Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історичні причини й умови прийняття Конвенції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
75.66 Кб
Скачать
  1. Юрисдикція (компетенція) Суду.

Відповідно до ст. 34 конвенції суд може приймати заяви від будь-якої особи, неурядової ор-ції або групи осіб, що вважають себе потерпілими від порушення прав передб. конв та протоколами до неї з боку держави учасниці конв.

До Юрисдикції Суду належать такі різновиди як:

1 предметна юрисдикція відповідно до якої суд може розглядати питання щодо порушення тільки тих прав і свобод які викладені в конв. Та протоколів до неї та лише щодо держав учасниць.

2. Територіальна пошир на території держ уч конвенції, на об’єкти, які прирівнюються до територій, дії посадових осіб поза межами її території.

3. юрисдикція в часі визначається моментом набрання чинності конв для д-ви. Датою набрання чинності конв та протоколів з У 19 вересня 1997р. Датою набрання чинності конв. Є не дата ратифікації а дата здачі дипозитарію ратифікаційних грамот. Винятком є триваючі порушення , тобто порушення розпочалось до набрання чинності конвенц. для держави уч.але продовжувало тривати і після. У цьому разі для встановлення обставин справи суд візьме до уваги увесь період триваючого порушення.

4. за колом суб’єктів: - приймає заяви від фіз особи незалежно від громад чи статусу, ступеня право чи дієзд.

– неурядові ор-ції(підприємства, профспілки, політ партії).

– група осіб (2 і більше особи, які потерпіли від порушення прав на підставі однакових фактів.

Відповідач тільки держава учасниця.

Заявник повинен вважати себе потерпілим від поруш. прав передб. Конв.та доводити свій статус потерпілого.

  1. Порядок формування та повноваження одноособового складу Суду.

Одноособовий склад Суду призначається Головою суду строком на 12 міс. Розглядає питання про прийнятність індивід заяв за винятком справ щодо держави учасниці Конв від якої цього суддю було обрано. Рішення про неприйнятність справи є остаточним.

РЕГЛАМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ

Після консультацій з бюро Голова суду вирішує, скільки необхідно створити одноособових складів Суду, й проводить відповідні призначення. Президент складає заздалегідь список Договірних сторін, для яких кожний такий суддя буде здійснювати свої повноваження з розгляду заяв протягом всього строку, на який його було призначено у якості одноособового складу Суду

Одноособовий склад Суду призначається за ротацією на строк у дванадцять місяців. Голова Суду й голови секцій звільнені від обов'язків розглядати справи в одноособовому складі Суду. Судді, призначені в одноособовий склад Суду продовжують виконувати свої обов'язки в секціях, до складу яких вони входять.

При винесенні рішення кожному судді в одноособовому складі Суду допомагає доповідач, який не є суддею.

  1. Порядок формування та повноваження комітету Суду.

Комітет склад з 3 суддів та створ в межах секції. Створ. на 12 міс. Судді секції, які не входять до складу одного з комітетів, можуть залучатися до заміщення членів, які не можуть брати участь у засіданнях комітету. Комітет очолюється членом секції, який має перевагу старшинства.

До компетенції належить прийн рішень про прийнятність чи неприйнятність індивід заяви одностайним голосуванням, а також розгляд по суті справ, що є предметом усталеної практики.