Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
щетинин.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

14.Банкнота і її відмінність від векселя та казначейських білетів.

Банкноти випускаються центральним емісійним банком.Ознаки класичних банкнот (XVII ст.)- випуск емісійним банком, замість комерційних векселів;- обов' язковий обмін на золото;- подвійне забезпечення (золото, товар); В 1935 році банкнота втрачає золоте забезпечення. Відмінності від векселя:1. Випускає банк;2. Банкнота не має терміну;3. Забезпечується золотом та іншими активами банку;4. Відображає не конкретний рух товару, а сукупний;5. Випускається різними купюрами. Відмінності банкнот від паперових грошей :1. Немає примусового ходіння; 2. Забезпечується активами банку.

15.Чек і особливості його обігу. Чек в Україні.

Чек - документ, який містить безумовний наказ власника поточного рахунку (чекодавця) банку про виплату вказаної в ньому, грошей певній особі або пред'явникові (чекодержателеві). Власник рахунку, що підписував чек - трасант, банк - трасат.Виник чек в ХУІ-ХУШ ст. в Англії, Нідерландах "Єдинообразний закон про чек" 1931р: ЖеневаТерміни : 8 днів - в серюдині країни; 20 днів – на одному континенті; 70 днів - на . різнихконтинентах.У внутрігосподарському обороті чек використовують юридичні та фізичні особи :розрахункові чеки (для безготівкових розрахунків); грошовий чек (для одержання готівки з рахункувідкритому у банку). Акцептований чек - має акцепт банку, що гарантує зарахування коштів нарахунок одержувача.Види чеків : - іменний (з правом передачі, без правапередачі); - на пред'явника чек на : - юридичну особу ( у вигляді квитанції на Змісяця); - на фізичну особу (в Україні немає).По чеку можна : отримати гроші; перевести гроші з одного рахунку на інший; засіб обігу і платежу,Кросування (перекреслення) чека використовується, як розрахунковий готівка не отримуєтьсяКросування : - загальне; - спеціальне.Реквізити чеку : 1) назва, розрахунковий чек; 2)назва власника чекової книжки і його рахунку, фізична особа (ШБ, дані паспорта); 3)назва банка -емітента і його № МФО; 4) ідентифікаційні номери чекодержателя; 5) назва чекодержателя; 6)доручення чекодавця, банку - емітенту сплатити суму; 7) призначення платежу; 8) дата та місце видачі чеку; 9) підпис чекодавця, печатка.

16.Кредитні картки як технічна форма кредитних грошей. Перспективи

введення кредитних карток в Україні.

Кредитна картка пов’язана з відкриттям у банку кредитної лінії, що дає власнику можливість користуватись кредитом при купівлі товарів і оплаті послуг. З явилась в 1951 році в США, в 1971 р. Інтернакціональна система карток.

Види : - з магнітною стрічкою. - операційна (з мікросхемою). Дебетові картки - для здійснення електронного переказу грошей з одного рахунку на інший

Міжнародні платіжні системи : VISA Int, EUROCARD, MASTER CARD, DINERS CLUB, AMERICAN EXPRESS. В 1995 р. н Україні створено АТ "Укркарт" для впровадження національних кредитних карток Планується врізновидити кредитні картки: - загальні; - конкретних фірм, - міжнародні.

Проблеми з введенням кредитних карток в Україні: немає обладнання; - не готові технології; - відсутнє врегульоване законодавство; - проблема з правами людини.