Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
щетинин.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

11. Цесія і її відмінності від індосаменту.

Цесія — уступка, на платній основі, кредитором (цедент) свого права вимагати гроші чи інші цінності, на користь третьої особи (цесіонарій), до якої за договором про відступлення права вимоги (договір цесії) переходить визначений таким договором обсяг прав вимагати від дебітора виконання ним свого боргового зобовязання перед цесіонарієм, яке виникло в нього перед первісним кредитором (цедентом).

 

ІНДОСАМЕНТ

ЦЕСІЯ

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

індосант приймає на себе відповідальність перед всяким наступнимвекселедержателем(якщо в текстпередавльного напису на включене спеціальне застереження)

при цесії той, хто поступається своїми правами відповідає тільки перед своїм наступником та лише за їх дійсність, але не здійснимість

ВІДМІННОСТІ У ЗАКОНОДАВСТВІ

допускає здійснення бланкового абоіндосамента на пред’явника

цесія може бути тільки іменною

ПРАВА, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ

передбачає повну та нічим не обумовлену передачу прав по векселя

передача прав може бути здійснена під умовою або частково

СТОРОНИ УГОДИ

представляє собою односторонню угоду, що здійснюється тим, хто поступається своїми правами по векселя

є двосторонньою угодою між тим, хто поступається правами та тим хто набуває прав

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ

повинен здійснюватися на бланку векселя або на додатковому листі -алонжі

здійснюється як на самому документі так і у вигляді окремого договору

 

12.Операції банка з векселем.

Операції:

1. Кредитні :- облік (дискант) векселів - власник векселя може продати його банку до надання строку платежу, банк оплатить не всю суму, утримає процент (облікова ставка у світі близько 10 %, на Україні - ЗО %);- видача позики до запитання під забезпечення векселів;- рефінансування вексельних операцій.2. Комісійні :- приймання векселів на інкасо для одержання платежів і для спати векселів у строк ( від імені клієнта, власника векселя, банк на підставі векселя одержує гроші і зараховує їх на рахунок клієнта; при неодержанні грошей, банк опротестовує вексель від імені довірителя);- доміциляція (зобов'язання оплатити вексель за платника). Банк як доміциліат не повною мірою відповідальний за вексель, він оплачує вексель за рахунок платника (векселедавця, трасата), котрий надає в його розпорядження кошти, за цю операцію банк стягує комісійні;- переоблік векселя в Центробанку (коли комерційний банк облікує в НБУ)- авалювання (гарантія банку сплатити за векселем)

13.Вексельний обіг в Україні. Казначейські і податкові векселя.

1) Постанова ВР України від 17.06.92 р. №2470-XII "Про застосування векселів у господарському обороті України". 2) "Однаковий закон про переказннй та простий вексель" Женева, 1930,Україна приєднплася у 2000 Використання векселів прискорює розрахунки і грошовий обіг.Видача та індосамент векселів за межі України не дозволяється. Однак в ст. 2 , закону "Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті", сказано, що резиденти - імпортери продукції випускають векселі на користь нерезидентів -постачальників.Резидент України може виписати простий вексель на користь нерезидента у разі укладання з ним імпортного контракту щодо поставки товарів (робіт, послуг). При цьому індосамент векселів на користь нерезидента не передбачається. Всі інші операції в сфері ЗЕД , зокрема за фінансовими зобов'язаннями, видача та індосамент векселів за межі України не дозволяється.Причини нерозвиненості:1) з’являється лише на поч. 90-х р., тому не має досвіду;2) Існує в державі система неплатежів;3) низький рівень культури;4) кризовий стан економіки;