Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП ответы.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
220.62 Кб
Скачать
  1. Правонаступництво України у зв’язку з припиненням існування срср.

Міжнародно-правове регу­лювання питань правона­ступництва держав щодо договорів, державної власності, державних архівів і державних боргів має для України, як і для всіх нових держав, які утворилися в результаті переділу, або, як частіше зазначають, розпаду, ліквідації СРСР, акту­альне значення. Будучи безпосередніми учасниками сучас­ного процесу правонаступництва, вони, по-перше, на влас­ному досвіді відчувають дію норм міжнародного договірного та звичаєвого права у цій сфері, а по-друге, роблять прак­тичний внесок у їх подальший розвиток та визнання.

В основу здійснення правонаступництва нових держав, які були суб'єктами СРСР, покладено принципи міжна­родного права і настанови Віденських конвенцій про пра­вонаступництво 1978 і 1983 pp., передусім зафіксований у них договірний принцип заінтересованих держав, який передбачає укладання між ними договорів та угод для ви­рішення або врегулювання цього питання. Початок договірному процесові поділу СРСР та вирі­шенню питань правонаступництва поклали ряд таких угод 1991 р. і наступних років. Так, у Мінській угоді, підпи­саній Росією, Україною та Білоруссю про створення Спів­дружності Незалежних Держав. Загальний підхід до питань правонаступництва стосов­но договорів колишнього Союзу РСР був утілений у Ме­морандумі про порозуміння з питань правонаступництва щодо договорів колишнього Союзу РСР.

Україна є пра­вонаступником прав та обов'язків за міжнародними до­говорами Союзу РСР, які не суперечать Конституції Ук­раїни та інтересам республіки». Як приклад практичного здійснення такої правової політики щодо спеціальних багатосторонніх договорів можна навести «Закон Украї­ни про участь України в митній конвенції про міжна­родне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП. Україна підтверджує свої зобов'язання за міжнародни­ми договорами, укладеними Українською РСР до прого­лошення незалежності України», що відповідає її міжна­родним зобов'язанням.

Після поділу СРСР на окремі незалежні держави ви­никли проблеми, пов'язані з правонаступництвом держав щодо державної власності, насамперед за кордоном, і дер­жавних боргів.

  1. Поняття і підстави міжнародно-правової відповідальності.

Особливістю сучасного міжнародного права є те, що за невиконання його розпоряджень суб'єктами міжнародного права для них наступає відповідальність.

Міжнародно-правова відповідальність — це юридичний обов'язок суб'єкта правопорушника ліквідувати наслідки шкоди, заподіяної іншому суб'єкту міжнародного права невиконанням або неналежним виконанням розпоряджень міжнародного права.

Зміст правовідносин міжнародно-правової відповідальності полягає в осуді правопорушника й в обов'язку правопорушника понести несприятливі наслідків правопорушення. Суб'єктами міжнародно-правової відповідальності можуть бути тільки держави. Фізичні і самостійні юридичні особи не несуть такої відповідальності за звичайні правопорушення, оскільки в цих випадках відповідальність є цивільно-правовою.

Підставами міжнародно-правової відповідальності є передбачені нормами міжнародного права об'єктивні і суб'єктивні ознаки. Розрізняють такі підстави міжнародно-правової відповідальності:

  1. юридичні;

  2. фактичні;

  3. процесуальні.

Під юридичними підставами розуміють міжнародно-правові зобов'язання суб'єктів міжнародного публічного права, відповідно до яких те або інше діяння вважається міжнародним правопорушенням.

Юридичними підставами відповідальності є:

  1. міжнародний договір;

  2. міжнародний порядок;

  3. рішення міжнародних судів і арбітражів;

  4. резолюції міжнародних організацій;

  5. односторонні міжнародно-правові зобов'язання держав, що встановлюють юридично обов'язкові правила поведінки тільки для держави, що взяла такі зобов'язання.

Міжнародно-правова відповідальність признається одним із загальновизнаних принципів міжнародного права, тобто практично виступає основою загального міжнародного права і міжнародного правопорядку. Згадки про міжнародну відповідальність містяться в ряді найважливіших міжнародних документів основного характеру, зокрема в Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин між державами 1970 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]