Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать
  1. Література українського бароко. І. Вишенський.

Іван Вишенський (*між 1545-50, Судова Вишня — †після 1620) — руський письменник-полеміст. Найвідоміші твори: "Послання до єпископів..." (усього написав 16 творів, із яких - 13 послань). Твори Вишенського визначаються в українській полемічній літературі 16-17 ст. не лише винятковим літературним талантом автора, але і його своєрідною позицією. Вишенський не обмежувався боротьбою з католицизмом та унією. Виходячи з засад візантійського аскетизму, він гостро критикував увесь тодішній церковний і світський лад і вимагав простоти старохристиянського братства, як здійснення Царства Божого на землі. Вишенський відкидав, зокрема, світську освіту і народні старовинні звичаї, як поганські. Вишенський користувався формами церковних послань, діалогу і полемічного трактату, постійно поєднуючи ці жанри. В своїх творах Іван Вишенський малював барвисті, часто гіперболічні, образи морального занепаду вищих верств, зокрема духовенства, протиставляючи їм «бідних підданих» і простих ченців. Зворушення, емоційне піднесення чергуються тут з гострою сатирою, сарказмом. Накопичення епітетів, порівнянь, запитань і закликів, іронічне представлення побутових деталей, багатство словника, використання живої народної мови надавало творам Вишенського яскравості й ефектності. Стиль Івана Вишенського, що походить від візантійської проповіді, але споріднений і з літературною манерою сучасних йому полемістів — українських (із острозького гуртка) і польських (П. Скарги, М. Рея) — «наближається до кращих взірців барокового стилю» (Д. Чижевський).

  1. Українське бароко. Мистецтво.

Українське бароко - напрямок в архітектурі, що виникло в Україну в XVII столітті. Основні відмінності від західноєвропейського бароко - понад пом'якшені орнаменти і спрощені форми.

Крім незліченних будівель XVII-XVIII століть, яскравими прикладами українського бароко стали давньоруські храми XI-XII ст, різка в XVII-XVIII століттях і набули нову обробку. Наприклад, Софійський собор Києва, Успенський собор Києво-Печерської лаври, собори Видубицького і Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві та інші.

Найкращими зразками живопису бароко стали церковні фрески в Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерської лаври. В епоху українського бароко відбувалося швидке розвиток гравюрного мистецтва. Була загальноприйнятою складна система символізму, алегорії, геральдичні знаки і шикарні прикраси. Деякі елементи українського бароко переймало родинне наришкинськоє бароко в Росії.

Традиції українського бароко продовжилися в XXI столітті при будівництві храму архієпископа Харківського Святого Священномученика Олександра в Харкові (2004 р.).

Головні принципи українського бароко - це розкіш і оригінальне розташування частин і деталей будівель, декоративність орнаменту і гра світлотіні, що підкреслювали переваги величезної площі кам'яних церков. Українські архітектори цього часу робили спроби об'єднати європейські віяння мистецтва бароко з власними традиціями дерев'яних будівель у спорудженні храмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]