії):Д-т 131 "Знос основних засобів" К-т 10 "Основні засоби"

2.      Списано залишкову вартість основних засобів у фінансову оренду (акт приймання-передачі основних засобів):Д-т 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" К-т 10 "Основні засоби"

3.      Відображено дохід від передачі основних засобів у фінансову оренду строком на 5 років (договір оренди, акт приймання-передачі основних засобів):

Д-т 161 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду"К-т 742 "Дохід від реалізації необоротних активів"

 4.     Відображено суму ПДВ (податкова накладна):Д-т 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" К-т 641 "Розрахунки за податками"

5.      Включено суму заборгованості орендаря за перший рік оренди (договір, розрахунок бухгалтерії):Д-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" К-т 161 "Заборгованість за майно, що передану у фінансову оренду"

6.      Нараховано наприкінці року суму фінансового доходу від першого року оренди (договір, розрахунок бухгалтерії):Д-т 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" Д-т 732 "Відсотки одержані" К-т 732 "Відсотки одержані" К-т 79 "Фінансовий результат"

7.      На поточний рахунок надійшли кошти від орендаря:

—      за основні засоби:Д-т 311 "Поточні рахунки в національній валюті" К-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"

—      відсотки (виписки банку):Д-т 311 "Поточні рахунки в національній валюті" К-т 373 "Розрахунки за нарахованими доходами"

8.      Надійшло устаткування після завершення строку орендиД-т 641 "Розрахунки за податками"К-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"Д-т 10 "Основні засоби"К-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"

До іншої дебіторської заборгованості належать надання довгострокових позик працівникам підприємства та інші види розрахунків, що відображаються на субрахунку 163 "Інша дебіторська заборгованість". Підприємство може надавати позики, якщо це передбачено статутом або іншим аналогічним документом підприємства та за наявності належно оформлених документів.

Надання позики має бути оформлене договором у письмовій формі. Обов'язкові елементи договору такі: предмет договору, розмір та порядок надання позики, термін, на який вона видається, порядок погашення, відповідальність та юридичні реквізити сторін.

Операції з обліку довгострокової дебіторської заборгованості відображаються в Журналі-ордері № 8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]