Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на іспит з правознавства.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
460.93 Кб
Скачать

12. Поняття, ознаки і структура правовідносин .

Правовідносини — це врегульовані нормами права суспільні відносини, учасники яких виступають як носії суб'єктивних прав і юридичних обов'язків, що забезпечуються дер­жавою.

Основні ознаки правовідносин: а) вони виникають на основі норм права; б) характеризуються наявніс­тю сторін, які мають суб'єктивні права та юридичні обов'язки; в) є видом суспільних відносин фізичних чи юридичних осіб, організацій і спільностей; г) здійснення суб'єктивних прав чи додержання юридичних обов'язків у правовідносинах контро­люється і забезпечується державою.

Суб'єктами правовідносин уважають тих учасни­ків, які є носіями суб'єктивних прав і юридичних обов'язків. Суб'єкти правовідносин можна поділити на: фізичних і юридичних осіб; державні та громад­ські організації; різні спільності (трудовий колек­тив, нація, народ, населення відповідного регіону та ін.); громадянське суспільство.

Правоздатність — здатність суб'єкта бути носі­єм суб'єктивних прав і юридичних обов'язків

Дієздатність — здатність суб'єктів своїми діями набувати і самостійно здійснювати суб'єктивні права і виконувати юридичні обов'язки, її поділяють на угодо- і деліктоздатність.

Деліктоздатність — здатність суб'єктів право­відносин нести відповідальність (юридичну) за ско­єне правопорушення

Зміст правовідносин характеризується синтезом фактичного і юридичного.

Юридичний зміст — суб'єктивні права та юри­дичні обов'язки суб'єктів правовідносин, тобто мож­ливість певних дій уповноважених суб'єктів і необ­хідність відповідних дій зобов'язаних суб'єктів.

Фактичний зміст — сама поведінка суб'єктів, їх­ня діяльність, у якій реалізуються суб'єктивні права та юридичні обов'язки сторін.

Об'єкти правовідносин — ті реальні соціальні блага, що задовольняють інтереси й потреби людей і з приводу яких між суб'єктами виникають, змінюю­ться чи припиняються суб'єктивні права та юридич­ні обов'язки, їх поділяють на матеріальні, духовні блага, дії суб'єктів правовідносин, результат їхньої діяльності

20. .Правомірна поведінка та її види .

Правова поведінка – це усвідомлена поведінка суб’єктів права, яка відповідає правовим приписам, є суспільно-корисною і гарантується державою.

Правова поведінка може бути:

  • звичаєвою;

  • маргінальною;

  • конформістською (пристосувальною);

  • соціально-активною, яка у свою чергу поділяється на об’єктивно-необхідну, бажаною для суспільства, соціально-допустимою.

Залежно від суб’єктів правомірна поведінка може бути діяльністю фізичних та юридичних осіб, соціальних спільнот; за сферою суспільних відносин – економічна, політична, соціальна; формою виявлення – діяльна, бездіяльна; за фіксованістю у законодавстві – врегульована і не врегульована правом; за ставленням держави до неї – схвалювана, заочочувальна, допустима.

14.Правопорушення як підстава юридичної відповідальності.

Правопорушення – суспільно шкідливий протиправний вчинок, який тягне за собою юридичну відповідальність.

Ознаки правопорушення – суспільна небезпечність, протиправність діяльності, винність, караність.

Види правопорушень:

злочин – передбачене кримінальним законодавством діяння фізичної особи, яка досягла певного віку і яке посягає на сусп. держ. устрій, політ., економ. системи, власність, особу та права і свободи громадян.

проступки:

  1. адміністративні – посягання на порядок (громад., держ., управління).

  2. цивільні – посягання на майнові (і пов’язані з майновими) відносини.

3. дисциплінарні – посягання на дисципліну