Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історичні причини й умови прийняття Конвенції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
75.66 Кб
Скачать
  1. Порядок формування та повноваження палат Суду.

Палата утвор в межах секції, що склад з 7 суддів. Для розгляду справи до складу палати входять голова секції та суддя, обраний від Договірної сторони, якої стосується справа. Голова палати може звільнити суддю, обраного від Договірної сторони, якої стосується справа, чи, у разі необхідності, обраного суддю або суддю ad hoc. Навіть із закінченням терміну своїх повноважень суддя продовжує працювати над справами, у розгляді по суті яких він брав участь.

До повнов нал розгляд справ по суті, виріш. питань про їх прийнятність, якщо відпов.рішення не досягнуто одноособовим складом чи комітетом суду.; розгляд міждержавних справ (І інстанційна палата).

  1. Повноваження Великої палати Суду.

Велика палата Суду складається із 17 суддів і щонайменше трьох суддів для заміни.

До складу Великої Палати входять Голова Суду та заступники Голови Суду і голови секцій. Якщо заступник Голови Суду або голова однієї із секцій не може взяти участь у засіданні Великої Палати, його заміщує заступник голови відповідної секції.

Велика палата вповноважена розглядати лише ті справи, які були передані до неї і лише в трьох випадках.

  • якщо справа, яку розглядає палата, порушує серйозне питання щодо тлумачення Конвенції чи протоколів до неї

  • якщо вирішення питання, яке вона розглядає, може призвести до результату, несумісного з рішенням, постановленим Судом раніше

  • якщо жодна зі сторін у справі не заперечує проти цього

  1. Голова Суду та Бюро Суду.

Голова суду зд. управлінську, представницьку та судову функції. Обирається на пленарних засіданнях строком на 3р. Йому на допомогу обираються заступники та створюється бюро суду.

Функції Голови Суду

1. Голова Суду направляє діяльність Суду та роботу його органів. Він представляє Суд і, головним чином, забезпечує його відносини з керівними органами Ради Європи.

2. Він головує на пленарних засіданнях Суду, на засіданнях Великої Палати та на засіданнях колегії у складі п'яти суддів.

3. Він не бере участі в розгляді справ, які слухаються палатами, якщо тільки він не є суддею, обраним від відповідної Договірної сторони.

Бюро суду складається з Голови Суду, заступників Голови Суду і голів секцій. Якщо заступник Голови Суду чи голова секції не може бути присутнім на засіданні бюро, його або її заміщує заступник голови секції або, за відсутності останнього, один із членів секції, наступний за порядком старшинства

Бюро може запросити на засідання будь-якого члена Суду чи іншу особу, присутність якої вважає за потрібне.

Роботі бюро допомагає Секретар Суду та заступник Секретаря Суду.

Завданням бюро є допомога Голові у виконанні його функцій направлення роботи Суду та його адміністративних органів. З цією метою Голова може передати на розгляд бюро будь-яке адміністративне чи позасудове питання, що входить до його чи її компетенції.

Бюро також сприяє координації роботи між секціями Суду.

Кожне засідання бюро протоколюється, після чого протоколи, підготовлені двома офіційними мовами Суду, передаються суддям. Секретар бюро призначається Секретарем Суду за погодженням з Головою.

  1. Секретаріат Суду.

Секретаріат суду складається з секретаріатів секцій в кількості, рівній кількості секцій, створених Судом, та з управлінь, необхідних для надання Суду тих адміністративних та юридичних послуг, яких він потребує. Секретар секції допомагає секції у здійсненні її функцій. Йому може допомагати заступник секретаря секції. . Службовців секретаріату, але не Секретаря та його заступників, призначає Генеральний секретар Ради Європи за погодженням з Головою Суду чи Секретарем Суду, що діє за вказівками Голови.

Секретаріат виконує судову функцію. Представники секретаріату готують документи та проекти рішень суду, беруть участь у засіданнях та з поміж них призначаються секретарі секцій. До складу секретаріату входять доповідачі, які допомагають одноособовому складу суду вирішувати питання про прийнятність справи.