Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на іспит з правознавства.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
460.93 Кб
Скачать

39.Порядок укладання трудового договору. Документи необхідні

при прийнятті на роботу.

Трудовий договір як угоду між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією уго-дою, з підляганням внутрішньому трудовому розпо-рядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа, яка наймає працівників, зобов'язується виплачувати праців-никові заробітну платню і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законо-давством про працю, колективним договором і угодою сторін. Укладати трудовий договір працівник може на одному або водночас на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Стороною трудових правовід-носин є передовсім фізичні особи. Іншою стороною вис-тупає власник підприємства, установи, організації, упов-новажений ним орган чи фізична особа. Права та обо-в'язки сторін поділяються на: безпосередні, що визна-чаються сторонами; похідні, що передбачені законо-давством, котрі своєю чергою поділяються на необхідні умови, та додаткові умови.

40.Види зміни умов трудового договору.

У ст. 37 КЗпП передбачено три види зміни умов трудового договору: переведення на іншу роботу (залежно від терміну розрізняють постійні й тимчасові переведення; за територіальною ознакою виділяють переведення: у межах підприємства, організації, установи або у того самого власника для виконання іншої роботи, не обумовленої трудовим договором, на інше підприємство, в установу, організацію, до іншого власника, на роботу в іншу місцевість, у тому числі разом із підприємством, установою, організацією; переведення на інше підприємство проводиться шляхом звільнення й укладання трудового договору з власником іншого підприємства. Переведення в іншу місцевість вважається направлення на роботу за межі певного населеного пункту. Тимчасові переведення з ініціативи власника. Роботодавець має право перевести працівника тимчасово, строком до одного місяця, на іншу, не обумовлену трудовим договором, роботу без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемії. Переведення з ініціативи працівника. Працівників, які потребують за станом здоров’я надання легшої роботи, власник зобов’язаний перевести, за їхньою згодою, на таку роботу відповідно до медичного висновку. Переведення може бути тимчасовим або постійним залежно від стану здоров’я).

Переміщення працівника. Зміна робочого місця працівника за законодавством не вважається переведенням, а відповідно до ч. 2 ст. 32 називається переміщенням працівника на інше робоче місце і не вимагає його згоди. У цьому випадку йдеться про переміщення працівника на тому самому підприємстві на інше робоче місце, в іншій структурний підрозділ у тій самій місцевості, про доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовлених трудовим договором.

Зміна істотних умов праці. У ч. 3 ст. 32 передбачається ще одна зміна умов трудового договору, яка відбувається у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. Аналіз цього положення приводить до висновку, що йдеться про зміни, які викликані об’єктивними причинами на виробництві й стосуються не одного працівника, а цілого підприємства або, принаймні, структурного підрозділу. Такі зміни пов’язані як із загальними економічними, фінансовими умовами в країні, так і зміною законодавства.

41. Загальні підстави припинення трудового договору.

42.Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.