Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robocha_NP_KOMUNIKA_TIVNIJ_MENEDZhMENT_dlya_3_k...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до підготовки семінарського заняття

Семінарське заняття – це форма навчального заняття, при якій викладач організує дискусію навколо попередньо визначених тем. До семінарського заняття студенти готують тези виступів на підставі виконаних завдань (рефератів та інших індивідуальних завдань). Перелік тем семінарських занять і рефератів визначається Робочою навчальною програмою.

На семінарському занятті викладач оцінює:

- реферати;

- виступи студентів;

- участь у дискусії;

- уміння формувати, аргументувати та відстоювати свою точку зору.

Оцінки за семінарське заняття викладач враховує при виставленні підсумкової оцінки з даної дисципліни.

Отже, семінарське заняття має такі функції:

1) формувати у студентів уміння і навички самостійно здобувати знання;

2) розвивати творче мислення;

3) навчати студентів виступати перед аудиторією, відстоювати свою точку зору.

Семінарські заняття можуть бути таких видів:

1. Семінар-розгорнута бесіда.

Тему заняття викладач поділяє на невеликі за обсягом, але пов’язані між собою питання. Виконання одного завдання є основою для виконання наступного. Це дає можливість залучити до обговорення максимум студентів. Студенти можуть виступати з уточненнями і доповненнями. Такий семінар не передбачає письмових доповідей або рефератів.

Семінарське заняття має таку структуру:

- вступне слово викладача;

- власне бесіда;

- підведення підсумків.

2. Семінар-доповідь (повідомлення)

Доповідь готує 1 студент. З числа студентів групи викладач призначає 2-х опонентів, які виступають після основного доповідача і роблять свої зауваження. Решта студентів уважно слухають, аби бути готовими до доповнень, підтвердження чи спростування викладеного матеріалу.

Далі виступають ще 4-5 студентів і викладач підводить підсумок.

Такий семінар схожий на захист дисертації у мініатюрному вигляді.

3. Обговорення та захист рефератів

Відповідно до обраної тематики Студенти захищають перед аудиторією підготовлені реферати, , та обговорюють їх під час семінарського заняття. Викладач оцінює виконану реферативну роботу, сумуючи публічний виступ та правильність оформлення реферату. Підсумкова оцінка виставляється в журнал.

4. Коментоване читання

Цей вид семінару застосовується з метою засвоєння наукових або спеціальних термінів дисципліни. Один студент вголос читає текст, який є в кожного студента, а решта студентів по черзі коментують його. Якщо студенти не знають якихось термінів або понять, викладач їх пояснює.

Як самостійне заняття коментоване читання застосовується рідко. Його доцільно використовувати в комплексі з іншими прийомами навчання (розв’язанням задач, тестуванням тощо).

5. Семінар-розв’язання ситуаційного завдання

Викладач підбирає такі ситуаційні завдання, які тісно пов’язані з лекційним матеріалом та сприяють проведенню дискусії. Це дає змогу долучити до обговорення винесеної теми всіх присутніх та оцінити їх рівень знань з даної теми.

Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи

Самостійна робота є однією із складових навчального процесу, на яку припадає значний обсяг навчального часу. При цьому студент є активним учасником навчального процесу, набуває навичок самоорганізації, самостійного пошуку інформації, прийняття рішень і т.д. Правильна організація самостійної роботи дозволяє максимально індивідуалізувати навчання, підвищити ефективність навчального процесу в цілому.

Одним із видів самостійної роботи є опрацювання лекційного матеріалу, визначення головного у змісті лекції, засвоєння її основних моментів. Щоб зрозуміти і добре засвоїти лекційний матеріал, до кожної наступної теми слід ретельно готуватись: систематично опрацьовувати матеріал попередньої лекції та, у разі необхідності, опрацювати рекомендовану літературу, повторювати пройдений матеріал, на який лектор посилається при викладанні нового. Якщо з певних причин лекція пропущена, її необхідно законспектувати і опрацювати самостійно, незрозумілі питання з’ясувати на консультації.

Для ґрунтовного засвоєння першоджерел необхідно вдумливо конспектувати їх, вдаючись до різних видів запису (витяги, тези, цитати і т.д.). Доцільно підготувати власні спостереження та висновки, обґрунтовуючи їх теоретичними положеннями та рекомендаціями.

Професійному розвитку студентів сприяє самостійне виконання творчих та практичних завдань, різноманітні форми пошукової, дослідної роботи.

Викладач систематично контролює самостійну роботу студентів: перевіряє конспекти першоджерел, виконання завдань творчого характеру, надає необхідну допомогу для активізації навчальної діяльності студентів, заохочує до додаткових виступів на семінарському та практичному заняттях за матеріалами самостійної роботи.

Окремими формами самостійної роботи студента, передбаченими робочою навчальною програмою дисципліни „Менеджмент (комунікативний менеджмент)”, є написання реферату та підготовка індивідуального творчого завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]