Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на контрольну.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
28.16 Кб
Скачать
  1. Як видалити всі записи з таблиці?

Видалення рядків та стовпчиків. Щоб видалити рядки або стовпчики, потрібно їх спочатку відмітити. Для виділення рядка необхідно клацнути лівою клавішею миші на кнопці з маркером запису в області виділення колір фону запису при цьому виділиться на чорний. Щоб виділити кілька записів підряд, потрібно, не відпускаючи ліву кнопку миші, перетащити показчик вгору або вниз на бажану кількість записів. Стовпчик можна відмітити, клацнувши мишею на його заголовку. Декілька стовпчиків можна відмітити таким же способами.

Для видалення відмічених рядків або стовпчиків необхідно обрати з їх контекстного меню пункт Удалить запись або натиснути на клавішу Delete. Потрібно бути дуже уважним, так як видалену інформацію відновити вже не вдасться. Видалення стовпця призведе до видалення даних та відповідного поля з макета таблиці, тому при закритті таблиці на екрані буде відображене діалогове вікно для підтвердження збереження її макета.

  1. Що таке індекс? Для чого він використовується? Поля яких типів можна індексувати?

Індексовані поля – це поля, в яких інформація посорто­вана в певному порядку. При цьому в результаті індексу­вання самі записи не пересортовуються. Сортується лише інформація вказаного поля, а оскільки до проіндексованого поля прив'язується адреса самого запису, то це дозволяє підтримувати записи впорядкованими по цьому полі. Така структура дозволяє одночасно проіндексувати довільну кількість полів. При звертанні до будь-якого індексованого поля порядок чергування записів у таблиці змінюється за­лежно від порядку встановленого в цьому полі.

Індекси корисні для збільшення швидкості виконан­ня багатьох операцій над БД, особливо при виконанні по­шуку і при складанні звітів. Наприклад, якщо є таблиця із записами про службовців із ключовим полем за порядковими номерами працівників, а в звітах записи потрібно впорядкувати за прізвищами. У цьому випадку, якщо таблиця має великий об’єм, можна пришвидшити процес створення звіту, створивши індекс по полю Прізвище.

  1. Які типи взаємозв’язків (відношень) між таблицями можна реалізувати в ms Access?

Відмінності в способі представлення взаємозв”язків між об”єктами визначають тип моделі даних. Для опису інформаційних процесів використовують:

  • ієрархічна модель організовує дані у вигляді деревовидної структури і є реалізацією логічних зв”язків за типом “ціле-частина”. Прикладом ієрархічної моделі є довільна адміністративна структура

  • мережева модель дозволяє довільному об”єкту бути пов”язаним з довільним іншим об”єктом. Мережеві моделі утворюють складні структури, що створює певні труднощі при потребі модернізації або розвитку ІМ.

  • реляційна модель представляє об”єкти і взаємозв”язки між ними у вигляді таблиць. Вперше вона була запропонована в 1970 році доктором Е.Ф.Коддом (E.F.Codd). На цій моделі даних будуються практично всі сучасні СУБД для комп”ютерів. В Visual FoxPro реляційна модель отримала подальший розвиток в плані наближення до класичних канонів побудови реляційної моделі.

  1. Яка послідовність встановлення зв’язків між таблицями. Що таке цілісність даних?

При створенні зв'язку між таблицями хоча б в одній з них повинне бути поле, що приймає унікальні значення. Зв'язок між двома таблицями дозволяє дані з однієї з них поставити у відповідність даним з іншої. Перша з цих таблиць є батьківською, поле зв'язку в ній звичайно є індексованим. Друга таблиця є дочірньою, поле зв'язку в ній називається зовнішнім ключем. На схемі бази даних зв'язок представляється у вигляді лінії, що сполучає дві таблиці.