Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історичні причини й умови прийняття Конвенції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
75.66 Кб
Скачать
  1. Порядок утворення та склад Суду.

Регулюється нормами Розділу2 Конвенції та правилами регламенту. До складу Суду входять судді кількість яких відповідає кількості держав учасниць конвенції. Особа обирається на посаду судді парламентом, Асамблеєю Ради Європи більшістю голосів з трьох кандидатів поданих державою-учКонв строком на 9років без права переобрання. Суддя продовжує виконувати свої обов’язки доки не буде обрано нового суддю, або до досягнення 70р він завершує провадження у розпочатих ним справах навіть за умов обрання нового судді. Судді складають присягу на пленарному засіданні суду. Вони можуть бути звільнені з посади рішенням 2\3 суддів суду. Конв.встан такі вимоги до судді:

1. високі моральні якості

2. вік до 70р.

3. кваліфікація необх для призначення на посаду судді або особа повинна бути юристом з визнаним рівнем компетенції

4. знати англ. чи франц мову.

Суддею від Укр. є Ганна Юдківська.

Стаття 27 Конвенції передбачає створення в межах Суду трьох різних типів органів: комісій, палат і Великої палати.

Комісія, до складу якої входить три судді, може визнати неприйнятною або вилучити з реєстру справ індивідуальну заяву, якщо така ухвала може бути винесена без додаткового вивчення. Кожна така ухвала є остаточною і особа, що звернулась із заявою, не може вимагати її перегляду.

В палатах, на другому рівні організаційної структури Суду, здійснюється більша частина його роботи. До складу палат входять сім суддів, включаючи й члена палати за посадою — суддю, якого було обрано від заінтересованої держави-учасниці, або особу, яка призначається для участі в засіданнях в разі відсутності такого судді.

Окрім створення комісій, про які йшлось вище, палата приймає ухвали щодо прийнятності та суті міждержавних і індивідуальних заяв, які не були визнані неприйнятними у комісіях. Як правило, палата приймає рішення щодо прийнятності окремо від рішення по суті.

Велика палата — третій рівень, на якому здійснюється робота Суду. До складу Великої палати входять сімнадцять суддів. Окрім члена Великої палати за посадою, який засідає на тих же умовах, що визначаються по відношенню до члена палати за посадою, пункт 3 статті 27 також зараховує до складу Великої палати Голову Суду, заступників Голови, голів палат та інших суддів, які визначаються відповідно до регламенту Суду.

Велика палата вповноважена розглядати лише ті справи, які були передані до неї і лише в трьох випадках. Відповідно до статті 30, палата може відмовитись від своєї юрисдикції на користь Великої палати за таких обставин:

  • якщо справа, яку розглядає палата, порушує серйозне питання щодо тлумачення Конвенції чи протоколів до неї

  • якщо вирішення питання, яке вона розглядає, може призвести до результату, несумісного з рішенням, постановленим Судом раніше

  • якщо жодна зі сторін у справі не заперечує проти цього

  1. Структура Суду.

Голова суду зд. управлінську, представницьку та судову функції. Головує на пленарних засіданнях суду. Обирається на пленарних засіданнях строком на 3р. Йому на допомогу обираються заступники та створюється бюро суду.

Бюро суду скл. З голови та його заступників і є органом, який допомагає голові суду виконувати свої функції.

Пленарне засідання суду – вищий розпорядчий орган Суду до складу якого вход всі судді. До повнов належить обр голови, його заступників, створення палат суду, прийняття регламенту. Скликається не рідше 1 разу на рік.

Велика палата Суду склад з 17 суддів та 3 підмінних суддів включаючи Голову Суду і його заступників. Розглядає справи передані до неї палатами якщо такі справи порушують істотні питання щодо тлумачення чи застосування конвенції або якщо справа може мати наслідком несумісність із рішенням в аналогічній справі ухваленій раніше.

Секція суду створюються на підставі положень регламенту строком на 3р.Структурний підрозділ куди входять всі судді суду. Повино бути не менше 4 секцій, які діють 3 роки і діляться на палати, що складаються із 7 суддів (Пр.14 за рішенням комітету міністрів РЄ кількість суддів палати може бути зменшена до 5.)

Палата утвор в межах секції, що склад з 7 суддів. До повнов нал розгляд справ по суті, виріш. питань про їх прийнятність, якщо відпов.рішення не досягнуто одноособовим складом чи комітетом суду.; розгляд міждержавних справ (І інстанційна палата).

Комітет склад з 3 суддів та створ в межах секції. Створ. на 12 міс.До компетенції належить прийн рішень про прийнятність чи неприйнятність індивід заяви одностайним голосуванням, а також розгляд по суті справ, що є предметом усталеної практики.

Одноособовий склад Суду призначається Головою суду строком на 12 міс. Розглядає питання про прийнятність індивід заяв за винятком справ щодо держави учасниці Конв від якої цього суддю було обрано. Рішення про неприйнятність справи є остаточним.

Секретаріат суду виконує судову функцію. Представники секретаріату готують документи та проекти рішень суду, беруть участь у засіданнях та з поміж них призначаються секретарі секцій. До складу секретаріату входять доповідачі, які допомагають одноособовому складу суду вирішувати питання про прийнятність справи.