Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вплив електромагнітних хвиль дециметрового діапазону на біооб’єкт

Під дією електромагнітних хвиль в тканинах організму виникають орієнтаційні коливання дипольних молекул зв'язаної води (що складає 95% тканинної води), а також бокових груп білків і гліколіпідів плазмолеми.

В результаті поляризації гідратних оболонок гліколіпідів і білків виникають конформаційні перебудови цитоскелета і мембран органоїдів нейронів і клітин крові.

Крім того, електромагнітні хвилі дециметрового діапазону змінюють фізико-хімічні властивості субклітинних структур. Розглянуті феномени визначають нетепловий (осциляторний) компонент механізму лікувальної дії дециметрових хвиль. Релаксаційні коливання зв'язаних молекул води і гліколіпідів приводять до перетворення енергії електромагнітних хвиль в теплову і нагрівання тканин. Найбільше виділення тепла відбувається в органах і тканинах, багатих водою (кров, лімфа, м'язова тканина, паренхіматозні органи). Механізми тепловіддачі не компенсують тієї теплопродукції, що відбувається в цих органах і регіонарна температура глибокорозміщених тканин підвищується на 1,5° С. Даний феномен позначають як тепловий компонент механізму лікувальної дії дециметрових хвиль.

Унаслідок, порівняно великої довжини хвилі, малого коефіцієнта віддзеркалення (35-65%) і рівномірного розташування осциляторів (білкових молекул і гідратованих іонів), при розповсюдженні дециметрових хвиль в опромінюваних тканинах, також відбувається рівномірний розподіл тепла на велику глибину.

Отже, НВЧ-терапія відрізняється від УВЧ-терапії різною локалізацією областей максимального теплоутворення. Ця відмінність обумовлена участю у формуванні струму зсуву різних структурних компонентів тканин (диполів води і низькомолекулярних ланцюгів гліколіпідів - в НВЧ-полі і крупних гідратованих глобулярних білків, глікопротеїдів і фосфоліпідів - в УВЧ-полі).

Проникаюча здатність дециметрових хвиль в тканини, складає в-середньому: 9-11 см. Товщина шкіри, підшкірно-жирового шару, а також поверхні розділу середовищ з різною діелектричною проникністю істотно не впливають на коефіцієнт віддзеркалення і поглинання дециметрових хвиль. Через малу довжину хвиль, в порівнянні з лінійними розмірами тіла людини, є можливою тільки їх локальна дія на обмеженій ділянці тіла. При цьому локалізація дії часто визначає характер лікувальних ефектів.

Нагрівання глибоколежачих тканин і органів під дією дециметрових хвиль високої інтенсивності приводить до розширення капілярів і посилення регіонарного кровоплину, підвищення проникності судин мікроциркуляторного русла і дегідратації запального вогнища. Під дією НВЧ-поля активується метаболізм опромінюваних органів і тканин, поліпшується їх трофіка і відновлюється, втрачена при хворобі, функціональна активність.

Електромагнітні хвилі дециметрового діапазону, під час дії на залози внутрішньої секреції, стимулюють їх діяльність. Активація ендокринної системи приводить до збільшення продукції релізинг-факторів в гіпоталамусі, стимуляції горомносинтетичних процесів в щитоподібній залозі. Вплив дециметровохвильової терапії супроводжується викидом в кров глюкокортикоїдів і підвищенням утилізації катехоламінів в міокарді.

При опромінюванні різних органів (печінка, щитоподібна залоза і ін.) дециметрові хвилі здатні як ослабляти, так і стимулювати процеси імуногенезу та регенерації в опромінених тканинах. Це дозволяє керувати обмінними, імунними і репаративними процесами за допомогою, направленої дії дециметровими хвилями, на різні залози внутрішньої секреції. Крім того, дециметрові хвилі відновлюють порушену функцію зовнішнього дихання, стимулюють скоротливу здатність міокарду, сприяють розвитку колатералей і індукують репаративні процеси в ньому. Такі хвилі зменшують периферичний опір капілярного русла і підсилюють коронарний кровоплин. Зниження артеріального тиску і частоти серцевих скорочень відбувається внаслідок активації парасимпатичних нервових волокон.

Мікрохвилі дециметрового діапазону приблизно в 2 рази менш інтенсивно відбиваються поверхнею шкіри. Вони у меншій мірі, ніж хвилі сантиметрового діапазону, поглинаються водою, оскільки явища резонансу диполів води при цій частоті електромагнітного поля менш виражені. Енергія цих хвиль у міру проникнення в глибину тканин затухає в два рази повільніше в порівнянні з сантиметровими хвилями.

Вказані біофізичні процеси супроводжуються виділенням тепла в тканинах, насичених водою. Присутній осциляторний ефект, нерозривно пов'язаний з тепловим.

При ДМХ-терапії, прогрівання тканин відбувається на більш значну глибину, що становить 8-10 см. Вірогідність утворення "стоячих" хвиль незначна і прогрівання тканин більш рівномірне.

Лікувальні ефекти

Лікувальні ефекти: протизапальний, секреторний, судинорозширювальний, імунорегулюючий, метаболічний.

Покази

Покази до застосування ЗВЧ-терапії: хронічні запальні і дистрофічні захворювання.

Протипокази

Протипокази: захворювання крові, ішемічна хвороба серця, вагітність. Заборонена дія через вологий одяг, за наявності в біотканинах металевих чужорідних тіл.

Апарати

  • «Волна», стаціонарний, потужність до 100 Вт;

  • "Ромашка", портативний (переносний), потужність до 12 Вт;

  • "Ранет", портативний (переносний), потужність до 25 Вт.

Для проведення процедур використовують вітчизняні апарати, пересувний Волна-2М і переносні: ДМВ-15 Ромашка і ДМВ 20-1 Ранет. Перший з них має максимальну вихідну потужність 100 Вт, яка регулюється 9-ма ступенями. Максимальна вихідна потужність апарату Ромашка не перевищує 12-15 Вт, а Ранет - 25 Вт. Вони мають три змінні випромінювачі: два плоских дископодібних (діаметром 4 і 10 см) і стержнеподібний, призначений для порожнинних процедур. За кордоном для дециметровохвильової терапії застосовують апарати Radiotherm, Thermaspec 600 та інші.

М ал. Дециметрово-хвильова терапія наднирників

Методика. Процедури дециметровохвильової терапії здійснюють за двома основними методиками: дистантною і контактною. Впливають на уражену область або відповідні ендокринні залози за допомогою випромінювачів різної форми. При використанні дистантної методики, зазор між випромінювачем і хворим складає - 3-4 см. Крім того, необхідно враховувати найбільшу вираженість протизапальної дії при застосуванні слаботеплових інтенсивностей, тоді як тепловий ефект може ускладнити перебіг. При дії НВЧ-полем вектор Е → (позначений на внутрішній панелі випромінювача) повинен бути направлений паралельно до довгої осі частини тіла хворого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]