Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
щетинин.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

7.Вексель та його обов'язкові атрибути.

1-й вексель виник в середині 12 ст в Ітаїіі, а вексельне законодавство сформувалось в європейських країнах в 17 ст. З розвитком товарно -грошових відносин, вексель з звичайної боргової розписки перетворився в універсальний: розрахунковий, кредитний документ. Вексель - цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця, оплатити після настання визначеного терміну суму грошей власнику векселя.Вексель - письмове боргове зобов‘язання., що дає його власнику незаперечне право вимагати від векселедавця здійснити платіж у визначеній термін. Вексель – більш мобільний, по-ньому можна отримати гроші до настання терміну оплати. Абстрактне боргове забов’язання. Вексель-це цінний папір; це товар, який купується і продається. Це надійна форма організації кредитних відносин. В 1930 р. в Женеві було прийнято “Єдиний вексельний закон” по якому живуть багато країн, в тому числі і наша.Обов'язкові атрибути векселя : 1)слово «вексель» в наказі про оплату, тобто вексель-це документ, в якому пишуть про оплату. Заповнюється Держмовою.2) сума, що сплачується(прописом і цифрами). якщо % вексель, то зверху помітка з % річних 3)термін оплати по векселю(може бути відсутній «Вексель з оплатою по пред’явленню») 4)найменування платника по векселю 5) найменування одержувача 6) дата і місце складання 7) підписи сторін, хто видає вексель, закріплені печатками.Виписується держмовою, вказується нац.валюта (для внутр. векселя), іноземна валюта (для зовн.зв’язків)

8.Простий і переказний вексель. Простий вексель - виписується боржником на ім’я кредитора із зобов'язанням виплатити йому в зазначений строк указану суму. Використовується він рідко і тільки в внутрішній торгівлі. Особа, що пред'явила простий вексельє одночасно і векселедавцем і боржником. Тому такий вексель виписує та підписує боржник. Векселедавець переказного векселя (трасант) і платник, що приймає цей вексель (трасат) - окремі юридичні особи.Переказний вексель (тратту) виписує і підписує кредитор (трасант). Цей вексель є наказам боржнику (трасату) про сплату у визначений термін певної суми грошей третій особі. Щоб наказ кредитора - трасанта мав платіжну силу, платник -трасат має підтвердити свою згоду здійснити платіж у визначений термін. Така згода у письмовій формі на титульній стороні векселя називається -акцептом . Акцептант переказного векселя і векселедавець простого є головними вексельними боржниками і відповідають за оплату векселя у визначений термін. Вони ще називаються "боржниками першого порядку". У розрахунках, що проводяться за допомогою переказного векселя, беруть участь три особи : векселедавець (трасант), особа, що виписує вексель; платник за векселем (трасат), особа якій адресовано наказ про сплату за векселем; отримувач коштів (ремітент), що пред’являє вексель до оплати.Переказний вексель виник у ХVII ст. Передача векселя іншій особі оформлялася передавальницьким надписом – індосамент. З кожним наступним індосаментом зростала гарантія оплати.

Види індосаменту:

іменний (хто, кому, чого)бланковий (підприємство, печатка)інкасовийАкцепт може бути:-повний-частковий-відмова, тобто складається протест по векселю